Irritante tienertaal

Mensen die jonger zijn dan ik, en dan voornamelijk zich tussen de leeftijden 12 en 18 scharen, zijn een opmerkelijk volkje. Midden in hun pubertijd proberen ze hun eigen ik te ontdekken en zetten ze zich wanhopig af tegen de maatschappij. Iedereen is kut en tegen hen, maar vooral school is een object van antipathie. Daarbij komt dat ze een grote lucratieve doelgroep vormen voor zoveel mogelijk hersenloze producten. Natuurlijk claimt elke tiener dat ze niet van hokjes houden en streven naar uniek zijn, helaas is het omgekeerde waar. Hip zijn is in de pubertijd erg belangrijk, de juiste schoenen dragen is het motto. Remi zijn is nog steeds taboe, bij een populaire groep hangen… oh pardon met een populaire groep 'chillen' is het thema. Talk the talk and walk the walk. Alleen de talk van tegenwoordig is om van te huilen.

Vandaag de dag is het 'in' om zo irritant mogelijk te schrijven:
"ee Ik BeN DaiSy En Ik BeN 15 JaaR En Nu WeEt Ik NiKz MeER Te SgRijFuh . Me PoEz Moe GeFoeRT WorrUh Duzz Doeei

PS IK HeB WeL TReK In uN BreEZaH KuSsIeZzZzZzZz"

Nou moet ik toegeven dat ik wel een taalpurist ben, getuige ik columns schrijf, maar een beetje ABN kan er toch nog wel vanaf? Of word ik gewoon oud? Ben ik niet meer hip genoeg? In het begin van mijn IRCdagen wilde ik ook wel eens een laffe afkorting gebruiken maar na enkele maanden IRCen tikte ik net zo snel wachten als w88.

Nou zul je zien dat ook geen enkele quasi hippe tiener weet waarom hij of zij zorgvuldig elke s door een z vervangt en andersom. Ze doen het gewoon. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En van wie ze het hebben weten ze evenmin. Ineens was het daar. Op zekere dag besloten ze en masse als volslagen debielen te typen. Hadden ze het 10 minuten eerder bij de ondertiteling van DragonballZ gezien ofzo? Ik wil niet doen alsof ik nooit suffe woorden gebruik of dwaze zinnen afgesloten met een tilde (~). Maar dat is voor de lol, om onwetende mensjes te foppen op IRC. Als ik iets serieus wil vertellen laat ik de CAPS en Koreaanse Starcraft taal wel achterwege.
Eerst dacht ik overigens dat het gewoon een lokaal gebeuren was. Dat louter mensen uit Zoetermeer en omstreken zo spraken: "Ik Moe mE HuiZwerK NoG MakUh En DaArnA maG Ik Pas MSNuH" maar het is een landelijk fenomeen. Ja heel tienerNederland hanteert massaal de unieke BrEeZahTalk. "EeE KiJk mij EeNs Du BrEeZaHTaLk HaNtErUh, GeEn ID WroM MaaR IeDeReeN DoeT Ut Duz dAn Iz ut WeL OnTseTtEnt eN VoLoP KoEl HooR!!!" Ohja wees niet bang om voorgaande zin een aantal keer te lezen voordat je snapt wat er staat. Dat hoort zo. Oude lullen als ik moeten vijf keer zo’n tekstje lezen voordat we het begrijpen.
Dat h4xx0r taaltje kan ik nog wel op prijsstellen. Dat is niet voor niets 31337. Maar in fonetisch schrijven alsof je een klein kind van 10 bent zie ik totaal niks leuks of creatiefs. Het wekt eerder irritatie op en is een bevestiging dat de hedendaagse jeugd echt niets beters te doen heeft dan elkaar klakkeloos na te doen, hoe stupide het ook moge zijn.
Daarbij komt dat ze ook nog willen dat ze serieus genomen worden: "eeE NeeM Me iz zeRieuZ eEe Ben GeeN kLiJn KiNd MeEr. DoE EenZ NiE So RaaR jOh!!!" Als mensen niet… herstel, als mensenkinderen niet de moeite nemen om een leesbaar stuk tekst te produceren maar mij liever vervelen met een brakke lap kotertaal dan verlies ik meteen de aandacht. Dan boeit het me niet eens wat de boodschap is ook al is die nog zo sneu en zielig. Hoewel "EeE ik Heb GeeN BrEeZahZzZ MeeR in hUiz, nu FoeL ik Me DepRi, nix Kan me MeeR OpVrOlukUh. ZellUfzz MSN niet, daT LuKT Me GeWoOn Nie SoNdeR BreeZaH In Me KlaUw *snik* eNde *Sniffle*" verre van zielig is maar wel 100% sneu.

Maar aan de andere kant, waarschijnlijk ben ik ook niet de doelgroep waar de hedendaagse jeugd zich op richt met hun verhaaltjes en profieltjes op internet. Dit neemt echter niet weg dat ze zich alsnog als ontzettend domme schaapjes profileren, die in hun eigen wereldje leven waarin alles kan en mag. En dat is eigenlijk ook weer typisch voor de puber, maar daar groeien ze wel een keer over heen.

Rest mij nog enkel de vraag wanneer deze suffe MSNspelling weer passé is.