Film Review: American Pie 2

Het antwoord hierop is moeilijk te geven. Het verhaal, om maar eens meteen met de deur in huis te vallen, is niet heel erg sterk. Na een jaar op de campus door te hebben gebracht komen de kids terug naar huis, waar ze de zomer met elkaar moeten zien door te komen. Ze besluiten samen te gaan kamperen, zodat ze in ieder geval bij elkaar zijn, maar dit gaat natuurlijk niet zonder een flinke verzameling dames. De dames worden erbij gehaald, en dat is wanneer het misgaat (of juist niet).

Toch mag deze slappe verhaallijn niet als maatstaf worden genomen voor de kwaliteit van de film. immers, het verhaal van deel 1 was nou ook niet echt bepaald een literair hoogstandje. Sterker nog, het was juist de eenvoud van de film die het geheel de moeite van het kijken waard maakte. Natuurlijk moet ook American Pie 2 het hebben van de grappen. Mocht je na deel 1 denken dat alle seksgrappen volledig uitgemolken zijn, dan zit je er volledig naast. Want hoewel deel 2 een hoop grappen van zijn voorganger hergebruikt, zij het in een veel ranzigere vorm, is het aantal nieuwe grappen zeker niet op een hand te tellen.

Of deze grappen net zo leuk zijn als uit deel 1? Zeker wel, maar de vraag is hoe hard je er nog om kunt lachen. en dat is het probleem waar American Pie 2 vooral mee te kampen heeft. De acteerprestaties zijn prima, deze zijn alleen maar beter geworden simpelweg omdat de jonge acteurs meer filmervaring hebben opgedaan. Ook met de timing van de grappen en de lichaamstaal van de acteurs is niets mis. Tel hierbij op de soms hilarische dialogen tussen de hoofdpersonen en je zou een film moeten hebben die je laat huilen van het lachen. en daarin zit hem nou net het probleem. De film is erg goed en leuk, maar het geheel heeft een gigantisch been-there-done-that-gehalte.

Dit neemt echter niet weg dat American Pie 2 een film is die je niet mag missen. Het verhaal gaat namelijk wel verder op deel 1, en enkele onduidelijke zaken, zoals de bizarre relatie tussen Michelle en Jim (this one time, at band camp) worden hier goed uitgewerkt. Onmisbaar is ook het optreden van de vader van Jim, die al eerder in deel 1 de show stal. Jammer is echter dat de makers zich maar al te goed van het succes van de rol op de hoogte waren, met als gevolg dat de rol iets te groot is geworden. Hierdoor krijgt het geheel een nogal geforceerd tintje mee.

Verder niets dan lof over American Pie 2. Zeker een film die je moet zien, maar wanneer je midden in de film zit, blijf je het gevoel hebben dat je zou willen dat je deel 1 nog niet had gezien.