Dossier: Amerika slaat terug

De Nederlandse zenders schakelden gisteren vrij snel na het begin van de aanvallen op Afghanistan over op een continue berichtgeving. RTL-nieuws bracht nauwelijks een kwartier na de start van de aanvallen haar eerste berichtgevingen, NOS-nieuws en SBS-nieuws volgden niet lang daarna.

De nieuwsredacties leken goed voorbereid op eventuele aanvallen. RTL-nieuws ondersteunde in het begin berichtgeving van eigen correspondenten met beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN. De berichtgeving van Max Westerman vanuit New York en Jaap van Deursen vanuit Peshawar in Pakistan, werd afgewisseld met achtergrondreportages over de terrorist Bin Laden en een animatie van een mogelijk scenario van de aanvallen. Later op de avond beschikte het RTL-nieuws over een Midden-Oosten-deskundige en werd ook het actuele weerbeeld boven Afghanistan besproken met weerman John Bernhard.

De berichtgeving van het NOS-nieuws begon vrij rommelig. Nieuwslezeres Debby Petter leek niet geschikt voor het live verslaan van een dergelijke gebeurtenis en werd dan ook vrij snel afgelost door Gijs Wanders. Berichtgeving van correspondenten als Charles Groenhuijsen vanuit Washington en Wouter Kurpershoek vanuit Peshawar, werd afgewisseld met overgenomen beelden van CNN, welke vaak werden gebruikt om ‘pauzes’ op te vullen. De zender had rond half negen als eerste minister-president Kok in de studio en beschikte even later ook over diverse deskundigen.

Ook het SBS-nieuws was snel met zijn berichtgeving. De zender had vrijwel meteen deskundigen in de uitzending. Verslaggeefster Marieke de Vries vanuit Quetta in Pakistan werd afgewisseld met beelden van CNN en eerder uitgezonden achtergrondreportages.

CNN was uiteraard weer de eerste met de berichtgeving. Beelden van de zender werden integraal door vele zenders overgenomen. Veel beelden vanuit Afghanistan waren er echter niet; alle buitenlandse journalisten zijn nog voor de vergeldingsaanvallen door de Taliban uit het land gezet.