Xenoblade Chronicles X

Pheno

Ik heb genoten van de Xenoblade Chronicles. De Wii-versie was groots en meeslepend. Het is dan ook jammer dat ze de bugs niet uit de onlangs uitgebrachte 3DS-port hebben gehaald. Grafisch was het ook niet subliem, maar ja. Zo'n groot spel naar een 3DS porten is al een kunststukje te noemen. Maar de de fans wachten dit jaar nog maar op één ding: Xenoblade Chronicles X. Op Gamescom was het dan ook niet lastig kiezen welk spel ik het eerst wilde proberen bij Nintendo.

Xenoblade Chronicles X speelt zich af in 2054, wanneer een oorlog tussen twee buitenaardse rassen dicht bij de aarde onze planeet naar de klote helpt. De mensheid vlucht in grote ruimteschepen. Het verhaal volgt het schip "The White Whale" wanneer ze crashen op de planeet Mira. Terwijl de mensen uit dat schip een nieuw thuisbasis opbouwen, zijn de aliens nog niet klaar met ze. Kortom, we gaan het druk krijgen. Volgens de ontwikkelaar zijn we 300 uren zoet. Tenminste, als je alles wil ontdekken in het spel.

Xenoblade Chronicles X

De planeet Mira is dan ook enorm groot, net zoals enkele wezens die erin lopen. In deze demo van Xenoblade Chronicles X heb ik maar een glimp kunnen zien van deze wereld, en dat ziet er al enorm uit door de vergezichten. Zie je een zee, dan kun je erin zwemmen. Zie je een berg, dan kun je hem beklimmen. En als je sneller ter plekke wil komen, dan zijn er nog gigantische mechs, robots waarin je jezelf verplaatst. Of vecht, want dat kan ook. Helaas waren er geen mechs in deze demo, dus geen Gundam-style gevechten.

Van een afstandje ziet de omgeving van Xenoblade Chronicles X er prachtig uit. Mooie vergezichten, enorme wezens die zich tegoed doen aan de plaatselijke planten. Het probleem van de Wii U wordt pas zichtbaar als je inzoomt op je team. Anti-aliasing is er niet, dus je ziet nogal wat hoekige randen en de textures worden minder scherp. Als je eenmaal begint te lopen, zie je ook een flinke pop-in, dus opeens staat er verderop een boom die eerder niet op je scherm getekend was in je landschap. Gelukkig zie je de monsters wel van een afstand, anders zou je pas echt een probleem hebben.

Xenoblade Chronicles X

Ik werd op de wereld gedropt als level 10. Een kompaspijl geeft aan waar je hoofdmissie is, maar als je wil mag je ook iets anders doen. Alleen is het level van je team een probleem. Er lopen namelijk allemaal monsters rond van verschillende sterktes. In bepaalde gebieden zijn ze een stuk hoger in level en dus is daar rondlopen niet aan te bevelen. Aan een icoontje bij hun levensmeter kun je zien of ze agressief zijn. Je snapt dat je nog maar één ding kunt doen als een agressief monster van level 83 ter grootte van een flatgebouw op je afstormt: rennen, bij voorkeur de andere richting op.

Het gevechtssysteem van Xenoblade is niet veranderd in deze versie. Het vechten zelf is dus wederom in realtime. Je selecteert een doelwit en onder in je scherm zie je de verschillende vaardigheden, de meeste met een cooldown-periode. Je speelt maar met een van je teamleden tegelijk, al kun je tijdens het spelen tussen de personages wisselen. Elk personage heeft twee wapens, waar je wederom in realtime tussen wisselt, als je dat nodig acht. Elk wapen heeft weer enkele vaardigheden, die je onderin als icoontjes ziet. Pas als het icoontje van de desbetreffende speciale aanval gevuld is, mag je de volgende aanval doen.

Xenoblade Chronicles X

Net zoals in de vorige Xenoblade is je positie belangrijk in Xenoblade Chronicles X. Sommige vaardigheden doen extra schade als je van achteren aanvalt, een andere is weer goed vanaf de zijkant. Natuurlijk zijn er de in-your-face-aanvallen, die je het beste van de voorkant uitvoert. In de vorige versie zag je niet of je nu goed stond, of dat het een randgevalletje was. Dat is nu opgelost, want er is een indicator die aangeeft wat je positie is ten opzichte van het doelwit.

Er zijn weer genoeg bonusmissies te vinden voor meer items en zoals het een echte RPG betaamt is er van alles te upgraden. Niets nieuws onder de zon als het gaat om JRPG’s. Wat Xenoblade Chronicles X bijzonder maakt is de grootte. Dit kon makkelijk een wereld van een MMO zijn, al ben je alleen in deze game. Voor Wii U-eigenaren komt er eindelijk een JRPG van formaat aan, alleen al de downloadgrootte is 22 GB. Verwacht geen grafisch wonder, maar wel een enorme wereld die bestaat uit vijf continenten waar je je honderden uren in kunt verliezen. Pas op 4 december mogen we ermee aan de slag, maar wees gewaarschuwd: Xenoblade Chronicles X wordt een spel waar je flink wat tijd voor moet vrijmaken.