Blood Bowl 2

PoeHao

Blood Bowl is een vreemd spel. Het is een mix van American football en Warhammer, die is omgezet naar een bordspel dat later verscheen als een videogame. Zoveel transities zijn overdonderend en dat zijn de vele regels ook voor nieuwelingen. Cyanide Studios heeft geluisterd naar kritiek en komt met veel veranderingen in Blood Bowl 2.

Blood Bowl 2 is een tactisch beurtsgewijs spel, waarin geluk een duidelijke rol heeft. Beslissingen kunnen met een denkbeeldige worp van een dobbelsteen anders uitpakken. Jij bent de manager van een team en jullie willen uiteraard de competitie winnen. Je ontwerpt je eigen logo, je unieke uniformen, kiest een van de acht rassen om mee te spelen en je stelt een team samen. Dat doe je op basis van de vaardigheden van de spelers en onderbuikgevoelens. Vervolgens kies je jouw cheerleaders en een stadion. Elk stadion heeft zijn eigen eigenaardigheden, zoals onweer dat willekeurig inslaat of tovenaars op de tribunes die af en toe vuurwerk op het veld gooien. Je kunt maximaal 20 stadions verzamelen, dus variatie genoeg.

Body check!

De bedoeling van het spel is in acht beurten meer punten scoren dan je tegenstander. Dit kun je doen door de bal naar de andere kant van het veld te krijgen terwijl een van je spelers de bal in bezit heeft. In American football en in Blood Bowl heet dit een touchdown. Je kunt ook op andere manieren winnen, door bijvoorbeeld alle spelers van de tegenstander uit te schakelen. Blaas ze op, hak een been af, begraaf ze, de mogelijkheden zijn legio. Zolang de scheidsrechter het niet ziet, is er niets aan de hand.

Je mag maximaal 16 spelers in je team hebben en 11 mogen tegelijk op het veld staan. Raakt een speler gewond, dan kun je proberen deze te genezen met je dokter, maar dat lukt niet altijd. Een wond kan ook dodelijk zijn en Blood Bowl is een spel met permadeath. Een dode speler is dood en blijft dood. Het is dan ook aan te raden om je lievelingsspeler, waar je veel xp in hebt gepompt, in leven proberen te houden. Omgekeerd is het grappig tactisch om de vedette van de tegenstander zo spoedig mogelijk een kopje kleiner te maken. Een potje Blood Bowl 2 duurt ongeveer 40 minuten. Gelukkig kun je een offline spelletje gewoon opslaan en later verder spelen.

Scheidsrechter

In het verleden heb ik Chaos League gespeeld. Dat was een innovatieve kloon van Blood Bowl gemaakt door, jawel, Cyanide Studios. Het was een warboel van regels, spelers en punten waar ik geen chocola van kon maken. Om nieuwkomers, zoals ik, het spel rustig uit te leggen heeft Cyanide Studios een verhaal gestopt in de campaign-modus. Hier begin je met zo min mogelijk regels en gaandeweg komen er steeds meer regels bij.

Het spel krijgt commentaar van twee maffe presentators, Jim Johnson de Vampier en Bob Bifford de Ogre. Zij werken voor Cabalvision TV en via de Cabalvision TV-modus kun je ook naar andere wedstrijden kijken. Een soort van privé-Twitchkanaal voor Blood Bowl 2.

Sexy move

In het begin is Blood Bowl 2 een afgeslankte versie van Blood Bowl. Je kunt sneller een team samenstellen, eenvoudiger je opties per speler zien en je hoeft een stuk minder te lezen. Maar naarmate het spel en je vaardigheden groeien, neemt ook de moeilijkheidsgraad toe. Verder is alles gepimpt, vooral grafisch. Mooie animaties, veel cutscénes, verbeterde AI die elk ras zijn eigen stijl geeft en Cabalvision TV uiteraard. Er is een nieuw ras bijgekomen, genaamd de Bretonnian Knights, je kunt spelers kopen en verkopen en je kunt stadions aanpassen, uitbreiden en pimpen.

Helaas was er niet genoeg tijd voor mij om een heel potje Blood Bowl 2 te spelen, maar het was zeker interessant. Boeiend genoeg om te vragen of het voor mij als beginner slim was om te beginnen met Blood Bowl 2 of alvast aan de slag te gaan met Blood Bowl. Verrassend werd mij aangeraden om te wachten tot Blood Bowl 2 uitkomt. De leercurve is dan vriendelijker en je haakt minder snel af, zo vertelde Cyanide Studios.

Blood Bowl 2 komt 22 september uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Als je een preorder plaatst dan krijgen PlayStation 4-gamers de Lizardmen als extra ras en Xbox One-gamers de Wood Elves. Pc-gamers mogen kiezen welk ras zij erbij willen.