Cities Skylines: After Dark

Puddington

De mensen die mijn review over Cities: Skylines hebben gelezen, weten dat ik helemaal lyrisch ben van de game. Ik roemde het als de redder van het Citybuilder-genre, met als grote pluspunten de grote stukken grond die je helemaal vol kon bouwen en de Steam Workshop-integratie. Een aantal weken na de lancering werd al duidelijk dat de verkoopstrategie van Paradox met Cities: Skylines veel gaat lijken op die van hun andere games: een mix van betaalde en gratis content. De gratis content hebben we al kunnen proeven, met onder andere gebouwen in een Europees thema en de toevoeging van tunnels. Op gamescom werd onthuld dat nu de eerste betaalde content gaat komen voor Cities: Skylines. Ik schoof aan bij de presentatie van Karoliina Korppoo, Lead Designer van Colossal Order voor de eerste betaalde uitbreiding van Cities: Skylines, Cities Skylines: After Dark.

Cities Skylines after dark

Iedereen die een keertje in de Steam Workshop van Cities: Skylines heeft gekeken, weet dat er een ontzettend groot scala aan mods is gemaakt door de community. Dat is een zegen voor de spelers, maar kan een vloek zijn voor de ontwikkelaars. Want als de modding-scene zo groot is, hoe zorg je ervoor dat je uitbreiding voldoende content biedt dat mensen ervoor willen betalen? Om te beginnen heeft Colossal Order gekeken naar de features waar veel modders moeite mee hadden om ze aan te passen, zoals de toevoeging van een dag-en nachtcyclus. In Cities Skylines: After Dark zal daarom een volledige dag-en nachtcyclus komen die het leven in je stad beïnvloedt, zoals minder drukte op de wegen en meer criminaliteit op straat. Deze update zal beschikbaar zijn voor alle Cities: Skylines-spelers.

Op naar de betaalde content. De grootste toevoeging van After Dark is niet de introductie van nacht, maar het leven dat erbij hoort. In After Dark zal het mogelijk zijn bepaalde gebieden te specialiseren tot uitgaansgebieden, vergelijkbaar met het aanwijzen van gebieden voor akkerbouw en mijnbouw in de industriegebieden. Op deze gebieden zullen casino's, nachtclubs, bioscopen en cafés verrijzen waar je bewoners zich tot in de vroege uurtjes kunnen vermaken. En wanneer de morgen is gekomen, kunnen je bewoners vetrekken naar de gloednieuwe strandgebieden waar ze kunnen bakken in de zon of scheuren over het water op jetski's. Hierdoor zal het water rondom je stad er ook veel levendiger uit gaan zien.

Cities Skylines After Dark

Naast deze twee nieuwe gebieden heeft Colossal Order zich voornamelijk gefocust op het verbeteren van de infrastructuur in steden. Zo zijn er met taxi's en de fiets (plus de bijbehorende fietspaden) twee nieuwe vervoersmiddelen bijgekomen en zijn er een aantal gebouwen toegevoegd die een aantal knelpunten uit het basisspel moeten oplossen, met name het overstappen over andere vervoersmiddelen. De cargo hub moet nu goederen direct vanaf de boot op de trein laden, mensen die landen op het internationale vliegveld kunnen nu direct overstappen op de metro en op de bus terminal kunnen mensen wisselen van bus zodat ze over kunnen stappen op een andere route. Deze updates zijn er duidelijk op gericht om opstoppingen van mensenmassa's te voorkomen die midden op straat wachten tot het volgende vervoersmiddel gearriveerd is. Tenslotte kan je de nacht ook in je voordeel gebruiken door de introductie van een tijdschema, waardoor je bijvoorbeeld je vuilniswagens 's nachts op pad kan sturen wanneer er minder verkeer is.

Cities: Skylines was al een fantastische game en de modcommunity heeft het alleen nog maar beter gemaakt. Colossal Order erkent de rol van de modders door in te springen op de plekken die ze boven de pet gaat. After Dark wordt bovendien zeker geen karige uitbreiding, met onder andere flinke verbeteringen aan de infrastructuur van de game en de introductie van twee nieuwe gebieden die gegarandeerd voor veel spektakel in je stad gaan zorgen. Hang er nog een eerlijk prijskaartje aan en After Dark wordt een geweldige uitbreiding voor een fantastische game.

Afgelopen week is ook de releasedatum en prijs van After Dark bekend gemaakt. De uitbreiding gaat voor Amerikanen 14,99 dollar kosten en komt op 24 September uit.