Warriors Orochi 3 Ultimate

Pheno

Hack & slash-liefhebbers mogen de komende maanden hun duimen intensief gebruiken bij al het geweld dat uit Japan komt.

Header

Ontwikkelaar Omega Force heeft het er maar druk mee. Dynasty Warriors heeft zijn nieuwste release al gehad, maar Samurai Warriors 4 komt in oktober. Vóór die release komen er nóg twee titels: de eerste is de mash-up tussen bovenstaande twee titels, Warriors Orochi 3 Ultimate die begin september uitkomt. De tweede game in september is de ‘casual’ spin-off Hyrule Warriors voor Wii U. Zo veel hack & slash; en gezien de populariteit van dat genre in Japan is het einde nog zeker niet in zicht. Koei Tecmo geeft drie van bovenstaande games uit, alleen Hyrule Warriors is voor Nintendo. Als hack & slash-fanaat zitten er dus gouden maanden aan te komen. In dit artikel blikken we vooruit op Warriors Orochi 3 Ultimate.

Warriors Orochi 3 Ultimate

Warriors Orochi 3 Ultimate is vorig jaar in Japan uitgekomen onder de naam Musou Orochi 2 Ultimate. Dat we een ‘deel’ voorlopen komt simpelweg omdat een eerder Orochi-game in Japan nooit deel twee geheten heeft. De vrij vertaalde Orochi: Rebirth of the Demon Lord kwam in het westen uit als Warriors Orochi 2 en sindsdien lopen wij dus voor. De Orochi-reeks is een kruising tussen Dynasty Warriors en Samurai Warriors. Dynasty Warriors is gebaseerd op het Chinese boek Romance of the Three Kingdoms terwijl Samurai Warriors gebaseerd is op de Sengoku-periode in Japan.

Je hoeft het boek, bestaand uit 800.000 woorden, niet te lezen en ook zeker geen historicus te zijn om deze game te spelen, het is allemaal vrij losjes gebaseerd op de verhalen. Simpel gezegd: er zijn allerlei shoguns en landheren die de macht willen grijpen en je hebt de keuze om de verhalen van bepaalde personages te spelen. De basis van deze game bestaat uit Dynasty Warriors Next en Samurai Warriors: 3 Z. Omdat ze beide andere features hebben wordt er van alles gemixt en gematched om zo een speelbaar geheel te vormen.

Warriors Orochi 3 Ultimate

Naast personages uit de twee basisspellen komen er nog wat gastoptredens voor van andere bekende Koei Tecmo-games. Uit de stallen van Ninja Gaiden komt bijvoorbeeld Ryu Hayabusa, terwijl Kasumi, Ayane en Momiji rondborstig als altijd uit Dead or Alive komen rennen. Bandai Namco levert ook nog een personage: uit Soulcalibur komt Olympiër Sophitia Alexandra, natuurlijk met zwaard en schild. In het verhaal komen ze in de Orochi–wereld terecht door een verstoring in de tijd, maar ach, als we eerlijk zijn komen ze alleen opdraven als fanservice en doet het er verhaaltechnisch niet toe. Samen met de 96 personages uit Samurai Warriors: 3 Z zijn er in totaal 145 personages in Warriors Orochi 3 Ultimate.

Warriors Orochi 3 Ultimate

Goed, zo veel personages maar wat kun je nu met ze? Er zijn verschillende verhaallijnen te volgen, natuurlijk is er een Free-modus om een missies uit een verhaal te spelen met wie je wil en daarnaast allerlei varianten op de bekende gameplay - het veroveren van gebieden in een missie. In Warriors Orochi 3 Ultimate is de Unlimited Mode nieuw. Er zijn cirkels die je moet ‘claimen’ door er even in te staan en een knop ingedrukt te houden. Een van de vele cirkels in een level is de uitgang, die je dus mag gaan zoeken. Nog niet geclaimd gebied zit in een mistige ‘miasma’ waarin tegenstanders veel sterker zijn, en je wil natuurlijk die mist weg laten trekken om eenvoudiger verder te kunnen.

Gelukkig heb je teamleden die door de computer bestuurd worden. Vóór de missie begint kies je met welke vijf personages je de klus gaat klaren en hoe aanvallend of verdedigend ze bezig moeten zijn. Tijdens de missie zelf kun je altijd schakelen tussen de personages. Komt er een in hevige problemen, dan is een druk op een knop voldoende om een ander te kiezen en verder te spelen. Een probleem met deze modus is dat je in het begin kiest voor vijf personages en de rest daarna moet gaan unlocken, mocht je jouw team wat flexibeler willen maken.

Warriors Orochi 3 Ultimate

Niet geheel nieuw is de Duel Mode, waarin je een-tegen-een vecht in een 3D-arena. Door vooraf enkele bijzondere kaarten te kiezen krijg je speciale effecten tijdens het vechten. Je mag er vier in een gevecht meenemen. Er is offline en online multiplayersupport en het grote voordeel is dat wapens en levels van de gekozen personages niet worden meegenomen, zodat het gevecht iets eerlijker is. De Duel Mode is geheel anders dan alle andere modi, maar persoonlijk wacht ik dan liever op een nieuwe Dead or Alive als ik een fighter wil spelen.

Warriors Orochi 3 Ultimate biedt nieuwe aanvallen en combo’s met teamleden en natuurlijk bekende personages uit andere series als fanservice. Alleen grafisch valt het erg op dat het geport is vanuit old-gen met amper grafische verbeteringen. Ja, de bizar drukke gevechten gaan soepel, zonder vertragingen, maar het oog wil ook wat en dat zien we nog niet in alle next-gen versies van deze ontwikkelaar. De korte tijd dat ik het kon spelen voelde het vooral vertrouwd aan, en lijkt de Unlimited Mode een leuke modus. Hoe lang het leuk blijft is pas te zeggen als het langer te spelen is geweest. Dat kan vanaf 5 september, want dan komt de westerse release uit op PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita en Xbox One. En vooral de laatste console is een klein wonder, want zó vaak komt een Warriors-game niet uit op een console van Microsoft. PlayStation is volledig Cross-save en Cross-play.