Risen 3

Jorwol

Risen 3 laat piratenthema (grotendeels) achter zich

Risen 3 header

Risen 3: Titan Lords keert terug naar zijn roots als we Piranha Bytes mogen geloven. De ontwikkelaar uit Duitsland introduceerde in Risen 2 verschillende nieuwe mechanieken, een aangepast gevechtssysteem en misschien wel het meest opvallende; de game kreeg een piratenstijl. Het was op zich geen slechte game, maar veel indruk maakte het ook niet. Je companion NPC's waren te sterk en ook leek het alsof je geen echte invloed op de wereld had.

In RPG's is de sfeer die een game ademt één van de belangrijkste dingen. In Risen 3 stapt men af van het piratenthema en weer iets meer richting de oude Gothic-sfeer. Toch is in Risen 3 nog wel iets terug te zien van zijn voorganger, de wereld ziet er tropisch en Mediterraans uit, zonder dat het doorslaat. De muziek is ook uitstekend, iets waar de serie om bekend staat.

Risen 3 preview

Risen 3 draait om zogenaamde Titan Lords. De ziel van de hoofdpersoon wordt afgepakt en uiteraard vindt hij dat niet zo leuk. Uiteraard kan hij niet in zijn eentje zijn ziel terugkrijgen en heeft hij hulp nodig... Hier begint het spel. Risen 3 is non-lineair en de speler kan dan ook zelf weten waar hij heen gaat en in welke volgorde hij dat doet. Geen zin om bepaalde quests te doen? Dan doe je ze niet. Natuurlijk is Risen 3 absoluut niet de eerste game die dit doet, maar het doet dit wel goed.

Het gevechtssysteem is ten opzichte van zijn voorganger weer aangepast. Het valt op dat vijanden behoorlijk aardig kunnen vechten: ze dodgen, rollen en blocken. Ook komt magie weer terug, dat in Risen 2 was verdwenen. De combat is aardig, maar niet geweldig. Een andere welkome toevoeging is het feit dat onze held nu kan zwemmen.

Risen 3 preview

Grafisch kan het allemaal nog wel beter. Aangezien ik een preview-versie heb gespeeld zou het kunnen dat de engine nog geoptimaliseerd wordt, maar grote verschillen verwacht ik niet meer omdat de game over een aantal weken in de winkels ligt. Het is heus niet dat het spel afzichtelijk is, maar van een titel uit 2014 mag je meer verwachten, zeker gezien al het 'nextgen'-geweld van de afgelopen maanden. Ook is de camera soms echt belachelijk slecht, tijdens gesprekken met NPC's verandert die elke zoveel seconden van standpunt en het gebeurt veel te vaak dat je dan opeens fullscreen tegen een rug van een NPC zit te staren. Zoiets is een kleine ergenis en dit wordt hoogstwaarschijnlijk nog wel verbeterd, maar het laat wel zien dat er nog wat werk aan de winkel is.

Eén ding is wel zeker; fans van de 'oude' Gothic-serie komen zeker aan hun trekken. Piranha Bytes bouwt verder op hun jarenlange ervaring in het maken van rpg's en daar plukt Risen 3 de vruchten van. De gameplay van het spel is sterk. Gameplay is nog altijd belangrijker dan graphics, dus iedereen die eens iets anders wil spelen dan de 'gemiddelde' rpg doet er goed aan om Risen 3 in de gaten te houden.

Risen 3 komt op 15 augustus uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.