Space Hulk

Kn0x

Games die elementen van de jaren 80 of 90 gebruiken, hebben we veelvuldig gezien tijdens GamesCom. Het zijn nooit zozeer de grote jongens maar juist de kleinere bedrijven die terug grijpen naar de historie. Full Control is zo'n klein bedrijf. Een tijd geleden zijn ze een Kickstarter gestart om een remake te maken van Jagged Alliance. Met groots succes, want een kleine vier ton werd opgehaald. Voordat het zover is, komen ze met Space Hulk, een turnbased tactical game gesitueerd in het Warhammer 40k-universum.

Space Hulk

Space Hulk is zoals gezegd een turnbased tactical game. Je speelt verschillende missies waarbij je een x aantal terminators gebruikt om een doel te behalen. Terminators zijn grote logge robots die je steeds enkele stappen kan laten uitvoeren. Deuren bewaken, bewegen naar specifieke punten of de aanval openen. De game lijkt relatief simpel: terminators op een plek zetten, de aanval openen, zo lastig is het allemaal niet. Tot je de game gaat spelen.

Space Hulk - Terminator

De game is namelijk genadeloos. De aliens waar je tegen vecht, hebben geen afstandswapens. Je moet hen uitschakelen voordat ze bij jou terminator zijn. Als je dat niet lukt, dan scheuren ze het pantser van je terminator naar de knoppen. Jouw terminator legt het op de korte afstand af tegen de klauwen en veelvoud van de aliens. Zij zijn namelijk in grote aantallen aanwezig om jouw terminators te stoppen.

Full Control heeft aangegeven dat je vaak dood zult gaan voordat je de ideale tactiek gevonden hebt. Deze game is bestemd voor de harccore gamers, mensen die ook games als Dark Souls spelen. Ik vroeg hen of ze niet bang waren om een grote groep gamers te missen hierdoor en enkel een kleine nichegroep aan te spreken. Dat was juist de bedoeling, aldus Full Control. De game is doelbewust opgezet om hardcore te zijn en als mensen de game hierdoor links laten liggen, dan is dat hun gemist.

Space Hulk - Cooridor

Tijdens GamesCom liet Full Control het eerste level zien waarbij ze hun eigen tactiek gebruikte. Deze was duidelijk nog niet geperfectioneerd want het doel kon niet behaald worden. We kregen hierdoor wel de kans om te kijken hoe de game uitziet. HEt level dat wij te zien kregen, zag er ontzettend smal uit. Een paar gangen waar amper één terminator doorheen kon. De makers gaven aan dat er grotere mappen zijn, maar het gros redelijk smal zal zijn. Het maakt het geheel een stuk lastiger omdat je maar één terminator op pad kan sturen steeds. 

De game was overigens niet geheel vlekkeloos. Meer dan eens liep een terminator door een andere terminator heen of stond die plots in een muur. Er zaten gelukkig ook hele gave momenten in. Elke terminator heeft een schoudercamera op zich zitten waarmee je kunt zien wat zij zien. Als je een horde aliens met een vlammenwerper omlegt, kun je de schoudercamera aanzetten om zo mee te kijken hoe de alien langzaam tot een hoopje as werden verpulverd.

Het spel speelt door het turnbased-gedeelte en de langzaam terminators ontzettend langzaam. De eerste missie die we speelden, duurden een kleine vijftien minuten. Full Control gaf aan dat er missies tussen zitten die wel twee uur kunnen duren, wil je het goed uitspelen. Nog een teken dat deze game niet geschikt is voor iedereen, maar vooral voor de hardcore gamers onder ons.

Space Hulk is mid augustus uitgekomen op Steam de reacties waren tot nu toe gemiddeld. Een grote groep vond het hele turnbased-stijl gamen niks. Anderen vonden de game te moeilijk. Een groot deel vond de game echter wel gewoon lekker spelen. Met een game als Space Hulk is het belangrijk om goed te weten wat je koopt. Wil je een leuke, simpele game om tussendoor te spelen, dan is dit niks voor je. Houdt je wel van moeilijke games die elke fout afstraffen, dan is Space Hulk zeker geschikt voor jou.