Firefall

Kn0x

Een free-to-play MMO waarbij de aarde op schaal 1:10 is nagemaakt en spelers de speelwereld voor altijd kunnen aanpassen, dat is de opzet van Firefall. De game is een dikke zeven jaar in ontwikkeling geweest bij Red 5 Studios en momenteel draait de eerste fase van de open bèta. Wij spraken tijdens gamescom met enkele developers en keken wat de game allemaal te bieden heeft.

Firefall

Zoals gezegd is Firefall een MMO die RPG- en FPS-elementen bevat. In de toekomst is de mensheid druk bezig om sneller dan het licht te reizen. Tijdens één expeditie gaat er iets verschrikkelijk mis en wordt een wormgat geopend. Een grote energiestorm komt uit het wormgat en bedekt de aarde in een dikke laag genaamd The Melding. In The Melding is het onmogelijk om te leven en het is de taak aan de gamers om de aarde weer veilig te krijgen. Daarnaast is er ook een alienras uit het wormgat gekomen genaamd The Chosen. Naast het bestrijden van The Melding moet je ook The Chosen bevechten. 

Firefall - Melding

Battleframe
Het bestrijden van vijanden doe je in zogeheten battleframes: pakken die je helemaal kunt customizen om specifieke loadouts op te zetten. Er zijn vijf verschillende battleframes beschikbaar voor elke speler: Engineer, Assault, Dreadnaught, Recon en Biotech. Elk frame heeft bepaalde krachten die je kunt gebruiken. De Dreadnaught is een langzaam maar sterk pak en een Recon is vooral geschikt voor snipers. Elk frame heeft ook nog advanced frames met iets andere specificaties die je kunt kopen of maken. Volgens de makers van het spel is alles beschikbaar als je er geld of tijd insteekt. Er zijn een aantal elementen beschikbaar die alleen maar met geld vrij te spelen zijn, maar dit zijn puur estische zaken. 

Firefall - Battleframe

Save the earth
Eén van de gaafste features van het spel is het vrijspelen van specifieke gebieden van The Melding. Elk gebied krijgt een leaderboard waarop te zien is welk team of welke spelers het meeste hebben bijgedragen aan het vrijspelen van The Melding. Als The Melding compleet weggespeeld is van een gebied, komt het nooit meer terug. Als jij bovenaan de leaderboards staat, sta jij voor altijd bovenaan. Er is niemand die jou of jouw team kan overtreffen. Daarnaast komt er ook een standbeeld in het midden van dat gebied om jou te eren. 

Firefall - FlyCraften
Red 5 heeft aangegeven dat het ook mogelijk is om de confrontatie te vermijden. Jij kunt zelf bepalen wat je wilt doen. Om je battleframe, wapen of voertuig uit te breiden of überhaupt te maken, heb je namelijk grondstoffen nodig. Deze kun je kopen met echt geld of zelf mijnen in bepaalde gebieden. Wil jij dus liever tijd spenderen aan het binnenhalen van grondstoffen om te verkopen of te gebruiken, dan kun je dat ook gaan doen. Het geeft een bepaalde vrijheid aan de speler om te doen en laten wat hij wil.

Het spel biedt daarnaast genoeg variatie om je te vermaken. Je kunt The Melding bestrijden of grondstoffen verzamelen zoals eerder aangegeven. Er zijn echter ook sidemissies die overal op de map kunnen verschijnen. Er zijn geen specifieke punten waar je quests kunt starten, deze worden dynamisch opgewekt. Een goed voorbeeld was de confrontatie met The Chosen.

Op de map zijn bepaalde gebieden onderscheiden die in bezit zijn van de spelers of The Chosen. Tijdens de demo (die live op de server gespeeld werd) was een map in bezit van de mensheid. Plots begon deze rood te knipperen en bleek dat The Chosen dat gebied over wilde nemen. De developer besloot om uit het gebied weg te gaan om de confrontatie te vermijden. Op weg naar een ander gebied kwamen we een gestrand schip tegen. Hiervoor moesten we enkele energiebronnen verzamelen. Tijdens het verzamelen kwamen we weer andere vijanden tegen en een nieuwe quest kon gestart worden. Het gaf wel aan hoe dynamisch de wereld van Firefall is.

Firefall was voor ons de verrassing van gamescom. De free-to-play biedt een interessante wereld waar van alles gebeurt, gave battleframes om mee te vechten en een 1:10-schaal wereld waar je je voorlopig niet hoeft te vervelen. De eerste fase van de open bèta draait momenteel en zal over enkele weken eindigen. Daarna begint fase twee waarin een nieuw battleframe geïntroduceerd zal worden en enkele andere nieuwe features. Wij kunnen in ieder geval niet wachten en hebben ons reeds aangemeld voor Fase 1.