Zoo Tycoon

SolidDS

De laatste Zoo Tycoon stamt alweer uit 2004 en het werd dus weer hoog tijd voor een nieuw deel in deze populaire serie. De game is momenteel in ontwikkeling voor Xbox One door de studio van Kinectimals en de eerdere Zoo Tycoons.

Zoo Tycoon

Zoals de naam al aangeeft is het doel van deze game een dierentuin op te bouwen en te onderhouden. In de campaign moet je, hoe kan het ook anders, een verwaarloosde dierentuin er weer bovenop zien te helpen. Een groot verschil met de voorgaande delen is dat het straks mogelijk is om ook zelf door je park te lopen in plaats van het typische bovenaanzicht, oftewel Tycoon-mode. In deze Adventure-mode heb je de mogelijkheid om onder andere te zogenaamde 'Educators' te praten. De Educators zijn het beste te vergelijken met de 'Zoopedia' uit de eerdere delen en bij hen kun je terecht voor alle informatie over bepaalde dieren.

Zoo Tycoon 2013 Wiki

Als je door je park loopt kun je met behulp van onder andere Kinect ook je park onderhouden. Zo kun je een waterkanon besturen om de dieren te wassen of om ze te roepen en met je hand te voeren. Wat men hiermee wil bereiken is dat er een echte band gaat ontstaan tussen de speler en zijn dieren. De chimpansees zullen je ook letterlijk gaan na-apen als je bepaalde bewegingen voor de camera maakt. Dit blijft niet bij alleen je lichaam want de nieuwe Kinect kan namelijk ook gezichtsuitdrukkingen zien.

Zoo Tycoon Chimp

Als we de ontwikkelaars mogen geloven is de emotie van de dieren nog nooit zo belangrijk en nadrukkelijk aanwezig geweest in een Zoo Tycoon-game. Er is nauw samengewerkt met diverse specialisten om het gedrag van de dieren in een dierentuin zo exact mogelijk na te bootsen. Het is daarom ook niet mogelijk om bijvoorbeeld antilopen en leeuwen bij elkaar te zetten.

Zoo Tycoon Park

Helaas zijn er wel een paar dingen verdwenen uit de game. Zo kun je zelf geen paden meer maken en bepaalt de game bij het plaatsen van een bepaald leefgebied wat de 'beste' weg is. Ook kunnen je dieren niet meer ontsnappen. Men gaf hiervoor als reden op dat de algemene dierentuinorganisatie dit niet als prettig zou ervaren. Ik zou het alleen maar cool vinden om zo nu en dan wat chaos te creëren. Zoals het ook gewoon leuk is om in Sim City diverse rampen over je stad heen te laten gaan. Het is ook een extra uitdaging voor de speler om het te voorkomen of je park weer te laten herstellen.

Zoo Tycoon Xbox One

Ook kreeg ik wel het idee dat deze game minder een simulatiegame zal zijn en meer gericht is op het grote publiek. Natuurlijk moet je weer zorgen dat alle dieren te eten krijgen en dat er voldoende toiletten in je park aanwezig zijn, maar het werd mij niet helemaal duidelijk wat echt de gevolgen waren als je dat niet deed.

Er is ook een multiplayermodus. In deze modus kunnen tot vier spelers tegelijk in het park rondlopen en samen dingen realtime bouwen. Het was grappig om te zien hoe de ene speler in een karretje rondreed en ineens de hele attractie werd opgetild en verplaatst. Er zullen ook diverse random events zijn zoals wie is er als eerste bij de olifant is en om deze te eten te geven.

Zoo Tycoon 2013

Hoewel de game nog in een bètafase is, draaide deze volledig in 1080p en zijn alle dieren tot in de kleinste details uitgewerkt, je kunt bijna de haren van de vacht tellen. Daarentegen was de achtergrond buiten het park nog erg kaal en zag je dat de schaduwen van gebouwen ook niet helemaal klopten. De game verschijnt in november 2013 en al met al blijf ik voorzichtig optimistisch over deze game. Aangezien het nog een bèta was, is er nog genoeg tijd om het één en ander bij te schaven.

Het is nog even leuk om te vermelden dat er door de ontwikkelaars een speciaal fonds is opgericht en dat bij iedere aankoop van de game een gedeelte van het bedrag naar een goed doel gaat.