The Crew

Stefan Walthie (StefanW)

Racen is hip. De Fast & Furious-films doen het al jaren goed en er is een film gebaseerd op de Need for Speed-spellen in de maak. Alleen op de afgelopen E3-beurs werden er al vier verschillende racegames getoond. Forza en Gran Turismo krijgen een nieuw deel en er werden twee nieuwe IP’s getoond in de vorm van DriveClub en The Crew. Deze laatste heb ik mogen uitproberen en zie hier het resultaat.


De naam geeft het grondbeginsel van The Crew al behoorlijk weg. Een crew is namelijk een groep mensen die samen optrekt. Veel van de gameplay is dan ook gebaseerd op samenspel. Je wordt als het ware in het spel gekoppeld aan andere gamers, zodat er altijd ongeveer zeven andere spelers in jouw omgeving zijn. Uiteraard kun je ook gewoon je real-lifevrienden oproepen om je te komen helpen.

De basis van het spel is een grote open wereld. Groot is misschien zelfs wel een understatement. De makers hebben namelijk heel Amerika als speelveld genomen, letterlijk. Hierbij is aangegeven dat als je met de sterkste en snelste auto van links naar rechts door de wereld wilt rijden over de snelwegen, je drie uur naar je televisie zit te kijken. Nu is echt niet elk boerendorpje van Amerika in het spel gestopt, maar ik denk dat The Crew toch wel de grootste openwereld-racegame genoemd kan worden. Om aan te geven hoe groot de steden in het spel zijn geeft de ontwikkelaar aan dat het New York in The Crew net zo groot is als Liberty City in Grand Theft Auto: Liberty City.

 

Er zit een verhaallijn in The Crew, maar het belangrijkste is het spel is het vrij rondrijden. In deze free ride-modus is echt alles mogelijk. Je bent sowieso niet beperkt tot de wegen. Op elk gewenst moment kun je van de weg afslaan en de velden en zandvlaktes over scheuren. Overal in de spelwereld zijn markers aanwezig. Hierbij kun je verschillende opdrachten starten. Je kunt verschillende skill challenges aangaan of losse opdrachten ontvangen die je moet uitvoeren. De opdrachten kun je zowel in singleplayer als via een drop-in-drop-outsysteem in co-op uitvoeren.

Doordat je veel verschillende soorten ondergrond hebt, is het aanpassen van je auto ook een belangrijke feature in het spel. De mogelijkheden zijn ook hier behoorlijk groot. Je kunt vanuit de garagemodus nagenoeg alles aanpassen. Ga je de zandvlaktes op dan verhoog je de auto, plaats je  sterkere schokbrekers en zet je er offroadbanden onder. In de stad wil je een zo laag mogelijk liggende auto hebben met flinke acceleratiemogelijkheden.

 

Met name voor de customization hebben de makers een companion app ontwikkeld. Via je smarthpone of tablet kun je onderweg alvast alle gewenste aanpassingen doen om vervolgens thuis gelijk aan de slag te gaan. Ook houdt de app de resultaten van jou en je vrienden bij in de skill challenges en kun je berichten naar vrienden sturen om bijvoorbeeld een afspraak te plannen om een bepaalde missie te doen. De companion app is absoluut meer dan een leuke gadget en biedt echt een verdieping in de gameplay.

Met The Crew heeft uitgever Ubisoft een heel prima racegame weten neer te zetten. Je moet overigens wel van freeriding houden. Het biedt een heel grote spelwereld waarin de mogelijkheden bijna ongelimiteerd zijn. Met de companion app kun je er ook nog eens voor zorgen dat je achter de console geen tijd hoeft te verliezen met het aanpassen van je auto. Wie vrienden heeft en van racen houdt zal deze game absoluut in de gaten houden.

The Crew komt begin 2014 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.