Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Pheno

Nintendo gooit alle grote iconen in de strijd om de Wii U-console een flinke oppepper in de line-up van games te geven. Dit keer komen de vikingen aan wal in Donkey Kong Country: Tropical Freeze.

Header

Donkey Kong moet wederom in actie komen als er Vikingen een invasie op zijn eiland uitvoeren. Dit keer schiet niet alleen Diddy Kong te hulp, maar zien we nog twee oude bekenden, een nog onbekende en Dixie Kong. In eerdere delen van Donkey Kong Country was ze handig met haar paardenstaart als helicopter om zo rustiger te kunnen dalen, maar dit kan Diddy Kong nu ook met zijn jetpack. Dit keer kan ze dus opstijgen met door middel van haar kapsel. Dixie was alleen niet speelbaar in de vier demolevels op de E3.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

En dat is jammer, want hoewel Donkey Kong Country: Tropical Freeze erg grafisch top uitziet, voelen de demolevels meer van hetzelfde. De makers van dit deel en het vorige Donkey Kong Returns, Retro Studios, hebben niet veel veranderd aan het concept. De standaard KONG-letters zijn goed verstopt in de levels , die je met of heel goed zoeken, of een walkthrough lezen, kunt vinden. Daarnaast liggen er genoeg Banana Coins, sommige al van ver zichtbaar, andere goed verborgen. Sommige van deze geheimen zie je op je scherm op een plek waar je niet weet hoe je moet komen. Van alles uitproberen is het advies, al is het niet gelukt alles te vinden in de demolevels in de korte tijd die ik had.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

De demolevels bevatten dan ook alles dat je verwacht van een Donkey Kong Country-game: Een zonnig strandlevel, een mijnenwagenlevel, een met-juiste-timing-uit-vaten-schieten-level en een baas. Het strandlevel is bezaaid met geheimen om bananen, levens, letters of munten te vinden. Grafisch leeft Donkey Kong Country: Tropical Freeze veel meer dan eerdere delen. Van alles gebeurt er op het scherm, van zwierende platformen tot een vikingschip dat van achter het scherm opeens binnen komt crashen. Nieuw is dat je kunt zwemmen in een ‘land’-level om, je raadt het al, nog meer geheimen te moeten opsporen.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Het mijnenwagentje is bekend van alle andere delen en hier is het niet anders. Op tijd springen, afslagen nemen en opletten of je geen obstakel plots op je spoor krijgt. In multiplayer is het wel chaotisch dat beide spelers het karretje kunnen besturen, maar dan is er voor beiden iets te doen tijdens het level. Dat kan dan weer niet gezegd worden van het level waarin je goed moet timen om in het volgende vat terecht te komen. De tweede speler kan niets en moet maar hopen dat besturende speler er wat van bakt.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

De baas in kwestie is de walrus uit de E3-trailer. Deze is niet zoals in eerdere Donkey Kong-games met drie overduidelijke rondes uit te schakelen, het duurt wat langer. De moeilijkheidsgraad van Donkey Kong Returns zijn ze niet vergeten en ze beloven dat er genoeg uitdagingen zijn voor de veteraan om de tanden op stuk te bijten. Het vatenlevel komt uit een later gedeelte van Donkey Kong Country: Tropical Freeze en inderdaad, daar zit aardig wat uitdaging in.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Retro Studios kiets de veilige weg met Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Qua uitdagingen hoeven we ons ook geen zorgen te maken, dat ze dat kunnen hebben ze met het vorige deel al bewezen. Het is wel jammer dat ze weinig vernieuwing hebben gebracht in het spel. Het is allemaal bekend en er is geen nieuwe gameplay te ontdekken. Maakt dit het een slechte platformer? Nee, dat niet, maar juist met iets als de Wii U en de Gamepad was er vast iets vernieuwends mogelijk geweest. Hopelijk hebben ze nog wat achtergehouden voor later. In november komt Donkey Kong Country: Tropical Freeze uit voor Wii U.