Batman: Arkham Origins

Pheno

In Batman: Arkham Origins komt een nog jonge Batman tegenover The Joker, Black Mask en Deadshot te staan. Op de E3 zagen we een nieuwe ontwikkelaar, nieuwe gadgets en een oud vertrouwd Gotham.

Header

Het is kerstavond en de meeste mensen vieren dat met een feestmaal, maar de Black Mask niet. Hij gaat een spel spelen met een nog onbekende Batman. De held is net twee jaar bezig met zijn misdaadbestrijding en heeft nog geen vrienden bij de politie. In het criminele circuit wordt er zelfs getwijfeld of Batman wel bestaat. De machtigste crimineel in Gotham op dat moment, Black Mask, is daar in ieder geval zeker van en heeft acht van de meest legendarische huurmoordenaars laten komen om op kerstavond Batman te doden. Diegene die het lukt krijgt vijftig miljoen dollar. Geen gevulde kalkoen die avond voor Bruce Wayne dus.

Batman: Arkham Origins

Van de acht huurmoordenaars in Batman: Arkham Origins zijn Bane, Deadshot en Deathstroke bevestigd. Daarnaast zijn Black Mask, The Joker, Anarky en Penguin aanwezig. In de demo zweeft Batman weer op vertrouwde wijze door Gotham, op zoek naar Black Mask en misdaad die hij op zijn weg tegenkomt. De grappling hook en zijn cape zorgen weer voor snelle verplaatsing door de stad. Nieuw in het spel is de Batwing die je op bepaalde plaatsen in de stad kan droppen om nog sneller ergens te geraken. Een groep criminelen is bezig iemand in elkaar te slaan en onze held zou geen held zijn als hij dat liet gebeuren. Het vechten zelf is ook niet veranderd, het blijft free-flow combat met speciale bewegingen om snelle take-downs te doen.

Batman: Arkham Origins

Ervaringspunten worden wel uitgebreider getoond. Er wordt gekeken hoe gevaarlijk het was, bonuspunten voor vijanden met wapens, het gebruik van voorwerpen en hoeveel punten je nodig hebt om een level te stijgen. Zoals gewoonlijk geven combo's meer ervaringspunten. De 'crime in progress'-monitor in je beeld toont op welke afstand er een misdaad aan de gang is. Gotham is een open wereld en er is genoeg criminaliteit te vinden. Deze random gebeurtenissen zijn soms heel erg lastig en soms ben je gewoonweg nog niet goed genoeg om desbetreffende misdaad een halt toe te roepen.

Batman: Arkham Origins

De 'most wanted'-gebeurtenissen zijn van een andere orde. Anarky is een van de misdadigers in deze setting. Er zijn meer beruchte criminelen bezig om Batman te pakken dan alleen de huurmoordenaars en Batman krijgt voor elk van deze schurken upgrades. Je zult meerdere puzzels en gevechten moeten doen om bij ze te komen. In het geval van Anarky zijn dat bommen die hij her en der in de stad plaatst; Batman moet deze bommen onschadelijk maken. Net zoals bij het grijpen van Zsasz in Batman: Arkham City start er pas als je een Anarky-missie bevestigt een timer en moet je de vijanden bij de bom en de bom zelf in die tijd onschadelijk maken. De superschurken zelf moeten zoals de vorige keren op aparte wijze aangepakt worden. De makers waren vooral onder de indruk van het gevecht met Mr. Freeze in Batman: Arkham City en zoeken manieren om gevechten zo intens te maken. Wel door elk gevecht anders te laten zijn, want de variatie is juist zo belangrijk.

Batman: Arkham Origins

Er zijn nieuwe 'normale' tegenstanders in Gotham te vinden. De martial artist en de armored lieutenant zijn er twee van. Deze zorgen ervoor dat gevechten gevarieerder worden dan in de vorige delen. De martial artist is snel en kan net als Batman counteren. Die counter kan onze held dan ook weer counteren en zo wordt het vechten tegen deze lui een stuk lastiger en een kwestie van timen. De armored lieutenant is een lopende tank, die je eerst van zijn harnas moet ontdoen.

Batman: Arkham OriginsBatman: Arkham Origins

Veel uitgebreider is de detective-gameplay. Dit keer ziet hij heel de omgeving in scanmodus en kan overal inzoomen, maar ook de tijd zelf voor- of achteruit spoelen. Zo ziet hij in de demo hoe een piloot uit een helikopter is geslingerd, hoe de helikopter beschoten is en dat de staartmotor nodig is om de scène verder compleet te maken. Als je de staartmotor vindt kun je weer verder spoelen om te zien waar de kogel vandaan kwam enzovoort. Het ziet er veel toffer uit dan in vorige delen en dit wordt weer gebruikt in meer zijmissies.

Batman: Arkham Origins

Nieuwe gadgets zijn er ook in Batman: Arkham Origins en de enige aangekondigde is de toffe remote claw. Dit projectiel is multi-inzetbaar. Je geeft twee punten van impact aan en de klauw schiet dan van beide kanten een grijphaak om beide punten te pakken. Als je twee vijanden kiest dan zullen ze tegen elkaar getrokken worden waardoor ze uit balans zijn. Een vijand en een object zorgen ervoor dat het object naar de tegenstander wordt geslingerd. En als je de persoon aan een stenen beeld bovenin een kamer koppelt dan heb je het slachtoffer meteen aan het beeld hangen. De gadget is ook te gebruiken om jezelf als een koorddanser tussen twee beelden te laten lopen.

Batman: Arkham Origins

Eén DLC voor Batman: Arkham Origins is al bekend: de Knightfall DLC met twee kostuums. Deze komt uit voor de PlayStation 3-versie van het spel. Het eerste kostuum is Azrael's Batsuit uit het Knightfall-verhaal. Daarbij komen uitdagingen gebaseerd op het verhaal uit Knightfall. De tweede is een persoonlijk favoriet, het pak van Batman uit de televisieserie uit de jaren zestig. Of Adam West de stem dan nog gaat inspreken is onbekend, maar we kunnen niet alles hebben. Een andere bonus krijg je bij het pre-orderen van Batman: Arkham Origins. Deathstroke is dan speelbaar, zoals Catwoman dat was in Batman: Arkham City. We zouden verbaasd zijn als deze niet later als DLC wordt aangeboden aan de rest van de mensheid.

De nieuwe ontwikkelaar, Warner Bros. Games Montreal, heeft dus niet al te veel veranderd aan de gameplay in Batman: Arkham Origins. Ze bouwen op een solide basis gemaakt door Rocksteady en voegen nieuwe features en vijanden toe. De nieuwe detectivemode ziet er tof uit en de remote claw gaat leuke gevechten opleveren. Dat moet ook wel, want de armored lieutenant en vooral de martial artist zijn een stuk lastiger dan eerdere vijanden in de Batman-franchise. Gotham wordt twee keer groter dan in Batman: Arkham City, dus transport met de Batwing wordt wel handig. Batman: Arkham Origins komt 25 oktober uit op pc, PlayStation 3, Wii U en Xbox 360.