Castaway Paradise

WesleyB (Wesley Akkerman)

Voeg twee delen Animal Crossing toe, vervolgens twee delen Harvest Moon en een vleugje FarmVille: het recept voor Castaway Paradise. Dit is het nieuwe project van het in Utrecht gesitueerde Stolen Couch Games, bekend van Kids vs. Goblins en Ichi.

De bouwstenen van Castaway Paradise vallen binnen het kader van 'beter goed gejat, dan slecht bedacht'. Als basis van deze titel gebruikt Stolen Couch Games twee populaire console- en handheldspellen: Animal Crossing van Nintendo en Harvest Moon van Marvelous Entertainment. Daar overheen wordt een soortgelijk verdienmodel dat je terugvindt in social media-spellen als FarmVille gedrapeerd, plus alle content en gameplay die de studio zelf verzint en gaat verzinnen.

Floreren
Het doel van Castaway Paradise is even simpel als zelf in te vullen: laat het eiland waarop je leeft floreren. Net als in Animal Crossing kun je eilandbewoners ontmoeten, met hen praten en kleine opdrachten aannemen. In de gespeelde demo hebben we appels verzameld, decoratie gekocht en neergezet op het eiland en hebben we een nog niet bestaand liefdeskoppel voorzien van stokbrood. Geen ingewikkelde dingen dus, maar gewoon lekker simpel en casual.

De Harvest Moon-elementen komen vooral terug in het verbouwen van eten. Je kunt bijvoorbeeld maïskolven laten groeien en later doorverkopen voor een hoop parels. Parels zijn de munteenheid in Castaway Paradise. Die parels gebruik je om het eiland te versieren en te voorzien van faciliteiten zoals een brug naar een nieuw deel van het eiland. In totaal zijn er drie delen. Hoe meer je speelt, hoe eerder je toegang krijgt tot de nieuwe gedeeltes, maar dat gaat heel lang duren.

Social media
Hier is bijvoorbeeld het social media game-aspect goed zichtbaar: eerst moet je veel tijd investeren in het verdienen van geld, vervolgens koop je een brug en daarna mag je een aantal uren wachten voordat de brug gebouwd is. Groente en bomen hebben ook een tijdseenheid meegekregen. Waarom? Om ervoor te zorgen dat je vaker terugkomt naar je eiland. Op zich ook een, weliswaar minder zichtbaar, element dat je terugvindt in Nintendo's Animal Crossing.

Een ander middel om ervoor te zorgen dat spelers niet meteen verveeld raken op hun eiland, is dat de gebruiksvoorwerpen een houdbaarheidsdatum hebben meegekregen. Je gieter heeft bijvoorbeeld maar water voor tien gebruiksmomenten. Wil je toch nog even snel dat plantje water geven, zodat je de volgende keer een grotere maïskolf hebt, dan kun je twee dingen doen: wachten en later terugkomen of echt geld investeren en de gouden parels kopen.

Reclame
Castaway Paradise
wordt op alle platformen gratis en zonder reclame speelbaar en is zonder kosten binnen te halen op pc, Android en iOS. Maar daar staat logischerwijs wel wat tegenover. Wil je vaker gebruikmaken van een item of meer exclusievere spullen bemachtigen, dan kun je ervoor kiezen om, al dan niet via een abonnement, echt geld te investeren in je ervaring. Het hoeft echter niet om alles uit het spel te halen - je bent er dan simpelweg langer mee bezig.

Dit verdienmodel was al eerder prominent in online spellen als FarmVille en Habbo Hotel. Christian Batist, die voorheen bijna anderhalf jaar voor het bedrijf achter Habbo Hotel heeft gewerkt, heeft Stolen Couch Games namelijk voorzien van tips en trucks voor Castaway Paradise. Zodoende is er dus voor gekozen om het spel volledig gratis aan te bieden en te verdienen aan microtransacties. Het heeft Habbo Hotel in elk geval geen windeieren gelegd, dus dit kan nog eens voordelig uitpakken.

Multiplayer
Castaway Paradise krijgt ook een online multiplayer waarin je elkaars eiland kunt bezoeken. Dat kan simultaan, maar ook wanneer de speler van het bezochte eiland offline is. Je kunt andere spelers helpen met het verbouwen van groente en dergelijke, maar bijvoorbeeld niet zomaar spullen meenemen. Voordat je op de boot terug naar huis stapt, word je namelijk gecontroleerd door een douane. In feite ben jij dat; ben je weer online, dan geef je toestemming wat wel of niet meegenomen mag worden.

Er zit nog veel meer in Castaway Paradise wat wij niet hebben gezien: een RPG-systeem dat spullen vrijspeelt, havens waar boten aanmeren met speciale personages, interactie tussen niet-speelbare personages en het meerjarenplan van de studio. Je zou dit spel eigenlijk op de volgende iPad nog willen spelen. Dat wil Stolen Couch Games bereiken door continu nieuwe, vooral seizoensgebonden, content aan te bieden. Maar eerst moet het spel afgemaakt worden. Wanneer het spel uitkomt, is niet bekendgemaakt.