F1 2012

Pheno

Ik moet altijd een beetje gniffelen als gamejournalisten gaan roepen dat een F1-simulator realistisch is. Vraag in een zaal vol gamejournalisten of de mensen die ooit echt in zo’n wagen hebben gezeten hun hand wil opsteken en ik denk dat het verdomd weinig mensen zullen reageren. We moeten de makers dan maar op hun woord geloven en gewoon lol beleven aan een racespel.

Header

Als newbie in een F1-auto heb ik in ieder geval mazzel: Codemasters heeft in F1 2012 een 'Young Drivers Test'-modus geintroduceerd. In deze uitgebreide tutorial leer je alles over bochten nemen door goed te schakelen en te remmen, de hulpmiddelen KERS en DRS en hoe je die het beste gebruikt om het uiterste uit je wagen te persen en meer. Heel erg handig, want het zorgt meteen voor een veel lagere drempel om aan deze game te beginnen. Waar je in de vorige delen in het diepe werd gegooid, wordt nu alles uitgelegd in filmpjes en tutorials om het geleerde van een filmpje in de praktijk te brengen. Je krijgt ook feedback wat je verkeerd doet, of je de bochten te langzaam neemt of je KERS eerder had moeten gebruiken.

F1 2012

Een optie waar ik zelf niets mee heb is de ondertussen standaard flashback. Hiermee kun je de tijd terugdraaien en een fout corrigeren. Natuurlijk, niets frustrerender dan een botsing omdat je vriendin zonodig opeens wilde praten, maar aan de andere kant: echte F1-coureurs hebben deze optie ook niet. Natuurlijk hoef je er geen gebruik van te maken, maar in een simulator deze optie aanbieden is in ieder geval verre van realistisch.

Na wat tutorials te hebben doorlopen, voelde ik me wat zekerder en doe eens gek en start een race. Grafisch valt de game tegen. De auto's zijn wel gedetailleerd, maar de omgeving is zo doods ten opzichte van het echte werk langs het circuit. Ik voel nog geen sfeer, het geheel ademt niet. Natuurlijk is er de concentratie die je nodig hebt om een circuit goed af te leggen, maar ik had meer mensen met vlaggen, camera's en meer verwacht. Het zijn nu kartonnen figuurtjes die me niets doen. Voor de fans is de auto te tunen en te tweaken, voor een nieuwkomer als ik is het verstandig om het allemaal nog maar even op de standaardinstellingen te houden.

F1 2012

Wat wel heel tof om te zien zijn de weersveranderingen. Er zit een compleet weersmodel in deze game, ook met plaatselijke regenbuien. Het kan zomaar zijn dat een gedeelte van de baan een buitje krijgt en een andere kant net droog is. Dit levert weer keuzes op qua banden, want niet elke type band heeft een prima grip in alle omstandigheden. Ook moet je beter opletten in de bochten en remwegen, want water op de baan is een stuk lastiger rijden. Grafisch gezien ziet het er in ieder geval schitterend uit, met opspattend water van de banden van de wagens en de sfeer die opeens duidelijk om de situatie op de baan gaat en je echt aan het werk zet. Hier lukt het de makers dus wel om de speler vast te grijpen in een sfeer.

F1 2012

Naast de single race en Young Drivers Test, zijn er meer modi. Je kunt het gehele seizoen rijden met de juiste wagens en circuits, maar pas als je de eerder besproken tutorials hebt doorlopen. Online kun je ook racen, niet echt wereldschokkend vernieuwend te noemen dus. Nieuw is de Champions-modus. Hierin krijg je speciale uitdagingen om je skills verder aan te scherpen. Je racet tegen bekende coureurs die zich van hun beste kant laten zien. Zo moet je Raikkönen inhalen of juist zorgen dat Hamilton je niet inhaalt. Heb je zo'n uitdaging gewonnen, dan verdien je een medaille en mag je de uitdaging op een lastigere moeilijkheidsgraad proberen.

F1 2012

F1-fans kunnen hun hart weer ophalen met deze game, al is F1 2012 eigenlijk veel interessanter voor mensen die eerdere F1-games een te hoge drempel vinden hebben. De 'Young Drivers Test' zorgt ervoor dat die mensen juist eens de termen en tips krijgen om goed te leren racen. Of we met de test in een echte F1 kunnen gaan zitten? Nee, vast niet, maar het zorgt ervoor dat je de game veel beter speelt dan gewoon 'hier is je wagen, succes'. Ben je er geroutineerder in, dan geven de carrière- en de championsmodus genoeg uitdaging om je raceskills te verbeteren. Het is nog maar even wachten tot iedereen een poging kan wagen, want vanaf 21 september kunnen we de game kopen voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.