Dead or Alive 5

Pheno

Eindelijk weer een Dead or Alive op een console. Zon, zee en strand maken plaats voor arena’s waarin gevochten wordt. Dead or Alive 5 gaat niet meer over beachvolleybal, al bewegen er heel wat rondingen op en neer tijdens de gevechten. Op gamescom was het spel speelbaar en kregen we daarnaast nog een presentatie van de producer.

Header

Ontwikkelaar Team Ninja wil nog een keer aan deze generatie laten zien dat ze weten hoe ze een vechtspel moeten maken. Een probleem is wel dat er al grote franchises zo op het eind van deze consolegeneratie aanwezig zijn. Street Fighter, Mortal Kombat, en Marvel vs Capcom 3 zijn grote successen met een eigen fanbase en ook de nog uit te komen Tekken Tag Tournament 2 en Injustice: Gods Among Us zien er veelbelovend uit. Wat gaat Dead or Alive 5 doen om op te vallen?

Allereerst is het vechtsysteem van Dead or Alive geheel anders dan bovengenoemde spellen. Daar waar alle fightergames vooral gaan om op afstand de tegenstander te lokken een fout te maken en er een vreselijke combo aan knopen om die fout af te straffen, gaat het bij Dead or Alive om het juist reageren op de aanvalsknop van de vijand. Doet deze een slag, dan counter je deze met een goed getimede worpaanval. Op deze manier wordt het belangrijk niet voorspelbaar aan te vallen, want dan maakt je tegenstander gehakt van je. Natuurlijk is het mogelijk combo’s op je tegenstander los te laten om ze uiteindelijk de lucht in te slaan. In dit vijfde deel zijn er wat nieuwe mechanieken bijgekomen om het spel nog sneller en gevarieerder te maken.

Dead or Alive 5Dead or Alive 5

Als eerste zijn ze teruggegaan naar de knoppenlayout van Dead or Alive 4 na hun uitstapje op de 3DS met Dimensions. Op de 3DS had je een counterknop om alle midhoge aanvallen te straffen. Nu is er een verschil tussen mid-schop en een mid-slag, waardoor je dus beter moet zien en gokken welke knop je als counter moet gebruiken. Dit is vooral eerlijker voor de snelle vechtersbazen die tegen de tragere gooigrage niet meer zo snel gecounterd worden.

Dan is er de Power Blow. Dit is een speciale aanval die je alleen kan doen als je minder dan vijftig procent levenspunten hebt. Deze kan geblokt worden, maar als de tegenstander even niet oplet krijg je een filmpje waarin het slachtoffer van een gebouw afvalt en extra schade oploopt. Het is lastig om deze goed te timen, want elke tegenstander zal opletten. De Critical Burst moet hier uitkomst bieden. Elke vechter heeft een paar speciale combo’s die een tegenstander gegarandeerd in een stun zet. Eenmaal in stun kan de vechter niets counteren en heb je net genoeg tijd om de tegenstander een Power Blow te geven. Dit geeft Dead or Alive een nieuwe mechaniek waarmee rekening moet worden gehouden tijdens het vechten.

Dead or Alive 5Dead or Alive 5

De makers hebben niet alleen serieuze zaken aangepakt. Ze wilden in dit deel meer entertainment, en dat is te zien. Zack heeft een enorm afrokapsel als alternatief kostuum en even later vecht hij in een circusarena. Zijn pruik valt al snel af naar een paar rake klappen en niet veel later smijten we hem in de mond van een mechanische clown waardoor hij door de rode neus weer als een levende kanonskogel wordt afgeschoten. Een leuke gimmick en het doet ook zeker pijn voor het slachtoffer.

En natuurlijk zijn er de vrouwen en hun alternatieve kostuums, tot bikini’s toe. Op een vraag waarom de mannelijke vechters niet in badkleding verschijnen was de Japanner vrij duidelijk: “Dat wil toch niemand?”. Nee, niet bepaald. Alle vechters zweten en ze kunnen nat worden als ze in het water vallen. In sommige gevallen krijgen we een wet T-shirt contest te zien en gezien de aanwezige vrouwen is dat geen straf om naar te kijken.

Dead or Alive 5Dead or Alive 5 

Qua hoeveelheid gamemodi hebben de fans niets te klagen. Er is een verhaalmodus om het spel te leren kennen, een arcademodus, time attackmodus en survivalmodus. De Tag-modus is ook weer terug. Er komen misschien nog meer modi, maar tijdens de presentatie wilden ze daar nog niets over kwijt. Online is een belangrijk gegeven voor het spel. Je bent constant online en in contact met je vrienden. Ze kunnen je op elk moment uitdagen, al is het wel zo dat je de uitdaging mag uitstellen, zodat je jouw huidige gevecht af kunt maken. Er is ook een online dojo, om tegen een vriend te trainen. De bijna verplichte Facebook-integratie is aanwezig, al ben ik zelf geen fan van dat soort berichten.

Dead or Alive 5Dead or Alive 5

Er zijn genoeg personages om je in te verdiepen, zelfs Sarah Bryant en Akira Yuki uit de Virtua Fighter–serie. Team Ninja wilde die franchise eren omdat ze erdoor geïnspireerd waren Dead or Alive te maken. Voor de rest zien we onder andere Brad Wong en zijn aparte dronken vechtstijl, de oersterke Bayman en Zack met zijn Muay Thai-stijl. En natuurlijk de knappe maar dodelijke dames als Kasumi, Christie en Lei Fang. Genoeg stijlen om uit te kiezen en ook genoeg alternatieve kostuums om op te vallen.

Dead or Alive 5 speelt in de basis als vanouds, maar met nieuwe mechanieken om het gevecht nog dynamischer te maken. Er zit meer humor in en natuurlijk krijgen de dames extra aandacht door hun, uh, pluspunten. Nu heeft het spel vooral een grote concurrent in de nieuwe Tekken die uit gaat komen, maar als fighter-liefhebber zit je in september in ieder geval goed qua toffe fighters. Dead or Alive en Tekken verschillen nogal in opzet, persoonlijk moet ik beide nog echt goed uitproberen om een favoriet te kiezen. Moge de beste fighter winnen!