Far Cry 3

Stefan Walthie (StefanW)

Gespeeld op Xbox 360. Ook beschikbaar op PlayStation 3 en pc.

Een prachtig tropisch eiland, een ontvoerde vriendin en een groep piraten die worden aangevoerd door de psychopatische leider Vaas. Combineer dit alles met veel geweld en wapens en je hebt zo’n beetje de inhoud te pakken van Far Cry 3. Op de E3 heb ik de multiplayer mogen uitproberen om te zien of dit spel net zo leuk gaat worden om met je vrienden te spelen als de beelden doen vermoeden bij de singleplayer.

Far Cry 3 is veel actie in een prachtige omgeving. Alle beelden die we tot nu toe hebben kunnen zien lijken een eersteklas uitnodiging om dit spel te gaan kopen en spelen. Het ziet er prachtig uit en de makers lijken de sfeer die we kennen uit bijvoorbeeld de hitserie Lost heel goed te hebben neergezet. Far Cry 3 lijkt een psychologische thriller te gaan worden waar veel mensen zich in kunnen laten opzuigen. Maar waar het verhaal van de singleplayer absoluut belangrijk is voor het succes van een spel, is tegenwoordig de multiplayer net zo belangrijk, zo niet belangrijker.

 

De multiplayer van Far Cry 3 is zowel offline als online bespeelbaar. Offline kun je met twee persoon in split-screen spelen. Online kun je de multiplayer met vier personen tegelijk spelen. De multiplayer bestaat niet alleen uit meerdere losse missies. Er is een losse multiplayercampaign met zijn eigen verhaallijn en eigen personages. Iets wat mij persoonlijk erg aantrok was de diversiteit in de missies. De makers hebben zowel missies gecreëerd waarbij je moet samenspelen als missies waarbij je in een competitievorm tegen de rest speelt.

 

Eén van de samenwerkmissies is een opdracht waarbij het doel is om een aantal pakketten explosieven op een brug te plaatsen om deze op te blazen. Ondertussen word je belaagd door een groep piraten. Het samenspel wordt in deze missie heel goed verwerkt. Iedere speler heeft de mogelijkheid om de explosieven op te pakken en op de brug te plaatsen. Je kunt dus zelf je rol kiezen in de missie. Je kunt degene zijn die de explosieven plaatst, maar ook degene die aan de rand van de brug dekking verleent en de tegenstander belaagt.

Wat mij aan het eind van de missie opviel en toch wel een beetje tegenviel is een stukje missend AI in het spel. Waar ik mijzelf had opgeworpen om de explosieven te plaatsen, bleef ik daarna naast de explosieven staan om als mijn jeugdheld Rambo mijn geweer leeg te schieten op de vijand. Hierbij had ik even geen rekening gehouden met het feit dat explosieven nog wel eens willen ontploffen. Met mijn mannetje op de brug explodeerde deze dus in kleine stukjes. Wat schetste mijn verbazing? Ondanks dat ik toch echt mee was geëxplodeerd stond er echt 'mission successful' op mijn scherm. Blijkbaar hadden de makers geen rekening gehouden met het fenomeen zelfmoordterrorist.

 

In een andere missie sta je met vier spelers boven op een richel. Hierbij speel in je in een competitie tegen elkaar. Het doel is om de oprukkende piraten met een sluipschuttergeweer neer te halen. De winnaar is degene die de meeste kills heeft gemaakt aan het eind van de missie. Ook deze missie heeft mij prima weten te vermaken. Het was heel leuk om eerst mijzelf te horen vloeken als tijdens het mikken ik mijn tegenstander zie neervallen omdat de speler naast mij mij net voor is en vervolgens naast mij gemor te horen, omdat ik blijkbaar net eerder de trekker had overgehaald.

Ondanks dat ik aan het eind wegliep met een gevoel van jammer omdat ik de singleplayer niet heb kunnen spelen, heeft de multiplayer mij wel erg aangesproken. Het spel loopt lekker vloeiend door. De combinatie van samenspel en competitie in de missies geven een leuke verdieping en diversiteit in de multiplayer en maken hem erg interessant. Als de missies die ik heb mogen spelen een graadmeter zijn voor de hele multiplayercampaign, kan het succes van Far Cry 3 in ieder geval niet negatief worden beïnvloed door de multiplayer. De singleplayer zal toch echt wel heel slecht moeten zijn, wil dit spel geen succes worden. Far Cry 3 komt op 30 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.