Injustice: Gods Among Us

Pheno

De makers van Mortal Kombat die met de DC Universe-helden als Batman en Superman aan de gang mogen. Dat belooft veel spektakel met superkrachten en over-the-top finishers. Why so serious?

Header

Dat NetherRealm Studios met iets nieuws op de E3 zou komen kon je op een mijl afstand ruiken, maar dat ze met een fighter met helden uit het DC-universum bezig waren was een verrassing. De eerste vraag die bij mij opkwam: hoe ga je in vredesnaam een hele cast van superhelden en superschurken met al hun bekende krachten balanceren zodat fans tevreden blijven en het spel nog eerlijk te spelen blijft? De tweede vraag: is dit Mortal Kombat in een ander jasje of is er meer? We hopen antwoord te krijgen bij de presentatie van NetherRealm zelf.

Injustice: Gods Among UsInjustice: Gods Among Us

De fans van DC Comics hadden Mortal Kombat vs DC Universe al om te vechten met hun idolen, maar het werd tijd om het universum zijn eigen vechtspel te geven, moeten de makers hebben gedacht. Omdat DC niet zo heel blij gaat zijn als we de helden letterlijk van binnen en buiten kennen is het ietsje anders dan Mortal Kombat. In plaats van liters bloed, rondvliegende ledematen en uitgerukte organen zal het vooral over-the-top actie worden.

De studio geeft aan dat de personages in twee kampen te verdelen zijn: superkrachten en gadgets. In het superkrachtenkamp zijn tot nu toe Superman, The Flash, Solomon Grundy en Wonder Woman bekendgemaakt. In het gadgetkamp vinden we tot nu toe Batman en Harley Quinn. Welke personages er nog meer komen is alleen nog maar raden, het universum is groot. The Joker lijkt ons haast niet te missen, het is een van de populairste personages.

Injustice: Gods Among UsInjustice: Gods Among Us

Grafisch is het spel prachtig gemaakt. De omgeving is niet alleen mooi gemaakt en geanimeerd, maar daar later meer over. De details in de personages zijn fantastisch, bijvoorbeeld Solomon Grundy die in een speciale beweging met een grafsteen iemand op de kop timmert. Als je pauzeert en de tekst leest zie je dat het zijn eigen grafsteen is. De kostuums zullen nog wel wat stof doen opwaaien, want door de tijden heen zijn deze ook in de comic veranderd. Ik ruik DLC om meer kostuums te krijgen, maar misschien doen de makers hetzelfde als in hun laatste Mortal Kombat: een stukje DLC, maar ook alternatieve kostuums die vrij te spelen zijn.

De actie is zoals gezegd gigantisch over-the-top. In de demo werd al snel duidelijk dat dit geen Mortal Kombat is. Er kan veel kapot in de levels zelf, maar je kunt ook de omgeving in je voordeel laten werken. Zo hangt er in de bat cave een installatie aan het plafond. Deze is te slopen, waardoor er stroomdraden schokken geven aan diegene die er te dichtbij in de buurt komt. Zo is er nog veel meer interactiviteit met de omgeving, en soms gaat de ene personage er anders mee om dan een ander. Solomon Grundy is bijvoorbeeld veel sterker en tilt een geparkeerde auto op om er mee te gaan meppen. Alleen de sterkere personages kunnen dat, Batman of Harley hebben daar weer een probleem.

Injustice: Gods Among usInjustice: Gods Among Us

Nog toffer is het dat je de tegenstander door de grot heen kunt slaan om zo in een ander gedeelte komen. Daar staat dan weer Batmans wagen en een bedieningspaneel met een rode knop. Een druk op die knop en de batmobiel schiet raketten naar de tegenstander. In het tweede level dat te zien was, wordt het op straat uitgevochten. Dat je de ander door twaalf verdiepingen gebouw slaat geeft een heerlijk gevoel, en het ziet er nog eens cool uit ook.

Klinkt dit nog niet over-the-top? Dan zijn er de supers er nog. Je bouwt een supermeter op en eenmaal vol kun je een bizar sterke aanval uitvoeren. Superman slaat iemand buiten de dampkring, vliegt erachter aan en slaat hem weer terug naar de Aarde. Flash bouwt een enorme slag op door ‘even’ een rondje rond de planeet te rennen en eenmaal terug met die snelheid de ander een klap te verkopen waar je u tegen zegt. Het gaat om de lol en actie en dat levert NetherRealm Studios.

Injustice: Gods Among UsInjustice: Gods Among Us

De personages zijn nog lang niet allemaal bekend. Bij het keuzescherm stonden er zes van de zo ongeveer twintig keuzevakjes gevuld. Comic-liefhebbers zijn dan vooral benieuwd met of tegen wie ze nog meer gaan vechten. En waarom is Superman opeens gelijk aan Batman? En eigenlijk nog veel belangrijker: waarom vechten ze allemaal met elkaar? De presentatie levert meer vragen op dan dat de eerdere vragen worden beantwoord. Eén ding is zeker: dit is geen Mortal Kombat met een DC-sausje erover heen. Hoe de ontwikkelaars gaan zorgen dat het allemaal in balans blijft en hoe gemakkelijk het vechtsysteem zelf op te pakken is, dat is niet uit de demo op te maken. Het wordt nog een poos wachten, want Injustice: Gods Among Us komt in 2013 uit op PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U.