Pikmin 3

Pheno

Exclusief voor Wii U

Vorig jaar werd bij de introductie van het Wii U-prototype als laatste aangegeven dat Shigeru Miyamoto bezig was met het maken van Pikmin 3. Precies een jaar later begint Miyamoto de Nintendo-persconferentie met de gehoorzame hardwerkende wezentjes. Pak je fluitje maar en zet de pikmin weer aan het werk op de Wii U.

Header

In het spel ben je een commander met een ruimteschip en bestuur je kleurrijke levende plantjes, die je allerlei objecten, zoals fruit, goud en verslagen vijanden, naar je ruimteschip laat tillen. In dit deel zijn er vier verschillende leiders, maar van commander Olimar uit de vorige delen is geen spoor te bekennen. Waarom hij niet meer aanwezig is, is een geheim, dus in het verhaal wordt vast duidelijk wat er gebeurd is en of we als speler er nog iets aan gaan doen.

De pikmin reageren op jouw fluitje. De wezentjes volgen je vanaf dat ze je fluitje in de hoorbare radius hebben gehoord. Ze stoppen pas met het volgen van je als een andere opdracht krijgen. Deze opdrachten geef je door de pikmin naar een object te werpen. Als het een vijand is, dan gaan ze die proberen te verslaan en dragen ze het lichaam richting je ruimteschip. Als je ze naar fruit of andere niet-vijandige dingen gooit, gaan ze die richting je UFO dragen.

Pikmin 3Pikmin 3

Elk object heeft een bepaald gewicht, waardoor je een aangegeven aantal pikmin moet gebruiken. Deze mis je dus in de strijd totdat je ze weer oproept met je fluitje. Het doel is om een minimaal aantal punten te verkrijgen in een aangegeven tijdslimiet. Punten verdien je door zoveel mogelijk objecten in je ruimteschip te krijgen. Natuurlijk zijn er ook grotere vijanden en lastigere puzzels op te lossen om zoveel mogelijk objecten te verzamelen. Tot nu toe nog niets nieuws aan de gameplayhorizon.

Nieuw in het pikmin-universum zijn de rots-pikmin. Deze kunnen stevige objecten zoals glazen versperringen kapot maken. Ze zijn ook nodig bij bepaalde vijanden. Zo is er een grote kever die zichzelf omhult met een glazen huid. Je moet de nieuwe pikminsoort gebruiken om deze huid kapot te krijgen. Daarna kunnen de andere pikmin de kever schade toebrengen. In dit deel moeten de wezentjes ook bruggen bouwen om verder te geraken. Er liggen hoopjes bouwmateriaal, die ze oppakken en gebruiken om een brug te bouwen. Naast bouwmateriaal is er goud te vinden, dat natuurlijk veel oplevert.

Pikmin 3Pikmin 3

De echte vernieuwende gameplay zit in de Wii U-GamePad. Deze geeft nieuwe mogelijkheden en nieuwe besturingselementen aan de game. Je kunt het spel op twee manieren besturen. Als eerste is er de bekende Wiimote en Nunchuk. De nunchuk gebruik je om te lopen, de Wiimote is er voor alle acties als fluiten en pikmin werpen. De GamePad wordt dan gebruikt als radar. Je ziet de plattegrond met daarop de pikmin, de objecten en vijanden van dat level. Door op het touchscreen op een gebied te tikken ga je naar dat gebied, waardoor je nog gemakkelijker meerdere groepen pikmin kan besturen. Hierdoor heb je een tactisch voordeel.

Om echt gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden speel je het spel alleen met de GamePad. De radar blijft bestaan maar je gebruikt de gyroscopen en tiltfuncties om de cursor te besturen. Daardoor moet je mikken met de GamePad om jouw cursor op het juiste object te plaatsen. Met de analoge stick laat je de commander lopen. Het is eenvoudig op te pakken, waardoor de game net zo laagdrempelig blijft als de eerdere delen. Na een level uitgespeeld te hebben krijg je de mogelijkheid de replay te bekijken op je GamePad en televisie. Met terugspoelen, vooruitspoelen en pauzefuncties heb je genoeg tijd om te zien hoe je een level beter opschonen kunt de volgende keer.

Pikmin 3Pikmin 3

De twee demolevels, een typisch verzamellevel en een bossfight, maken mij als Pikmin-fanaat helemaal blij. De besturing is simpel, de verzamelwoede om toch een hogere score te willen halen is duidelijk aanwezig en de bossfight was op de laatste seconde in mijn voordeel beslecht. Gelukkig had ik mijn eer gered met het verzamellevel, met de hoogste score tot dan toe. Pikmin 3 is op zijn leukst met de Wii U-GamePad, maar als je om de een of andere reden toch de oude manier van besturen prefereert, is dat geen probleem en heb je er een handige radar off-screen aan. Afgaand op de demo is Pikmin 3 een goede titel voor de Wii U. Het is voor casual spelers gemakkelijk op te pakken, maar qua vijanden zeker geen fluitje van een cent, zodat hardcore-fans genoeg uitdaging hebben.