Ridge Racer Unbounded

Pheno

Header

De Ridge Racer-reeks bestaat al sinds 1993. Het eerste deel kwam voor het grote publiek in 1994 uit op de PlayStation. Sindsdien is de serie niet weg te denken op de consoles en handhelds. De launch van een nieuw game-apparaat betekent bijna automatisch een nieuw deel in de franchise. Elk deel speelt zich af in steden waarin de bochten niet met volle snelheid te nemen zijn en er is een grote rol weggelegd voor driften met je racebolide. Daarnaast kwam er een steeds grotere fanbase voor de mascotte van de racegame. De Japanse Reiko Nagase is het cybergezicht van de reeks geworden.

Ridge Racer UnboundedRidge Racer Unbounded

In Ridge Racer Unbounded hebben wij tijdens onze speelsessie geen Reiko gezien. Wat wel duidelijk terugkomt is het driften in de stad. De races vinden plaats in Shatter Bay. The Unbounded, een bende coureurs, wil de macht daar overnemen en is uit op chaos en vernietiging. Jij sluit je bij ze aan en moet je omhoogwerken in de rangen om te laten zien dat jij de beste en bruutste racer bent.

De stad bestaat uit verschillende wijken met ieder hun eigen uitstraling. Zo race je in het commerciële winkelcentrum, de oude stadskern en de kantoorwijk. Er is verkeer op de weg, al is dat niet zo enorm aanwezig dat ze echt in de weg rijden. Op de ringweg is het wat drukker en is het onverstandiger, of uitdagender, om aan de andere kant van de weg te rijden.

Ridge Racer UnboundedRidge Racer Unbounded

Door races te winnen verdien je punten waardoor steeds meer voertuigen beschikbaar worden. Deze voertuigen kun je een andere kleur geven, maar meer is er niet te tunen. Het is en blijft een arcade racer, geen racesimulatie. Zo kun je ook racen met een truck. De wegligging is dan ook geen simulatie van de werkelijkheid, het gaat puur om snelheid maken en driften in de bochten. Met driften krijg je een bonus, waarmee je een snelheidsboost op een gewenst moment geeft aan je wagen. Zo kun je weer de tegenstanders rammen of langs ze heen gaan.

Belangrijker is om de boost te gebruiken om op aangegeven plekken in de stad tegen een zwakke muur of reclamebord te racen. Zonder de boost ram je jezelf kapot tegen de muur, maar met dat beetje extra snelheid ga je op spectaculaire wijze door bijvoorbeeld een overdekte winkelstraat of restaurant en snij je een stuk van het parcours af. Je verdient er zelfs veel meer bonuspunten mee dan door allerlei objecten in de stad te slopen. Er kan van alles kapot, van afvalbakken tot gehele pilaren onder bruggen. De stad kan en moet kapot, want met die extra schadepunten krijg je sneller betere wagens tot je beschikking.

Ridge Racer UnboundedRidge Racer Unbounded

Deze wagens gebruik je in de verschillende soorten races die mogelijk zijn. Zo is er 'domination', de arcademanier van racen met al het driften en slopen van de stad dat erbij hoort. Deze modus is zo tof omdat je helemaal los kan gaan als het om slopen gaat. Door shortcuts is er genoeg te ontdekken om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten en het racen op de arcademanier voelt prima aan. In 'shinto' behoor je juist zo netjes mogelijk te racen. Dat is na al het geweld in de vorige modus wel erg wennen. In 'drift' draait het om, je raadt het al, zoveel mogelijk driften. Je krijgt een tiental seconden en door te driften krijg je naast driftpunten ook bonusseconden. Die tijd heb je hard nodig om het aantal driftpunten die nodig zijn om het parcours te halen.

Ridge Racer UnboundedRidge Racer Unbounded

'Time attack' spreekt haast voor zich. Het is alleen niet het ordinaire van het begin naar het eind binnen tijd x, maar er hangt een verhaal omheen. Zo moet je in één time attackbaan de stad ontvluchten met een horde politiewagens achter je aan die je proberen te stoppen. In weer een andere race is het de bedoeling dat je alle stunts probeert uit te voeren in de gewenste tijd. Halfpipes, schansen, al deze objecten zorgen ervoor dat je speciale voorwerpen kunt bereiken om zoveel mogelijk punten te verdienen. En dat allemaal met tijdsdruk.

De leukste modus vond ik 'frag'. In deze modus moet je in een bepaalde tijd zoveel mogelijk tegenstanders aan gort rijden. Dit doe je door met je powerboost tegen aan ze te rijden. Niet geheel realistisch, maar wel erg leuk. Zeker als je met een truck zo'n vijftien politiewagens moet gaan slopen. In de tussentijd kun je nog steeds shortcuts vinden om extra bonuspunten verdienen. Deze modus doet me weer aan Carmageddon denken, maar dan zonder de altijd ongelukkige voetgangers. In deze modus heb je echt het gevoel een sloopkogel op wielen te zijn.

Ridge Racer UnboundedRidge Racer Unbounded

Als de singleplayer je niet meer boeit, is er nog de City Editor. Je kunt je eigen stad bouwen met eigen events. Je krijgt een grid van een lege stad voor je kiezen en je kiest uit de verschillende stijlen van wijken de stukken weg die je neer wilt leggen. Het is nog simpeler dan het klinkt, een kind kan de was doen. Als je eenmaal tevreden bent stel je de opties in: hoeveel tegenstanders, wat voor soort auto's er in dit event voorkomen en natuurlijk welke modi er gespeeld gaan worden. Wil je geavanceerder te werk gaan, dan krijg je een 3D-aanzicht van je net gemaakte parcours en mag je objecten plaatsen. Explosieve vatten, pionnen, halfpipes en ga zo maar door. Een minpuntje: als je met twaalf vrachtwagens in fragmode met honderden explosieven op het veld gaat rijden wordt de boel ernstig vertraagd. Er zit dus wel een limiet aan het aantal objecten dat tegelijkertijd in beeld kan worden gebracht. Ben je klaar, dan kan de map op de Ridge racer-server van Namco gezet worden en is deze te delen met iedereen.

Ridge Racer Unbounded

Er is dus genoeg te doen in Ridge Racer Unbounded. Ben je klaar met de campagne dan verlengt de City Editor de speelduur enorm. De multiplayer was helaas niet te testen, maar de verschillende racemodi spreken in ieder geval erg aan om eens los te gaan met en vooral tegen je vrienden. Het spel wijkt eens af van alle andere delen, maar vreemd genoeg voelt het vertrouwd aan. Het driften is een van de speerpunten van de reeks en dat hebben de makers goed begrepen. Nu nog Reiko Nagase in een cameo. Ridge Racer Unbounded komt eind volgende maand uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.