Gotham City Impostors

Pheno

Gespeeld op Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor Windows en PlayStation 3

Header

Wie heeft er nu nooit over gedroomd: een superheld of -schurk zijn. De mensen in Gotham City hebben er ook last van. Batman en The Joker krijgen hulp van wel de meest vreemde snuiters uit de stad.

Een echt verhaal is er niet in Gotham City Impostors. Dat hoeft ook niet, want dit spel is een multiplayer schietfestijn, dus verwacht geen diepgang in een verhaal of toffe gevechten tegen beruchte superschurken zoals in 'die andere Batman-gamereeks'. Gotham City Impostors gaat vooral om de enorm uitgebreide aanpassingsmogelijkheden van jouw personage en de bizarre gamemodes. Vergeet het denken in voorgeprogammeerde klassen. In dit spel maakt iedereen zijn of haar eigen unieke klasse.

Gotham City ImpostorsGotham City Impostors

Het creëren van jouw eigen personage is in het begin nog niet heel uitgebreid. In het customization-menu is nog veel niet te gebruiken, omdat alles ervarings- of kostuumpunten kost. Deze verdien je door in potjes mensen te doden en je teamgenoten te helpen bij het doden. Je krijgt nog eens bonuspunten voor speciale achievements, zoals zo veel mogelijk doden op je geweten te hebben voordat je zelf eens de pineut bent. Hierdoor stijg je in level en krijg je punten om uit te geven op de ontsloten opties.

Het aanpassen van de looks van je personage is een van de speerpunten van het spel. Er zijn aanpassingen die alleen voor Batman- of The Joker-aanhangers gelden. Zo is de cape, het masker en het embleem alleen bij Batman aan te passen, en The Joker heeft zijn schmink, zijn clown-item en kapsel als unieke mogelijkheden. Voor de rest is de lichaamsbouw, het geslacht en elk kledingstuk aan te passen. Wil jij als dikke bruut met een papieren zak over je hoofd in je onderbroek en konijnensloffen aan de arena betreden is dat jouw goed recht. Het maakt de arena in ieder geval geen saaie bedoening. De mogelijkheden om een uniek uiterlijk te maken zijn groot, al kun je niet je eigen logo's of andere zaken uploaden om het een echt persoonlijke touch te geven.

Gotham City ImpostorsGotham City Impostors

Je kunt nieuwe wapens kopen, wapens verbeteren, jezelf uitrusten met een van de vele ondersteuningsitems en het meest toffe, de gadgets. Zo kun je een Ninja Smoke Bomb kiezen om stealth te gaan. Je ben bijna geheel doorzichtig en dus lastig te zien voor de tegenstander. In deze stealthmodus kun je niet schieten, alleen support-items gebruiken. Andere gadgets zijn rolschaatsen waarmee je van de verscheidene schansen gebruik kunt maken in de mappen, springveren onder je schoenen om zo hoger te springen en de Glider: een manier voor de Batmannen onder ons om in de lucht te zweven door middel van hun cape. Op verschillende plekken zijn ventilatoren waardoor je met je cape hoger kunt komen. Je kunt door deze cape zelfs op je tegenstander afstormen vanuit de lucht en ze op die manier neer krijgen. De jokers hebben een grappling hook, om zo bij de hogere gebieden te komen.

Gotham City ImpostorsGotham City Impostors

De wapens zijn in het begin redelijk standaard: geweren, bazooka's en uzi's passeren de revue. Naarmate je levels stijgt krijg je betere wapens tot je beschikking of kun je jouw favoriete wapen upgraden met allerlei technische snufjes. De ondersteunings-items zijn een stuk gevarieerder. Zo heb je shuriken, pipe bombs, beervallen, boemerang en trap-in-the-box, een dodelijke variant op de jack-in-the-box. De beervallen zijn erg effectief omdat mensen die daar in trappen ook echt even vastzitten. Zo wordt die tegenstander neerkrijgen een makkie en het geeft een heerlijk slecht gevoel om zo'n slachtoffer uit zijn lijden te verlossen.

Door al deze wapens, items en gadgets te combineren maak je jouw eigen favoriete en bijna unieke klasse. Als jij op rolschaatsen dood en verderf wil zaaien met een bijl in je handen: als jij je daar prettig bij voelt moet je dat vooral doen. Een Batman die eerst zijn tegenstander vanaf een dak met de boemerang immobiliseert om daarna met een glide-aanval het verwarde slachtoffer te bestormen kan prima, als dat jouw favoriete tijdverdrijf is. De mogelijkheden zijn erg divers en dat maakt het spelen erg leuk en vooral afwisselend.

Gotham City ImpostorsGotham City Impostors

Naast solo-challenges om jezelf te trainen gaat dit spel volledig om multiplayer. Deathmatch, Fumigation en Psychological Warfare zijn de tot nu toe bekendgemaakte gamemodi. Deathmatch is de bekende modus van allerlei andere spellen. Je wordt in een team van Batmans of Jokers gezet en binnen een tijdsperiode vecht je het uit welk team het beste is door zo veel mogelijk tegenstanders uit te schakelen. Fumigation is een modus, waarin een slechtmoordend team alsnog kan winnen. Er staan namelijk gifbommen in de map. Als een team drie gifbommen in haar bezit heeft het gewonnen. Zaak is dus om met je team een balans te vinden tussen het verdedigen van bommen die al in je bezit zijn en het aanvallen van nog niet bezette punten. In Psychological Warfare is er een accu in het spel dat je naar een wapen in de basis van de tegenstanders moet brengen. Doe je goed dan worden de tegenstanders voor een korte periode helemaal onbestuurbaar en is het een eitje voor het team zo veel mogelijk slachtoffers te maken.

Gotham City Impostors

De mappen spelen zich af in een haven, in een chemische fabriek en op een kermis. Het zijn allemaal thema's uit het Batman-universum. Veel belangrijker in deze mappen zijn de hoogteverschillen. Omdat er gadgets zijn die je vooral verticaal laten bewegen is bijna elke plek wel bereikbaar. Dit maakt het spelen vrij intens omdat een doodlopend steegje niet wil betekenen dat het gevaar alleen bij de ingang is. Je moet blijven opletten, overal en altijd. De levels zijn goed uitgedacht en campers gaan het niet redden omdat elke speler wel een mogelijkheid heeft om op lastige plekken te komen. Of er nog meer mappen bij gaan komen wilde de ontwikkelaar nog niet aangeven, maar wij kunnen ons niet voorstellen dat het hier bij blijft.

Gotham City ImpostorsGotham City Impostors

Een andere optie waar de studio het pas volgende maand over wil hebben is de statistieken. Wel is er aangegeven dat er een uitgebreide website komt waar je jouw, maar ook de statistieken van anderen kunt opzoeken. Teams, clans en hoe servers ingericht gaan worden is ook nog een mistig geheel. Wederom gaan we dit in januari horen, wanneer de website met statistieken online gaat. De blik in de ogen voorspelde dat er in ieder geval over nagedacht is, dus we wachten met positief gevoel de aankondigingen af.

Gotham City Impostors heeft veel aanpassingsmogelijkheden en breekt het klassensysteem open. Met een lage prijs en een online only-distributie worden de kosten gedrukt en kan iedereen voor ongeveer tien euro een erg vermakelijke multiplayershooter downloaden. Het blijft gissen of er meer extra mappen komen, om zo de variatie in levels uit te breiden.