Saints Row: The Third

Pheno

Header

Soms wil je dingen doen in je leven die niet mogen. Je hart zegt doen, je verstand zegt "Bubba is niet aardig in de nor". Wij gamers hebben gelukkig videospellen, waardoor we dingen kunnen doen die fysiek onmogelijk zijn of legaal niet mogen. Nu de herfstblaadjes de NS weer gaan doen ontregelen, mensen weer in de file staan en de donkere dagen zich aandienen hebben we een game nodig waar we al deze frustraties in kunnen botvieren. Goed nieuws: het derde deel van Saints Row is de ideale manier.

De ontwikkelstudio Volition wil met dit nieuwe deel ons veel WTF-momenten doen beleven. Over-the-top actie gebundeld met humor en vooral geen serieus verhaal of gedoe met realisme. Het spel moet vooral leuk zijn om te spelen. Met deze speerpunten is de studio aan de gang gegaan om ons een Grand Theft Auto op steroïden te leveren. De intro neemt zich al niet te serieus. Fans van Star Wars kennen allemaal de klassieke scrollende tekst. Daarna zien we een geniaal reclamefilmpje van een energiedrankje dat de Saints uitbrengen.

Saints Row the ThirdSaints Row the Third

Het spel start net voor een bankoverval. Als je denkt dat je rustig begint, en daardoor gewend kan raken met de functies op de controller door een beperkt aantal simpele agenten neer te schieten: hell no. Was al genoemd dat het spel over-the-top actie zou leveren? Je team zet een enorme helm op waaruit duidelijk blijkt dat The Saints bezig zijn, want ze lijken allemaal op de leider: Johnny Gat. Binnen een minuut ben je ondergedompeld in de meest bizarre bankoverval ooit. Waarom een kluis opblazen als je het ook uit het gebouw kan trekken met een helicopter? Er gaat van alles mis en de Saints worden opgepakt.

Hier mogen we voor het eerst gebruikmaken van de enorm uitgebreide editor om ons personage een eigen gezicht, bouw en kleding te geven. Wil je als Alice Cooper inclusief make-up door het leven gaan? Het kan. Wil je als een gespierde neger met een imponerend zaakje in zijn onderbroek avonturen in Steelport gaan beleven? Niemand houdt je tegen. Pornoster met opgeblazen tieten? Why not? Er is zoveel te doen dat er al eerder dan het spel functionaliteit beschikbaar komt om je personage te creëren. Deze Initiation Station geeft je de mogelijkheid om de meest bizarre figuren te maken en deze online te delen zodat andere spelers met jouw gemaakte personage het spel kunnen spelen.

Saints Row The ThirdSaints Row The Third

Tijd voor het volgende level, want we zijn tijdens het creëren gepakt door de nieuwe vijand Phillipe Loren. We bevinden ons in een vrachtvliegtuig waar de maffiabaas een nogal slechte deal voor de Saints wilt sluiten. Daar zijn ze het natuurlijk niet mee eens dus dat wordt knokken om te ontsnappen. Johnny neemt de knuppel van het vliegtuig over en jij en Shaundi gaan het vliegtuig eens ontdoen van al dat tuig. Johnny wordt aangevallen en als laatst horen we een schot en begint het vliegtuig nogal abrupt te dalen. We moeten dus ontsnappen en geheel in de stijl van dit spel gebeurt dat op de meest spectaculaire Hollywood-actiefilmachtige wijze.

Ze komen terecht in Steelport, de thuisbasis van Loren. Hij zorgt ervoor dat de Saints na deze stunt bankroet zijn. Zonder geld, zonder wapens en behoorlijk pissed-off omdat Johnny dood is, zweren ze wraak. Tijd om een eigen thuisbasis te regelen. Daar kunnen we de speler en zijn bendematen wederom aanpassen naar eigen kledingsmaak. In je garage komen de gestolen auto's terecht, die je helemaal naar eigen smaak kunt pimpen. Banden, velgen, paintjobs, kleur autoglas, er is van alles mogelijk. Het gaat nog net niet zover als bij Pimp My Ride, dus verwacht geen kauwgomballenautomaat in je auto. Alhoewel, het zou ons niet verbazen als je dit later in het spel wel kan doen.

In het spel moet je eigendommen van de maffiabaas overnemen. Hierdoor stijg je in achting in het gebied en verdien je geld, waarmee je wapens kan upgraden, kleding kan kopen en eigenaar van wapenwinkels of kledingwinkels kan worden. Of een ziekenhuis, om je te laten verbouwen. Je huizen kun je opwaarderen tot hoge wolkenkrabbers als je genoeg bezit. Hoe meer gebouwen je bezit en hoe meer je pimpt met je welvaart, hoe meer respect en hoe meer geld je verdient.

Saints Row The ThirdSaints Row The Third

Customization gaat in dit spel erg ver. Ook je wapens zijn te upgraden. Normaal is een pistool saai, maar niet in Saints Row: The Third. Je kunt het wapen met meer ammunitie in het magazijn uitrusten, sneller laten schieten en in plaats van normale kogels, juist explosieve ammunitie gebruiken. Op deze manier is het saaie pistool veranderd in een wapen waarmee je mensen hoog kunt houden terwijl ze allang morsdood zijn. Niet gek genoeg? Dan is er nog allerlei wapentuig, van de nogal ‘normale' uzi tot de bziarre Mollusk Launcher. Er zit een jammerend inktvisje op, dat eenmaal afgevuurd als een headcrab op het hoofd van een slachtoffer gaat zitten en het brein overneemt. Hierdoor gaan tegenstanders vreemde dingen doen en stikken ze. Als je later langsloopt hoor je het inktvisje nog jammeren.

Je eigen vuisten zijn ook prima. En dat vooral door de awesome-knop. Hierdoor maak je de meest brute aanvallen op een simpele wijze. Een tegenstander hoeft niet dood te zijn, maar op de grond gaan ze liggen als je als een op ze afspringt en als een volleerd worstelaar op de grond legt. Hilarische aanvallen komen hier uit, maar ook auto's stelen gaat door deze knop op meer spectaculaire wijze. Waarom iemand eruit smijten als je in volle vlucht door het raampje springt en de bestuurder eruit schopt? Al dat geweld zorgt natuurlijk voor veel kwade tegenstanders, dus het is mogelijk ook omstanders te pakken en als menselijk schild te gebruiken. Of als je wilt te gaan werpen met ze.