Gotham City Impostors

Pheno

Gespeeld op Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor Windows en PlayStation 3

Header

Batman is hip. Natuurlijk komt binnenkort GotY-kandidaat Batman: Arkham City uit, maar Warner heeft nog een game met de Caped Crusader. Nou ja, niet met dé held zelf, maar met Batman-wannabees.

Gotham City Impostors wordt gemaakt door Monolith, de ontwikkelstudio die bekend is van F.E.A.R en No One Lives Forever. Dit keer wilden ze een multiplayer shooter maken en als je een licentie op Batman krijgt, waarom niet? Het probleem is dat iedereen als Batman wil spelen, maar daar hebben ze wat op gevonden. De gekte heeft toegeslagen in Gotham City. De stad wordt overspoeld door mensen die zich als The Joker of als Batman verkleden. Er is maar één Batman en één The Joker, maar je voordoen als Batman of The Joker zorgt voor heel veel komische kostuums.

Gotham City Imposters

Voordat je begint kun je van alles aanpassen aan je personage. Je krijgt de keuze om je lichaam bijvoorbeeld "Nimble" of "Tough" te laten zijn. Er zijn nog meer opties, maar die zul je moeten verdienen met de ervaringspunten die je in het spel verzamelt. Het is niet alleen uiterlijke schijn: door je keuze krijg je ook voor- en nadelen in het spel zelf. Zo kies je welke speelstijl je het best ligt. Met een Nimble-lichaam kun je rolschaatsen gebruiken, zodat je jezelf snel verplaatst. Tough is dan weer juist een stuk trager, maar wel veel sterker.

Daarna kun je losgaan op je kostuum. Er zijn shirts, handschoenen, maskers en veel meer kledingstukken die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Het lijkt wel een groot cosplay-event speciaal voor Batman en The Joker. Wil jij in Schotse rok met een T-shirt van Batman de straten van The Jokers ontdoen dan is dat mogelijk. Er zijn vele items die je nog moet verdienen. Door ervaringspunten te verzamelen speel je nieuwe items vrij die jouw personage kan gebruiken.

Gotham City Imposters

Wapens zijn er genoeg, maar verwacht geen superdeluxe Bat-a-Rang of andere gadgets. Dit zijn nepperds, dus ze hebben geen toegang tot het echte wapentuig van de echte Batman en The Joker. Dus de wapens worden zelf in elkaar geknutseld. Je mag twee wapens, een ondersteuningsitem en een gadget meenemen het veld op. Er zijn standaard wapens als een assault rifle, maar de "Thunder Dragon" was een apart staaltje vakmanschap. Dat is namelijk een rocket launcher gemaakt van PVC-buizen waarmee vuurwerk wordt afgeschoten. Wapens mogen ook aangepast worden, je kunt skins en munitie aanpassen.

Ondersteuningsitems zijn hulpjes die je gebruikt als hulp tijdens het spelen, maar dan één keer in de zoveel tijd. Er zit dus een cooldownperiode op, anders zou je te sterk worden. Boemerangs, Jack in the Box met een bom erin, een energiedrankje dat je levenspunten een boost geeft of The Hatchet, een bijl waarmee je een tegenstander in één worp doodmaakt.

Gotham City Imposters

Dan zijn er nog gadgets. Deze hebben te maken met hoe je over het speelveld beweegt. Zo is er een grappling gun, waarmee je niet alleen naar hoger gelegen gebieden kunt komen, maar ook snel over de weg beweegt. De Glider Rig gebruik je als je net als Batman over de daken wilt zweven. Door gebruik te maken van de luchtstroom uit ventilatieschachten kom je weer een stukje hoger. En dan zijn er de rolschaatsen, waarmee je niet alleen sneller beweegt, maar ook gebruik kunt maken van schansen en dergelijke die over de map gelegen zijn.

In Gotham City Impostors zijn verschillende online speltypen te vinden. Twee gametypes zijn bekend tot nu toe. Het eerste type is "Fumigation". In deze modus staan flessen her en der in het veld verspreid met daarin Jokergas. Als het Joker-team deze lang genoeg bezet houdt, dan komt het gas vrij en hebben zij gewonnen. De Batmans moeten dit stoppen, dus het is zaak dat zijn de controle krijgen over deze flessen. In het potje dat ik speelde waren we drie tegen drie, dus je kunt niet bij de flessen blijven campen, anders kom je nooit bij de andere flessen. Je hoeft er maar een paar seconden te staan om de flessen te 'claimen', daarna moet je wel door met het afmaken van de tegenstanders om de andere flessen te pakken te krijgen.

Gotham City Imposters

Het tweede type is Psychological Warfare. Helaas niet speelbaar, maar de bedoeling werd uitgelegd. Het is een Capture the Flag-modus. Alleen dit keer is het een batterij die je moet veroveren en naar een Propaganda-machine moet brengen. Lukt dit, dan zijn de tegenstanders tijdelijk erg verzwakt en een makkelijke prooi om de killcount op te voeren.

De mappen zijn allemaal gebaseerd op bekende plekken uit het Batman-universum. Zo speelde een van de potjes Fumigation af rondom de steeg waar de ouders van Bruce Wayne zijn vermoord. Er is ook een pretpark, in Joker-stijl waar je huis mag houden. Ook de fabriek waar The Joker in het vat zuur viel is van de partij. Je speelt met maximaal twaalf man op een map. De vraag is of ze soms niet te klein zijn. Rondom het steegje waren maar twee andere straten en je kunt je over de daken bewegen. Met zes man was het al nonstop actie, met twaalf man kan het nog wel eens te druk worden waardoor je steeds doodgeschoten wordt zonder dat je het zelf ooit zag aankomen.

Gotham City Imposters

Tot nu toe zie ik wel wat in Gotham City Impostors. Veel aanpassingsmogelijkheden aan je personage en wapens in een universum waar de ontwikkelaars heel veel uit kunnen halen. Omdat dit een multiplayer shooter is, zal dit spel ook geheel niet in het vaarwater van die andere aankomende Batman-game zitten. Gotham City Impostors komt alleen als downloadable spel uit op PlayStation 3 en Windows voor €11, 25 en op Xbox 360 voor 1.200 Microsoftpunten. Bruce Wayne let ook op de kleintjes.