The Gunstringer

Pheno

Exclusief voor Microsoft Kinect

Header

Master of Puppets van Metallica beschreef het al en binnenkort mag jij als speler ook aan de touwtjes trekken. In The Gunstringer speel jij met een marionet.

Het spel speelt zich af in het theater in een Wilde Westen-setting. Jij bent de Gunstringer, een overleden cowboy die op wraak zint op zijn posse, die hem vermoord hebben. Er zijn vier theaterstukken die elk uit meerdere acts bestaan. Het level begint dan ook met opengaande gordijnen. Soms vliegt de camera ook naar het publiek om hun reactie op jouw acties te tonen. Alles in het spel ziet er uit als een decorstuk, een erg leuke gimmick.

The GunstringerThe Gunstringer

Als iets een vieze smaak in de mond geeft is het wel de term "on rails", maar in dit spel is het juist een uitkomst. Je speelt het namelijk met Kinect en je kunt gewoon lekker lui op de bank blijven zitten. Het spel begeleid je dus door de acts heen, maar dat betekent niet dat je niets hoeft te doen. Met je ene hand bestuur je de marionet. Je kunt springen en zijlings bewegen zoals je dat ook met een trekpop zou doen: je houdt je hand horizontaal, bedenkt de touwtjes erbij en door je hand omhoog, links of rechts te bewegen bestuur je The Gunstringer. Het schieten met je wapen doe je door te mikken met je andere hand naar het scherm. Je selecteert de vijanden door ze als het ware aan te wijzen en schiet door je onderarm daarna naar boven te buigen.

The GunstringerThe Gunstringer

Het mikken gaat erg precies, de ontwikkelaars hebben er duidelijk op gelet dat de Kinect wel goed moet detecteren wat je doet. En dat is ze prima gelukt. Het reageert precies en snel, dus als je de schietbeweging maakt is dat in het spel meteen opgepikt. Je kunt ook achter objecten als kratten, tonnen of rotsen schuilen. Door met je hoed te zwaaien lok je de vijanden uit de tent, die op je hoed gaan schieten. Natuurlijk wacht je tot de vijanden moeten herladen en dan schiet je flink wat kogels terug. Linkshandige mensen hoeven niet bang te zijn, er is een optie om de handen te swappen.

The Gunstringer The Gunstringer

Het is niet alleen schieten, want er zitten ook platformelementen in het spel. In één level rent The Gunstringer naar een plek achter het scherm terwijl er enorme keien van de achtergrond naar je toe komen rollen. Deze moet je dus mijden door steeds op tijd naar links of rechts te gaan. In weer een ander gedeelte zit je op een vuurpijl die afgeschoten is. Jij moet dan met twee handen gaan schieten terwijl je door de lucht zoeft. Soms wordt er ook met de vuisten gewerkt, dan zit je op je bank te boksen.
Er zit een hoop humor in het spel. Zo vliegt diezelfde vuurpijl opeens door het publiek van het theater, maar ook zijn er verwijzingen naar andere spellen. Zo vliegen er op een gegeven moment eenden over, die mensen uit het NES-tijdperk wel meteen zouden moeten herkennen. Ze vallen zelfs op dezelfde manier als in Duckhunt. Dit soort subtiele verwijzingen maken het erg grappig.

The GunstringerThe Gunstringer

Er zijn twee spelmodi in het spel. Je kunt er voor kiezen om op normaal of hardcore te spelen. Het verschil zit hem in de hoeveelheid vijanden die in hardcore ook nog eens sneller schieten en meer kogels kunnen verdragen. Gedurende het hele spel kan een tweede speler binnenstappen om in co-op verder te spelen. Voor al je kills krijg je punten. Online leaderboards laten zien wie het best is. Op hardcore ben je de punten kwijt als je ergens doodgaat.

Eerst was het de bedoeling deze game uit te brengen via Xbox Live Arcade, maar er is besloten er een retailproduct van te maken. Twisted Pixel, de ontwikkelstudio, belooft ook DLC-content. The Gunstringer is een leuke game die bewijst dat Kinect ook prima op de bank kan worden gebruikt. Dus geen tafels of stoelen verschuiven, de lampen verhangen, maar gewoon zoals een gamer wil gamen: zittend. Nu zal het volledige spel nog moeten bewijzen dat het gevarieerd is en de humor even subtiel aanwezig blijft. The Gunstringer komt 16 september uit voor Xbox 360, Kinect verplicht.