Burnout CRASH!

koei

Ik ben geen groot fan van racegames. Misschien ligt het aan mijn vrouwzijn, maar veel verder dan veredeld botsautootje spelen kom ik meestal niet. Racegames waren dan ook niet mijn ding, totdat ik in aanraking kwam met Burnout. In deze serie word je beloond voor crashes veroorzaken, tegen het verkeer inrijden en maffe stunts; zolang het maar asociaal weggedrag is. Burnout CRASH! is een top down arcade-versie van het bekende concept, met enkel het crashen.

burnout

Hoewel Burnout CRASH! qua gameplay net een echte Burnout-game is, lijkt het spel er totaal niet op. Het is een topdown arcade-versie met een cartoonachtige stijl. Je kunt spelen met een aantal verschillende auto’s, maar het zijn allemaal auto’s die niet echt bestaan. Kortom, het beetje realisme dat de serie had, is in deze game ook verdwenen; het is arcade pur sang.

Er zijn zestien levels beschikbaar, verdeeld over drie modi. Elk level heeft, naast de hoofdmissies, nog een aantal subdoelen. Zo is er bijvoorbeeld een level waarbij je zoveel mogelijk schade moet maken binnen een bepaalde tijd. Een subdoel kan bijvoorbeeld zijn om twee antennes te vernietigen of om met je laatste explosie vijftien auto’s op te blazen. Hoewel de gameplay in de basis redelijk simpel is, zorgen dit soort uitdagingen voor een diepere laag in het spel en is het belangrijk om je explosies goed te timen en je wrak de juiste kant op te sturen. In de hoop een mooi domino-effect in gang te zetten. Doe je het goed dan kun je ook ingame bepaalde bonussen verdienen. Het opblazen van een pizzatruck zorgt bijvoorbeeld voor een pizzarad waarmee je kunt draaien voor een bonus, zoals een punten verdubbelaar. Hier kunnen ook minder fijne dingen in zitten, zoals tijdvermindering of opnieuw starten. Heel het spel is ook over de top aangekleed door korte muziekfragmenten en geluidseffecten zoals je die op de kermis of in een gokhal hoort. Het lijkt net een flipperkast.

burnout

Natuurlijk is het leuk om goed te scoren, maar nog leuker is het om scores te vergelijken. Onder je eigen puntenaantal staat altijd de score van een vriend die beter heeft gescoord, zodat je een duidelijk doel hebt om te verbreken, naast je eigen highscore. De Xbox 360-versie van het spel zal ook Kinect ondersteunen in de speciale Kinect Party-mode. Hierin moet je bewegen voor de richting en gebaren maken voor explosies en speel je in teams tegen elkaar.

Conclusie
Burnout CRASH! focust zich op één bepaald aspect uit de eerdere games. Verwacht geen races, spannende tracks of mooie bolides. De game brengt vooral gewone kruispunten met tankstations en standaard auto’s, maar die mag je vervolgens wel allemaal opblazen! Het aantal levels is helaas wel een beetje beperkt, maar voor de tien euro die het spel waarschijnlijk gaat kosten, kun je niet veel meer levels verwachten. Qua gameplay zit het in ieder geval wel goed, zeker als je voldoening haalt uit steeds hogere scores behalen. Het spel zal binnenkort te downloaden zijn uit de PlayStation Store en Xbox 360 Marketplace.

burnout