Pro Evolution Soccer 2012

Stefan (Nebo)

Voetbalgames zorgen al jaren voor een splitsing tussen gamers. De één speelt FIFA, de ander speelt Pro Evolution Soccer. FIFA heeft de afgelopen jaren een groot deel van de PES-gamers binnengehaald. Dit betekent niet dat Konami de serie opgeeft. Ook dit jaar verschijnt er een Pro Evolution Soccer die naast FIFA 12 gezet wordt. Ik mocht de game alvast spelen.

De preview-versie die ik in handen heb gekregen, is al behoorlijk uitgebreid en biedt een hoop mogelijkheden. De eerste veranderingen die opvallen zitten in de menustructuur. Deze is strakker en overzichtelijker, iets dat vooral te merken is wanneer je jouw team samenstelt. Zo zijn de vaardigheden van spelers nu weergegeven in cijfers en zie je in één oogopslag hoe goed een speler is op bijvoorbeeld defensie of conditie. In hetzelfde menu zijn meer mogelijkheden toegevoegd. Eén daarvan is het instellen van voorgeprogrammeerde tactieken. Een eenvoudige druk op de knop laat je de tactiek ingame wijzigen waardoor je niet enkel je team, maar ook de coach aan het werk zet tijdens de wedstrijd.

Konami heeft de controls flink onder handen genomen, zo blijkt tijdens het spelen. Wisselen van spelers op het veld gaat nu met de rechter analoge stick. Belangrijker is de toevoeging van Teammate Control. Dit stelt je in staat om twee spelers tegelijkertijd te besturen. Op deze manier kun je spelers beter positioneren om een door jouw bedachte actie tot uitvoering te brengen.

Het enige dat je hoeft te doen om Teammate Control te activeren is de rechter analoge stick indrukken en in de richting van de te besturen speler te duwen. Je hoeft niet langer gefrustreerd te zijn omdat een speler niet op tijd weg loopt voor een steekpass van jouw kant. Ditmaal mag je gefrustreerd zijn vanwege het feit dat jij zelf niet snel genoeg was. Reken er niet op dat Teammate Control de game gemakkelijker maakt. Integendeel; Teammate Control onder de knie krijgen is moeilijk en vereist een hoop oefening. Beheers je de techniek, dan haal je ongekend veel voldoening uit een geslaagde actie.

Niet alleen de controls zijn slimmer, ook de spelers en de scheidsrechter lijken allen net iets meer hun best te doen. Verdedigers zitten meer bovenop de aanvallers en geven rugdekking. Aanvallers doen beter hun best om weg te lopen van dekking en zoeken de diepte op. Spelers gaan bij een overtreding niet meteen richting de grasmat, maar doen hun best de aanval door te zetten. De scheidsrechter lijkt meer kennis te hebben van de voordeelregel en leidt de wedstrijd heel degelijk.

Voorlopige conclusie
Konami heeft met Pro Evolution Soccer 2012 meer gedaan dan enkel een polijstmachine uit de kast trekken. De toevoeging van Teammate Control is iets dat het voetbalgenre vooralsnog miste. Natuurlijk kent de game nog enkele kleine foutjes en ligt het grafisch nog iets achter op FIFA, maar PES 2012 lijkt op het goede pad te zitten. De game verschijnt later dit jaar voor de PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Wii en PSP.