Supremacy MMA

Pheno

Gespeeld op PlayStation 3
Ook verkrijgbaar op Xbox 360 en PlayStation Vita

Header

Wat krijg je als je boksen, muai thai en karate combineert met de subtiliteit van Mortal Kombat? Gruwelijke gevechten in Supremacy MMA. Vecht door middel van jouw favoriete stijl in achterbuurten en word kampioen.

Kung Fu Factory, de ontwikkelstudio van dit spel, bestaat uit mensen die onder andere aan UFC 2009 Undisputed hebben gewerkt. Ze zijn dus niet onbekend met de wereld van MMA en willen zich als nieuwe studio bewijzen. Uitgever 505 Games geeft ze deze kans en wij mochten langskomen om te kijken of dat ook terecht was.

Supremacy MMASupremacy MMA

In totaal zijn er zestien vechters en tien vechtstijlen in het spel. Onder de vechters zijn bekenden uit de MMA-wereld te vinden. Tot nu toe zijn de dames Felice Herrig en Michelle Gutierrez plus de heren Jerome Le Banner, Jens Pulver, Shane Del Rosario en Bao Quach al aangekondigd. De laatste twee zijn wel exclusieve personages bij bepaalde pre-orders. Onder de vechtstijlen zijn muai thai, boksen, savate en karate te vinden. De personages in het spel hebben allen hun eigen verhaal en persoonlijkheid, zodat je veel meer in een vechter kan inleven. Dat zal ook wel moeten, want elk personage heeft zo'n honderdvijftig acties, waaronder slagen, trappen en combo's. Ook bezit elke vechter over een bottenbrekende finishing move, die helemaal over the top is à la Mortal Kombat.

Supremacy MMA is dan ook geen realistische fighter als het gaat om de regels zelf. De makers wilden af van de saaie, realistischere gevechten volgens de regels van MMA en zijn meer de arcade-toer op gegaan. Er is geen scheidsrechter aanwezig in het spel, dus je kunt eigenlijk zo smerig vechten als je zelf wilt. Ligt er iemand op de grond? Doortrappen! De gevechten vinden plaats in achterbuurten, in louche cafékelders en in verlaten industriegebieden om het geheel een nog donkerder tintje te geven.

Supremacy MMASupremacy MMA

Grafisch doet het spel het niet slecht. Heel tof zijn de blauwe plekken en verwondingen die tijdens de wedstrijd ontstaan. Bloeddruppels vallen ook op lichaam en kleren, waardoor grafisch het realisme wel heel natuurgetrouw aanvoelt. Het is duidelijk: de makers willen hier een bruut vechtspel neerzetten en ze gaan niet eens proberen een lagere PEGI-rating te halen.

De besturing is vrij arcade gehouden. Je kunt een high of low punch of trap doen en je kunt acties van je tegenstander blokken of counteren. Daarnaast, als je beiden op de grond ligt, speel je een soort papier-schaar-steenspel. Je moet goed kijken wat je tegenstander doet en tijdig op de juiste knoppen drukken om je tegenstander te raken of juist slagen van je tegenstander te blokken. Ondertussen probeert de personage die onderop ligt natuurlijk uit zijn benarde situatie te komen en weer op te staan of bovenop te komen. Het is even wennen na de veel technischere besturingschema's van andere fighters, maar na een rondje of twee voelt het allemaal prima aan en kun je jezelf meer concentreren op het gevecht in plaats van op de controller. Door de arcadebesturing en ook het gebrek aan regels is dit spel veel toegankelijker voor nieuwkomers.

Supremacy MMASupremacy MMA

Er zit ook wat strategie in de keuze van je personage. Een bokser slaat het liefst van een afstandje en ligt niet graag op de grond in elkaar gerost te worden door een worstelspecialist. Ook komt een bokser niet te dichtbij een muai thai-beoefenaar, die je van dichtbij meer pijn kan doen, omdat die getraind zijn om ook al 'knuffelend' hun tegenstander te slaan. Je moet ook goed opletten dat je niet al te veel klappen opvangt aan bijvoorbeeld je armen als bokser, want hierdoor neemt de schade die je kan aanrichten bij je tegenstander af. Houd je armen dus in topconditie door aanvallen van de tegenstander te blokken of te mijden, anders sla je later in het gevecht met verwonde armen en dat gaat niet al te veel pijn doen bij de ander.

In alle spelmodi verdien je ervaringspunten tijdens de gevechten. Met deze punten kun je andere outfits en accessoires kopen. In de verhaalmodus is het alleen voor jezelf, maar online is het natuurlijk om te pronken met hoeveel ervaring je al hebt. Het spel heeft een matchmaker om online gevechten zo eerlijk mogelijk te maken. Dit systeem zorgt ervoor dat alleen vechters van hetzelfde niveau tegen elkaar strijden. Om er zeker van te zijn dat er geen vechterstijl bevoordeeld is hebben de makers zelfs een Tekken-wereldkampioen het spel lang laten testen. Het balansen van het spel heeft dus een prioriteit voor de studio en gelijk hebben ze. Hiermee staat of valt een fighting-game en zeker online.

Supremacy MMASupremacy MMA

Kung Fu Factories wil zich bewijzen door niet direct de concurrentie aan te gaan met THQ en EA als het gaat om hun UFC en MMA-titels. Dat doen ze met een andere invalshoek die veel toegankelijker is voor de nieuwkomers: vechtpartijen met een prettige besturing, wedstrijden zonder regels en veel brute acties. Supremacy MMA laat zien dat realistische graphics met arcadestijl gevechten heel erg goed samengaan. In september kunnen we los met deze fighter op PlayStation 3, PlayStation Vita en Xbox 360.