Skylanders: Spyro's Adventure

koei

Sinds Spyro van eigenaar is veranderd, is de serie van een goede platformer veranderd in een middelmatige platformer. Met Skylanders: Spyro's Adventure gooit de game-serie het over een andere boeg. Het is nog steeds een platformer, maar wel een platformer waarin niet persé Spyro de hoofdrol speelt. Spyro kun je namelijk op een willekeurig moment omwisselen door één van de 29 andere plastic figuren op het meegeleverde portal te plaatsen en daarmee verder te spelen.

Portal?
Skylanders is meer dan alleen een game. Het spel wordt geleverd met een portal en drie speelfiguren van ongeveer acht centimeter. Deze portal is een soort plastic platform die je met USB aan kunt sluiten op de PC, PlayStation 3, Wii of Xbox 360. De drie speelfiguren kunnen gebruikt worden om gewoon mee te spelen, maar daarnaast kun je er ook ingame mee spelen door één of twee speelfiguren op de portal te zetten. De figuren verschijnen dan in het spel en vervolgens kan er met hen gespeeld worden.

spyro 2

In totaal zijn er dertig verschillende figuren te verzamelen. Bij het spel krijg je drie figuren meegeleverd, waaronder natuurlijk het welbekende paarse draakje Spyro. Elk figuurtje heeft zijn eigen kenmerken en speciale krachten. Spyro kan natuurlijk vuur spuwen, maar andere figuren kunnen stekels uit de grond laten komen, of een kokende lavamassa uitspugen. Daarnaast zijn alle figuren verdeeld over acht typen. Er bestaan bijvoorbeeld water en vuur figuren. Enkel een vuur-figuur kan een speciale vuur-deur openen. Het kan dus handig zijn om snel even van figuurtje te wisselen om een deur te openen of om bijvoorbeeld een van veraf schietende vijanden te verslaan met een eveneens verschietend figuurtje. Het wisselen kan op elk moment en gaat heel snel. Gewoon het huidige speelfiguur van het portal afhalen, en het nieuwe speelfiguur erop zetten.

Speelfiguren met geheugen
Elk speelfiguur heeft daarnaast zijn eigen geheugen. In dit geheugen wordt niet de voortgang van het spel opgeslagen, maar wel de voortgang van het speelfiguur zelf. Als je veel met Spyro speelt dan zal Spyro veel XP hebben en waarschijnlijk ook veel geld voor speciale items, zoals een staartwarmer of een cowboyhoed, die je met dit geld kunt kopen. Wil je bij iemand anders spelen, dan kun je dus gewoon je eigen speelfiguur meenemen om zelf geld te verdienen. De figuren zijn te gebruiken op elke portal, ongeacht het platform waar op gespeeld wordt. Een Spyro-figuurtje die bij een PlayStation 3 versie zat, kan dus ook gewoon gebruikt worden voor de Wii- of Xbox 360-versie.

spyro

Hoewel de figuurtjes leuk bedacht zijn, is het belangrijkste toch nog steeds de game zelf. De game is, net als de speelfiguren en portal, duidelijk op kinderen gericht. Uitdaging is er niet in te vinden, en je wordt redelijk aan het handje door het level geleidt. Het lijkt alsof alle aandacht in dit spel uitgegaan is naar de portal en de verschillende speelfiguren, en het spel zelf er nog snel even bij gemaakt is. Het geheel ziet er heel erg kleurig uit, maar voelt totaal niet als een Spyro-game aan. Het speelpad is erg afgebakend met regelmatig een hek er tussen waarvoor je op een erg simpele manier een sleutel moet zien te krijgen. Het spel is voor alle platformen hetzelfde, wat vooral te zien is aan de bewegingen die regelmatig gemaakt moeten worden. Bij de Wii-versie moet je deze bewegingen, zoals schudden om een schatkist te legen, echt maken, terwijl je ze in de PlayStation 3-versie na moet doen door met je stick te bewegen. Het geheel ziet er erg vrolijk en kleurrijk uit, maar wederom niet echt des Spyro's.

spyro 3

Conclusie
Hoewel het idee van plastic speelfiguren die je in een spel kunt gebruiken erg leuk is, lijkt het alsof het spel zelf daar een beetje onder te lijden heeft. Het spel is een erg toegankelijke game geworden die puur gericht is op kinderen. Waar volwassenen de voorgaande Spyro-games nog wel met plezier konden spelen, mist deze Spyro-game elke vorm van uitdaging. De speelfiguren zelf zien er degelijk uit en zijn ook leuk vertaald in gameversies, maar ik vraag me af in hoeverre Nederlanders bereid zijn om een euro of acht neer te leggen voor een speelfiguurtje, ook al kun je er in het spel mee spelen. Het idee van de portal biedt in ieder geval nieuwe mogelijkheden waarvan ik heel benieuwd ben of het aan gaat slaan bij de jeugd. Het spel zelf is het in ieder geval niet waard om alle figuren voor te gaan kopen!

Skylanders: Spyro's Adventure verschijnt op 14 oktober voor PC, PlayStation 3, Xbox 360, Wii en DS. De startersset gaat in de V.S. zeventig dollar kosten en extra figuren zijn voor acht dollar te koop. De verwachting is dat de startersset in Europa zeventig euro gaat kosten, en extra figuren acht euro.