Resistance 3

Wesley Oudijk (Wessiej)

Eén van de laatste PlayStation 3-exclusives die Insomniac Games maakt is het afsluitende deel in de trilogie van de Resistance-serie. Begin september komt Resistance 3 uit en dit keer hebben de ‘bad guys’ Amerika helemaal in handen. Jij moet als rebel je land terugwinnen van al het Chimera-gespuis dat er rondloopt. Er is nu een exclusieve demo voor dit spel uit, tijd om de game aan de tand te voelen.

Uit gameplay-filmpjes viel het me op dat deze game er wekelijk prachtig uitzag. De effecten, de details en de sfeer, alles klopte in Resistance 3. Nadat we het zelf hebben gespeeld is dit gevoel eigenlijk volledig weg. De game ziet er grafisch maar matig uit. In de demo vaar je tien minuten rond op een bootje en is het aan jou de taak om levend op het open water te komen. Je vaart door dikke mist en mist in games is altijd gevaarlijk. Het brengt veel grafische complexiteiten met zich mee en meestal kun je in zulke situaties goed zien of een game nou grafisch prachtig is, of in het geval van Resistance 3, niet zo best. 

De kartelrandjes komen overal tevoorschijn, de sfeer was bijna niet aanwezig en de textures zijn niet van een hoog niveau, kortom het ziet er matig uit. Tevens is de voice-acting ronduit dramatisch. Jij zit samen met de kapitein van het bootje op het water en alles wat hij zegt is vreemd te noemen. Wanneer de pleuris uitbreekt en je schip in de fik staat terwijl er zeven verschillende soorten Chimera je bootje aanvallen, zegt de kapitein kalm: "Look, they are on our ships, get them will you?" Totaal niet passend en het zorgt er gewoon voor dat de angstige sfeer die aanwezig was direct weg is.

rs

Dat je echt moet overleven in dit spel is wel duidelijk. De vijanden duiken overal op in grote getale en het is een echte chaos om dat allemaal te trotseren. Al snel wordt duidelijk dat de ‘kleine’ Chimera-vijanden in de game niet je grootste tegenstanders zijn; er lopen namelijk een tiental ‘Giants’ rond op het water. Deze ‘eindbazen’ van een meter of honderd zijn nogal dodelijk. Het is werkelijk fascinerend om zulke beesten langs je bootje te zien lopen. In Resistance 3 krijg je ook echt het gevoel dat je in de minderheid bent en vraag je jezelf af hoe je Amerika ooit kunt heroveren.

Helaas werkt het schiet-en-knalwerk na twee delen nog steeds niet naar behoren. Er is bijna geen recoil aanwezig en het gaat allemaal heel erg simpel. Zo is er in de demo een shotgun met ontvlambare kogels. Oftewel, het is één keer schieten en dan is iedereen dood. Het ging allemaal erg simpel en dat overlevingseffect verdwijnt hierdoor. Ik schrok mij een hoedje toen er opeens dertig Chimera’s om mijn bootje heen stonden, maar het was een kwestie van de R1-knop ingedrukt houden en één kogel per Chimera was genoeg.

De ‘Weaponwheel’ keert terug nadat deze afwezig was in Resistance 2. Hiermee kun je makkelijker van wapens verwisselen en zie je met een druk op de knop wat voor extra functie deze wapens hebben. Dit varieert van een concussion grenade tot een schild dat voor de speler staat.

rs

Voorlopige conclusie
De demo van Resistance 3 overtuigde totaal niet. Grafisch ziet het er gewoon middelmatig uit en doet het mij totaal niet denken aan de "ingame"-filmpjes die eerder te zien waren. Tevens is het spel gewoonweg saai en voelt de gameplay niet lekker aan. Er hangt niet echt een goede sfeer in de game en het is allemaal wat simpel. Resistance 3 komt op 9 september uit in Nederland op de PlayStation 3, maar er moet nog behoorlijk wat veranderen om dit de topshooter van de PS3 te maken.