Little Deviants

koei

Little deviants

De beste manier om alle mogelijkheden van je gloednieuwe handheld te laten zien is natuurlijk door een game uit te brengen die overal gebruik van maakt. Little Deviants is voor Sony de mini-game compilatie die laat zien wat een PlayStation Vita allemaal kan.

De little deviants zijn een aantal kleine monstertjes die de hoofdrol spelen in verschillende mini-games. Deze mini-games kun je alleen spelen, of door je Vita door te geven met maximaal acht spelers tegelijk. Het doel is in alle spelletjes hetzelfde: zoveel mogelijk punten verdienen. De manier waarop je dit doet is echter in elke mini-game anders.

deviants

Het schietspelletje waarmee ik begon maakt gebruik van de camera op de achterkant van de Vita en het touchscreen op de voorkant. Via augmented reality werden om je heen allerlei robots geprojecteerd die je moest neerschieten door op het scherm te drukken. Pijlen aan de rand van het scherm gaven aan waar er nog meer robots te vinden waren. De robots laten zich natuurlijk niet zomaar afschieten, maar verdedigen zich ook door groene drap te schieten, die je vervolgens weer van het scherm af moet vegen voordat je weer goed zicht hebt.

In een andere game moest je binnen een bepaalde tijd een parcours naar beneden vliegen, waarbij je verschillende hindernissen tegen kwam. Was je op tijd bij de eindstreep, dan kon je door met het volgende level, net zolang tot je het niet meer haalde en door al je levens heen was. Je bestuurde de mini-game door met je vingers over het scherm te glijden. Het nadeel hiervan was wel dat je vingers vrij regelmatig in de weg zaten en je daardoor de omgeving niet goed kon zien.

deviants

Het welbekende whack-a-mole is ook van de partij. Beter goed gejat dan slecht bedacht natuurlijk! De game is echter wel een klein beetje aangepast, doordat je nu met het touchscreen aan de voorkant én het touchscreen aan de achterkant moet slaan. Afhankelijk van hoe de deviants staan, met hun gezicht naar je toe of juist met hun rug naar je toe, moet je ze aan de voorkant of juist aan de achterkant aantikken. Hoewel dit in theorie erg leuk werkt, is het zeker naar mate het sneller gaat erg lastig om beide touchscreens tegelijk te gebruiken, terwijl je ook nog eens moet zorgen dat je de Vita niet uit je handen laat vallen.

De laatste mini-game die gespeeld is maakte gebruik van de motion sensor in de Vita. Door de handheld te bewegen moest je een deviant door een level zien te leiden. Een beetje vergelijkbaar met Super Monkeyball, maar dan met vooral hindernissen en vijanden in plaats van nauwe paadjes.

deviants

Naast deze vier mini-games bevat het spel nog tientallen andere spelletjes die gebruikmaken van de mogelijkheden van het apparaat. Andere spelletjes gebruiken bijvoorbeeld weer de microfoon of beide analoge sticks. Hoe deze mini-games gezamenlijk één spel gaan vormen was echter nog niet bekend, in de demo die speelbaar was kon je uit een lijst kiezen welke mini-game je wilde spelen. Hopelijk wordt hier nog wel een soort story-mode aan toegevoegd zodat het niet enkel een mini-game compilatie is, maar daadwerkelijk een spel dat je uit wil spelen.

Conclusie
Little Deviants lijkt zeer goed gebruik te maken van alle mogelijkheden die de gloednieuwe PlayStation Vita biedt. De grote vraag is echter of ze dit enkel met veel losse mini-games doen of dat er ook nog een rode draad door het verhaal komt. LittleBigPlanet Vita maakt ook gebruik van vrijwel alle nieuwe mogelijkheden die de Vita biedt, maar dan wel met een verhaallijn er doorheen. Desondanks biedt Little Deviants een uitgebreide hoeveelheid afwisselende mini-games die zeker voor een eerste kennismaking met de Vita zeer geschikt zijn!

Little Deviants verschijnt exclusief voor PlayStation Vita in 2012.