Marvel vs Capcom 3: Fate of Two Worlds

Pheno

Marvel en Capcom, twee stallen waar een heel bataljon aan superhelden en ook superschurken vandaan komen. Het is dan ook vreemd dat er pas tien jaar later een nieuwe Marvel vs Capcom komt. Maar het was het wachten waard! Er is een verhaal is bekend, al is het bij dit soort vechtspellen niet boeiend. Dit speel je niet om enorm goede dialogen, of om een verhaal met plotwendingen of de diepgang in personages. Dat is allemaal te vinden in de enorme wereld van Marvel-strips en natuurlijk in de spellen van Capcom. Marvel vs Capcom 3 speel je om de enorm intense team-gevechten en de over-the-top graphics.

Marvel & Capcom
Capcom heeft natuurlijk de hulp van Marvel gevraagd om de Marvel-personages uit te zoeken. Ze hebben er ook voor gezorgd dat ze trouw blijven aan de creatie van de gekozen helden. Er zitten bijvoorbeeld alternatieve kostuums bij voor de karakters, om de eenvoudige reden dat je tegen je eigen gekozen personage kan strijden. Capcom heeft niet gekozen voor een simpele kleurverandering, maar juist voor alternatieve kleding die ooit gedragen is in een Marvel-strip. Als er nog niets alternatief was, dan heeft Marvel het wel ontworpen voor ze.

Elke held en schurk heeft vier verschillende kostuums, dus er is zeker veel werk in gestoken om de karakters juiste kleding te geven. Ook de plekken waar gevochten wordt zijn met zorg uitgekozen en ontworpen. Een van de nieuwe plekken is Asgard, bijvoorbeeld. Waarom al deze moeite? Als je een ding niet moet doen als ontwikkelaar van een spel gebaseerd op comics dan is het afwijken van het universum. Marvel heeft een zeer kritische fanbase, die Capcom en ook Marvel niet voor hun hoofd wil stoten.

Marvel vs Capcom 3Marvel vs Capcom 3

Wie oh wie?
Capcom en Marvel hebben gekozen voor de "drie van elk"-regel. Er mogen maar drie karakters uit één spel gekozen worden. Bijvoorbeeld: Ryu, Chun Li en Crimson Viper zijn al gekozen uit de Streetfighter-reeks van Capcom. Nu mag er dus geen personage uit deze reeks in Marvel vs Capcom 3 worden gezet.

Er worden na het uitbrengen van het spel ook DLC in de vorm van nieuwe karakters verwacht. Jill Valentine en Shuma-Gorath zijn al aangekondigd. Overige DLC worden bekeken, en men zal ook naar de fans van de game gaan luisteren om te kijken of ze de wensen kunnen inwilligen. Capcom heeft volledige toegang tot het materiaal van Marvel, dus alles is mogelijk. Op vier personages na, de Fantatsic Four zelf. Er is geen reden gegeven, al heeft men over de Human Torch gezegd dat de vlammen teveel van de game-engine zouden vragen. De Silver Surfer kreeg men ook niet lekker in de game, en zonder surfboard zou hij te veel op Ice Man lijken, dus daar hebben ze ook van afgezien.

Storyline
Doctor Doom, bekend van de Fantastic Four, en Albert Wesker, Resident Evil-schurk, werken samen om de twee universums samen te laten smelten. Als dat gebeurd is, willen ze de macht in deze nieuwe wereld claimen. Om dit te laten slagen hebben ze de slechtste schurken verzameld om daarna de wereld te veroveren. Deze poging tot samensmelting heeft alleen een niet voorzien bij-effect, waardoor er iets veel gevaarlijkers wakker is geworden om beide werelden te vernietigen. Nu zullen de helden van de twee werelden samen moeten werken om ze allebei te redden.

Marvel vs Capcom 3Marvel vs Capcom 3

Marvelous graphics
Grafisch is er natuurlijk heel veel veranderd de laatste tien jaar. Dus voor dit nieuwe deel maakt Capcom nu dan ook gebruik van HD-graphics, die de actie snel op het beeld kan toveren. Dat zal ook wel moeten, want als de personages uit de twee universums ergens goed in zijn, is het wel actie!

Het kan soms zo hectisch op het scherm worden, dat scherpe graphics wel een must zijn, want anders zie je het gewoonweg niet meer. Ryu en zijn Super-Hadoken die het scherm volledig oplicht, de magnetische krachten van Magneto, of de Hulk die de vloer optilt om de tegenstander te laten vallen; het ziet er allemaal fantastisch en vooral flitsend uit. De karakters zijn allemaal in 3D gemodelleerd en voor een 2D-achtergrond geplaatst. Het detail in de scènes en aan de personages is erg mooi, en af en toe heb je gewoon het idee dat je in een moderne versie van een Marvel-tekenfilm speelt.

Welke knopjes?
Door de soms hectische actie kun je denken dat de besturing erg lastig is. Er zijn veel verschillende karakters, met ieder weer veel soorten bewegingen. Om de nieuwkomers in dit spel op hun gemak te stellen heeft Capcom gekozen voor een optie die "Simple Mode" is gedoopt. Door per karkater de meest nuttige acties elk onder één knop te stoppen is de besturing dus erg simpel gemaakt. De meest krachtige zijn daar niet in gestopt, omdat dat oneerlijk zou worden voor iemand die het normaal speelt. Zie het als een soort omgekeerde handicap in het spel. Als je ‘slecht' bent, dan kun je kiezen om een makkelijkere knoppenlay-out te kiezen, als doorgewinterde vechter kun je alles wat je wilt doen, maar dan zul je knoppencombinaties moeten leren.

De knoppen zijn sowieso makkelijk ingedeeld: er is een ‘light'-, ‘medium'- en ‘hard'-knop. Daar kun je dus desbetreffende slag of schop mee geven. Daarnaast is er een vierde knop, de exchange-knop. Hiermee kun je tegenstanders de lucht in krijgen, tegenstanders de grond in slaan of switchen van teamgenoot. Door combinaties van knoppen zijn er natuurlijk combos in elkaar te zetten. Er wordt per succesvolle slag of stoot ook een hypermeter opgebouwd. Is deze vol, dan heb je toegang tot een hypercombo of een team combo. En deze zijn niet alleen krachtig, maar zien er ook fantastisch uit.

Marvel vs Capcom 3Marvel vs Capcom 3

Om je de normale knoppen en acties te leren kennen is er ook een "Mission Mode". Te vergelijken met de Challenge Mode uit Streetfighter zul je op deze manier als beginner uit de "Simple Mode" kunnen komen door daar veel te oefenen. Je hoeft dus niet constant ingemaakt te worden in online vechtpartijen, je kunt rustig oefenen in een afgeschermde omgeving.

Teamwork
Het is al even genoemd; er is teamplay aanwezig. Voordat je het gevecht begint zul je drie karakters moeten kiezen. Met dit team zul je gaan vechten tegen je computer of tegen een menselijke tegenstander die er ook drie heeft moeten kiezen. Je kunt wisselen van teamgenoot tijdens het gevecht, dus als je merkt dat jouw speler in het veld echt geen luchtaanval kan hebben terwijl een tegenstander daar veel gebruik van maakt, dan kun je wisselen en je tegenstander bestoken met iemand die veel betere anti-air heeft. Natuurlijk zal de tegenstander weer kunnen kiezen om ook te wisselen, zo ontstaat er in het vechten een strategisch spel. Je keuze vooraf is dus erg belangrijk. Drie karakters met dezelfde soort vechtstijl en zwakheden is vragen om problemen.

To be continued
Ik moet eerlijk zijn, toen ik van deze titel hoorde op de E3 was ik zelf vrij sceptisch. Na uren spelen met de bèta van dit spel was ik om. Dit is geen goedkoop spel dat franchises gebruikt om de fans daarvan te lokken. Hier zit tijd en heel veel moeite in om dit een van de beste vechtspellen te maken, voor veteranen en nieuwkomers. Grafisch ziet het er heerlijk over-the-top uit en het vechten zelf is zo op te pakken, zeker als je als beginner de "Simple Mode" gebruikt. Vanaf medio februari sta ik in de winkel om deze game te halen, ik kan niet wachten op de vele online gevechten die daarna zullen volgen. Marvel vs Capcom 3: Fate of two worlds komt uit op PlayStation 3 en Xbox 360. Een Wii-versie wordt overwogen, maar dat is verre van zeker.