Harry Potter and the Deathly Hallows

koei

Harry Potter 7

Harry Potter and the Deathly Hallows verschijnt in Q4 2010 voor de PC, PlayStation 3, Xbox 360, Wii en Nintendo DS

Harry Potter was voor kleine kinderen, hoorde je nog bij de eerste paar boeken, maar na Harry Potter and the Goblet of Fire is dat omgeslagen. De Harry Potter-boeken groeien met je mee en worden ook volwassen. De bijbehorende games volgen hetzelfde traject. Van kinderachtige saaie platformgames is het nu stoere actiegame geworden waarvoor je je niet meer hoeft te schamen als je het speelt.

In Harry Potter and the Halfblood Prince leerde Harry over het bestaan van horcruxes. De Death Eaters hebben onder leiding van Voldemort de tovenaarswereld overgenomen en Harry kan zich niet meer in het openbaar vertonen. Hij is gestopt met school om de horcruxes te gaan zoeken. De setting van Harry Potter and the Deathly Hallows is veel donkerder dan die van de eerdere Harry Potter-delen en het merendeel van de game speelt zich zelfs niet eens in of rond Hogwarts af. Het spel is een third person actie-game die zich richt op scholieren. Het biedt hen een alternatief voor bijvoorbeeld GTA doordat Harry Potter dezelfde agressieve actie biedt maar doordat alles met magie gebeurt en er geen bloed in de game zit krijgt het spel een lagere leeftijdsrating, aldus de developer.

Harry Potter and the brakke DPS

 

Net als in de film
Het level dat getoond werd speelt zich af in Godrick's Hallow. Verborgen onder je invisibility cloak loop je in het stadje rond. Dat je onder de invisibility cloak zit is duidelijk te zien aan een waas die over het scherm heen zit. Een stealthmeter geeft aan in hoeverre je aanwezigheid opgemerkt is. Door je cloak af te doen kun je Death Eaters achter je aan laten rennen, om je vervolgens weer onder de cloak te verstoppen. Hierdoor kun je ze meelokken naar een afgelegen stukje om ze daar met je spreuken te lijf te gaan. De spreuken die in de game gebruikt worden zijn gelijk aan de spreuken uit de boeken. Het bekende Expelliarmus is handig om je tegenstanders te ontwapenen en met Stupefy kun je ze laten verstijven waardoor ze ook op eveneens magische wijze uit het spel verdwijnen. De Death Eaters hebben natuurlijk ook een flink repertoire aan spreuken tot hun beschikking. Welke soort spreuken zij gebruiken is te zien aan de kleur bij hun toverstaf. Naast de spreuken heb je ook nog een heel aantal potions tot je beschikking zoals Garotting Gas en Felix Felicitus.

De makers van de game hebben het boek en natuurlijk de film als leidraad gebruikt voor de game. Alle voorwerpen, spreuken en potions in het spel komen uit de Harry Potter-boeken, wat het spel een echt Harry Potter-sfeertje geeft. Zoals bij de fans wellicht bekend is, is de verfilming van het laatste Harry Potter-boek in twee delen geknipt waarvan het eerste deel in november zal gaan verschijnen. Voor de game betekent dit dat ook deze in twee delen is geknipt. Het eerste deel ligt rond november in de winkels, en het tweede deel zal half juli volgen als ook het tweede deel van de film in de bioscoop gaat draaien. Qua gameplay zal er weinig verschil zitten tussen beide games, het tweede deel gaat gewoon verder waar het eerste deel gestopt is.

Harry Potter and the brakke DPS

 

Harry Potter voor de Kinect
Naast de eerder besproken basisgame zal er in de verpakking van Harry Potter and the Deathly Hallows Part I voor de Xbox 360 ook nog een losse Harry Potter-game voor Kinect meegeleverd worden. Deze game bestaat uit een railshooter waarbij je a la House of the Dead oppoppende Death Eaters moet betoveren. Dit doe je door met een denkbeeldige toverstaf de bijbehorende beweging te maken. In totaal zul je zo zeven verschillende toverspreuken kunnen uitvoeren. Dit zijn er wel iets minder dan de dertien of veertien uit de basisgame, maar zeven verschillende bewegingen leren is waarschijnlijk al lastig genoeg. Daarnaast krijg je de beschikking over een aantal explosion potions. De besturing werkt heel wisselend. Bij sommige mensen lukte alles zoals wat ze wilden, terwijl anderen enorm zaten te klooien om er überhaupt een simpele Stupefy uit te krijgen. De beweging was wel gewoon goed, dus dit lag puur aan de Kinect. De developer weet dit aan de kleuren van de kleding die de jongens aanhadden, de Kinect herkent sommige kleuren beter dan andere maar hier wordt nog aan gewerkt. Deze extra game zal bestaan uit 22 levels waarvan er 12 in coop te spelen zijn. In deze coop-levels wordt gespeeld met Harry, Ron, Hermione of de Weasley Twins. Het zijn allemaal losse levels waarbij het puur gaat om zoveel mogelijk punten verzamelen. Je behaalde aantal punten kun je vervolgens op leaderboards met anderen vergelijken. Deze gamemode is exclusief voor de Kinect en zal niet voor de PlayStation Move of Nintendo Wii verschijnen.

Harry Potter and the brakke DPS

 

Conclusie
Ik was persoonlijk erg blij om te horen dat Harry Potter geen pure Kinect-game was geworden maar daarnaast een complete singleplayer ervaring biedt. De setting van dit laatste boek geeft de makers de kans om eindelijk eens een echt toffe game te maken. Vijanden in overvloed en tegelijkertijd een queeste naar de verborgen horcruxes, een betere basis voor een Harry Potter-game kan je bijna niet hebben. Het stealth-gedeelte is erg goed uitgewerkt en de actie lijkt simpele shooter-actie te gaan worden. De losstaande railshooter voor Kinect werkt voorlopig nog niet optimaal. Het is echter een gratis extra en dat is altijd leuk, alleen is het jammer voor de PS3- en Wii-gamers die achter het net vissen.