Wii Party

Kevin (KoosyNL)

Wii Party header

Wii Party is exclusief voor de Wii

Sinds de Nintendo Wii vier jaar geleden op de markt kwam, zijn er veelvuldig zogenaamde partygames geproduceerd door verschillende bedrijven. De kwaliteit van deze verzamelingen aan kleine spelletjes laat in veel gevallen te wensen over. Daarom komt Nintendo met een eigen partygame die ze heel simpel Wii Party hebben genoemd.

Een partygame draait vaak om competitie, en dat is natuurlijk iets wat in Wii Party ook wordt meegenomen. Toch draait Wii Party niet alleen maar om het verslaan van je tegenstander, want er zijn ook spelmodi waarbij juist samengewerkt moet worden.

Competitie
De competitieve spelmodus binnen de partygame doet nog het meest denken aan het befaamde ganzenbord. Door met de Wii-afstandsbediening te zwiepen, worden de dobbelstenen gerold. Vervolgens worden er stappen gezet en is het mogelijk dat je een kleine minigame moet doen. Nadat iedereen aan de beurt is geweest, volgt er een nieuwe minigame voor iedereen. De winnaar daarvan mag als eerste gooien. Deze winnaar gooit met een gouden dobbelsteen met maximaal zes ogen. De zilveren dobbelsteen heeft maximaal vier ogen, de bronzen heeft er twee. Diegene die het spelletje verliest, krijgt slechts één dobbelsteen.

Wii party

Gedurende deze moderne versie van ganzenbord kom je diverse obstakels tegen. Zo moet de persoon die vooraanligt een deur openbreken door vier of hoger te gooien, kan een vliegende schotel jouw positie omruilen met die van een willekeurige andere speler op het speelbord en is het mogelijk dat je naar voren wordt geschoten. Het fijne van deze partygame is dat het tempo hoog is. Zelfs wanneer je moet wachten op de beurt van een ander lijkt dat niet zo frustrerend te zijn.

De partygames zijn divers. Zo moet je tactisch rondrijden in een wagentje om vijanden in de rug te schieten, dienen blikjes beschoten te worden om ze in de lucht te houden, moeten de tegenstanders van een platform gestoten worden en dienen Mii-personages opgepikt te worden met een helikopter. De diversiteit in de minigames is groot, al zijn ze niet allemaal even origineel.

Samenwerken
Naast de mogelijkheid om tegen elkaar te spelen, kunnen spelers ook samenwerken. Door minigames samen te spelen, worden er Mii's verdiend. Deze Mii's moeten op een boot geplaatst worden. Logisch dat de modus Balance Boat wordt genoemd. Wordt de minigame met succes afgerond, dan krijg je twee Mii's van een gelijke grootte. Op die manier is het gemakkelijk om de boot te balanceren. Verlies je, dan krijg je een grote en een kleine Mii. Het in balans houden van de boot wordt dan een stuk lastiger. Dit was bijzonder leuk, en doet bovendien denken aan het spel De Toren van Pisa.

Wii party

De minigames die gespeeld moeten worden in deze spelmodus draaien ook volledig om samenwerken. Zo moet je gezamenlijk naar de finish roeien, of moet fruit in de juiste mand gegooid worden. Uitdagender wordt het wanneer spelers echt samen moeten werken bij het doorlopen van een puzzel of doolhof.

Wii Party in de huiskamer
De versie van Wii Party die ik speelde, was verre van compleet. Het was mogelijk om de eerder genoemde twee modi te spelen, maar daar houdt het mee op. In het menu was echter ook iets anders zichtbaar. Verschillende spelletjes maken het namelijk mogelijk om Wii Party te gebruiken voor fysieke spelletjes. Zo moeten de Wii-afstandsbedieningen verstopt worden. Andere spelers moeten ze binnen de tijd vinden, en ondertussen maken de controllers allerlei geluidjes. Het stelt niet ontzettend veel voor, maar verrijkt Wii Party wel met een nieuwe sociale spelervaring, namelijk eentje die niet per definitie een scherm vereist. Na de komst van de Pokéwalker, een stappenteller bij Pokémon Soulsilver en Heartgold, is dit wederom een poging van Nintendo om spelers ook buiten het beeldscherm om, bezig te houden met Nintendo-producten.

Wii Party

Voorlopig oordeel
Het is wonderbaarlijk hoe Nintendo altijd weer een juiste snaar weet te raken. Partygames hebben een negatief imago, maar Wii Party lijkt toch echt een leuke game te worden. Tot nu toe heb ik slechts een deel van het uiteindelijke product kunnen aanschouwen, maar zonder twijfel gaat Wii Party het in het slop geraakte partygenre in één keer er bovenop helpen.

Door: Robert Hoogendoorn - Novum Nieuws ©