Art Academy

WesleyB (Wesley Akkerman)

Het meest opvallende DS-spel van het Nintendo Post E3 Event is nota bene een DSiWare-game. Dat is opvallend, want naast de demopod van Art Academy stonden games als de nieuwe Dragon Quest, Golden Sun, Mario versus Donkey Kong en onder andere nog Okamiden. Allemaal hebben ze moeten wijken voor dit unieke schilderspel.

Een schilderspel, dat klinkt hartstikke duf. Schilderen is niet ‘cool', schilderen is voor gekke mensen met een verminkt linkeroor. Het geduld dat je op moet brengen om een mooi schilderij te maken, dat hebben de meeste mensen niet. Het priegelwerk dat gedaan moet worden om net die ene schaduw van de vrouw haar neus zo perfect mogelijk na te bootsen, die ronding van die appel die een schilderij kan maken of breken of het begin alleen al: het kunstwerk eerst schetsen en daarna nog de juiste kleuren uitkiezen. Een gigantische drempel.

 

Op een digitaal apparaat valt die drempel direct weg. Je hebt alles bij de hand: de kwasten, het doek, het voorbeeld, de kleuren en de potloden. Het enige dat je zelf in moet brengen is de zin om een kunstwerk te maken en het geduld om het af te maken. En zo mooi mogelijk, want de potentie die Art Academy heeft is groot.

Het touchscreen van de DSi XL leent zich het beste voor dit ‘spel', daar het nodig is om erg precies te schilderen. Stap voor stap bouw je een schilderwerk op. Eerst schets je ruw de lijnen en daarna breng je de eerste laag verf aan. Vervolgens ga je kleuren mengen om de juiste te krijgen, breng je die aan op de eerste laag en hoop je op het gewenste resultaat. Op een echt doek moet je nog opletten dat je niet per ongeluk laag één en twee mengt, maar op een DSi heb je dat probleem niet.

 

 

Wanneer twee lagen zijn aangebracht, is het tijd voor de derde. Als een echte Bob Ross ga je nog meer mengen en andere kwasten tevoorschijn toveren uit je afrokapsel. Er zijn zes kwasten en ontelbaar veel kleuren te mengen, dus je kunt goed uit de voeten. Mocht je tevreden zijn met je lagen (dat kunnen er zoveel zijn als je wilt), dan ga je het werk bewerken met een soort van uitveger. Daarmee kun je rondingen aanbrengen aan bijvoorbeeld een appel of nog eens extra de kleuren in elkaar laten overlopen. En dan besef je je opeens dat je al een half uur bezig bent en je nog geen moment verveeld hebt. Digitaal schilderen is niet duf, het is leuk.

En behalve dat het leuk is, werkt het ook enorm goed. De stylus ga je vasthouden als een kwast bijvoorbeeld, dat gevoel weet het spel over te brengen. Het is vermakelijk om te spelen en het steekt goed in elkaar, maar het downloadbare spel kan genekt worden door één onduidelijkheid: het is nog niet bekend of de werken uit te printen zijn. Je zou alles over kunnen zetten via een SD-kaart of via het Wi-Fi-netwerk uploaden naar een site, zodat je het daarna uit zou kunnen printen.

Dat is nog even afwachten. Tot nu toe geeft het spel al meer dan genoeg voldoening tijdens het schilderen, dat je je over de mogelijke technische beperkingen even geen zorgen hoeft te maken.