MAG

Big_Brother
MAG, wat staat voor Massive Action Game, komt uit de stal van Zipper Interactive. Zipper Interactive is onder andere bekend van de SOCOM reeks, en probeert met MAG een mega shooter neer te zetten. De basis-ingrediënten voor MAG zijn dan ook 256 personen in een spel, vrije keuzes in uitrusting en een groot landschap.

Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst, waar particuliere organisaties de taken van het leger hebben overgenomen van de overheid. Drie van deze particuliere organisaties hebben het met elkaar aan de stok gekregen in MAG en jij mag proberen het lot in hun voordeel te beslissen. Bij het starten van MAG kun je kiezen tot welke particuliere organisatie je wilt behoren. Je hebt de keuze uit SVER, Raven Industries en Valor Company. Elk van deze organisaties hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Nadat je je keuze op een van deze is gevallen kun je je personage wat persoonlijker maken door een uiterlijk te kiezen en een bijbehorende stem. Ook het wapentuig dat je wilt hebben kan gekozen worden. De traditionele indeling die je bij andere shooters kent als medic, soldaat, etc. is hierdoor niet aanwezig. Je kunt bij wijze van spreken als normale soldaat een scherpschutter geweer meenemen. De uitrusting van je personage wordt begrensd door de hoeveelheid gewicht van het gekozen wapentuig en de schilden. Ook hier moet je dus strategische keuzes maken.



Beide teams in het spel bestaan uit 128 personen. Om nu te voorkomen dat iedereen als kip zonder kop rond rent heeft men een systeem bedacht. Je hebt een leider die vier platoon leiders aanstuurt. Zo´n platoon bestaat uit 32 personen en is weer verder onderverdeeld in vier teams van acht personen die op hun beurt ook weer een leider hebben. Je strijdt dus als team van acht personen naar je doel. Maar tot zover gaat de theorie. In de praktijk lijkt het er meer op dat de strategie als kip zonder kop gekozen wordt en doen de meeste hun eigen ding. Dit maakt MAG met 256 personen, ondanks de grote speelvelden, wel chaotisch. Misschien als de eerste clans gevormd worden dat dit beter gaat worden, je hebt in ieder geval mogelijkheden genoeg om met je teamgenoten te communiceren.

Zipper Interactive heeft het met MAG voor elkaar gekregen om 256 man tegelijk online te krijgen in deze mega shooter. Hiervoor zijn op grafisch gebied wel concessies gedaan want het ziet er allemaal niet even gelikt uit. Van de verwachte lag op de verbinding heb ik in de bèta geen last gehad, wat wel een compliment waard is met zoveel personen in een spel. Zipper heeft aangegeven dat ze een hoop verbeteringen hebben doorgevoerd na de bèta en dus zullen we tot volgend jaar moeten wachten om te zien wat de uiteindelijk game gaat brengen.