Sonic & SEGA All-Stars Racing

koei

Sinds de Super Nintendo heeft Nintendo al een gouden reeks in handen die elke keer weer miljoenen verkoopt. Een SNES, Nintendo 64, GameCube of Wii, geen van deze consoles is compleet zonder de bijbehorende Mario Kart-game. SEGA heeft dit natuurlijk ook gezien maar komt met hun eigen Sonic Riders-game niet in de buurt hiervan. Nu gooit het bedrijf het over een andere boeg met hun Sonic & SEGA All-Stars Racing, een nog directere Mario Kart-kloon.

In Sonic & SEGA All-Stars Racing wordt de hoofdrol gespeeld door de bekende blauwe egel, maar daarnaast zijn ook alle andere bekende SEGA-sterren aanwezig, zoals Knuckles, Tails. Aiai (Monkey ball), Ryu (Shenmue) en Amigo (Samba di Amigo). In totaal zullen er ongeveer vijftien speelbare karakters zijn die elk een eigen race-auto hebben en een eigen super kracht. Sonic kan bijvoorbeeld veranderen in Super Sonic en Amigo zorgt voor conga-lijnen die de andere racers moeten volgen. Deze speciale krachten zorgen ervoor dat je als speler naar voren kunt kruipen en met wat geluk zelfs de koppositie kunt overnemen.

Naast gewoon goed racen kun je deze koppositie ook overnemen door containers te gebruiken die je op het parcours tegenkomt. Deze containers bevatten verschillende tijdelijke power-ups zoals doelzoekende raketten (rode schildjes), Sonic schoenen (paddestoel) maar ook bijvoorbeeld een schild welke je juist beschermt van andere aanvallen.

Het spel bevat meer dan 15 tracks, die allemaal gebaseerd zijn op SEGA-games. Niet elke game heeft een track gekregen en sommige games, zoals Sonic, hebben meerdere tracks. In één van de tracks moest je over een gigantisch casino racen waarbij je over het roulette-bord scheurt, terwijl een ander level het bekende groene gras uit Green Hill Zone bevat met daarnaast een flink aantal loopings en andere acrobatische toeren. De tracks zijn een stuk leuker aangekleed dan de tracks uit Mario Kart, mede dankzij de vele verschillende franchises van SEGA: House of the Dead biedt bijvoorbeeld hele andere mogelijkheden dan Sonic. We hebben helaas maar twee (Sonic-)tracks kunnen bekijken maar de SEGA-stal belooft veel goeds!


Een racegame is natuurlijk waardeloos zonder multiplayer, dus in Sonic & SEGA All-Stars Racing kun je split screen met vier mensen tegelijk racen. Online kun je zelfs met maximaal acht spelers tegelijk racen.

De eerste vergelijking die bij je op komt als je Sonic & SEGA All-Stars Racing ziet is Mario Kart. Nu is Mario Kart absoluut geen slechte game, dus als SEGA ervoor kan zorgen dat ze al het goede hiervan overnemen dan heeft het spel al potentie. Zeker als ze kunnen zorgen voor een minder frustrerende AI (hoe vaak ik al niet door een rood schildje werd geraakt vlak voor de finish) en leuke afwisselende tracks. Voorlopig is het dus een game om in de gaten te houden, zeker voor de mensen met een PlayStation 3 en Xbox 360 die het zonder Mario Kart moeten doen.