LEGO Rock Band

koei


Langzaam maar zeker beginnen muziekgames net zulke melkkoeien te worden als De Sims altijd is geweest. Het vijfde deel van Guitar Hero is pas verschenen en dan zijn spin-offs als de Metallica- en Aerosmith-games nog niet eens meegeteld. Rock Band is iets later van start gegaan, zeker in Europa, maar ook die game is met een flinke inhaalslag bezig. Deel 1 en 2 zijn al enige tijd in de winkels te vinden en recent is daar Rock Band: The Beatles nog bij gekomen. Daar blijft het echter niet bij voor dit jaar, want half november zal de jongste telg zich bij de familie voegen: LEGO Rock Band.

LEGO en Rock Band... Het klinkt niet als de meest logische combinatie, maar dat gold een aantal jaren geleden ook voor LEGO en Star Wars, en iedereen weet hoe het met die gamereeks is afgelopen. Persoonlijk leek het mij wel leuk, zo\'n gitaar die je eerst zelf moet gaan bouwen voordat je ermee aan de slag kunt, maar helaas gaat het niet zo werken en wordt LEGO Rock Band geleverd met een kant en klare gitaar (tenminste, als je voor de gitaarbundel gaat). Mocht je al een gitaar in de kast hebben staan dan kun je die natuurlijk ook gebruiken want het spel is compatible met alle gitaren, drumstellen en microfoons die eerder voor muziekgames zijn verschenen. Ook je Lips- of SingStar-microfoons zijn dus bruikbaar.




Een spel kan natuurlijk niet zomaar het labeltje \'LEGO\' meekrijgen, daarvoor moet er toch eerst iets in de game gebouwd kunnen worden. In het spel kun je je eigen karakter opbouwen uit de bekende legoblokjes met het karakteristieke gele hoofd. Dit is echter niet het enige wat je kan customizen, het spel heeft namelijk een soort verhaallijn waarbij je van optreden naar optreden rijdt. Voor dit rijden heb je natuurlijk wel een voertuig nodig, en dat is waar je echt creatief aan de slag kunt gaan. Bouw je eigen ride waarmee je de verschillende gigs af kunt gaan. Wat voor auto je precies maakt is daarentegen weer een stuk minder belangrijk, het gaat meer om de lol van het bouwen zelf.

LEGO Rock Band is duidelijk gericht op het hele gezin. Niet alleen bevat de tracklist veel popmuziek, maar ook seksueel getinte liedjes zijn niet in het spel terug te vinden. De tracklist is nog niet helemaal bekend maar een aantal liedjes die je in het spel terug zult kunnen vinden zijn \'Crocodile Rock\' van Elton John, \'I Want You Back\' van de Jackson 5, \'Ruby\' van de Kaiser Chiefs en \'We Are The Champions\' van Queen. Net als met Rock Band 1 en 2 zullen ook de liedjes uit LEGO Rock Band te exporteren zijn naar een andere Rock Band-game. Of dit geld gaat kosten en zo ja hoeveel is nog onbekend. De tracklist van de DS-versie zal waarschijnlijk iets afwijken.




Wat er in plaats van de seksueel getinte liedjes wel in het spel te vinden is, is de super super easy mode. Ja, je leest het goed, het kan nog makkelijker dan super makkelijk. In de super super easy mode maakt het niet uit welke noot je aanslaat, zolang je maar op het juiste moment een (willekeurige) knop indrukt. Mocht zelfs dat nog te hoog gegrepen zijn dan kun je als ervaren speler zelf toch gewoon doorspelen, want ook al is één speler verschrikkelijk slecht, dan nog wordt het liedje gewoon uitgespeeld en kun je zelf wel heel goed scoren.

Het lijkt er dus op dat LEGO Rock Band de strijd aan gaat met Band Hero, welke ook meer gericht is op gezinnen. LEGO Rock Band lijkt dankzij de super super easy mode echter geschikt te zijn voor jongere kinderen en ook het simpel bouwen van je eigen LEGO-figuurtje zal bij deze groep waarschijnlijk aanslaan. Het spel zal gaan verschijnen op de Xbox 360, PlayStation 3, Wii en Nintendo DS. De Nintendo DS-versie zal waarschijnlijk ook op de DSi te spelen zijn aangezien hiervoor geen speciale add-on voor in de GBA-sleuf nodig is en je het spel met één enkele knop kunt spelen. Opvallend is verder dat er geen PS2-versie van de game zal verschijnen terwijl de PlayStation 2 juist bij (jonge) gezinnen nog erg populair is. LEGO Rock Band lijkt in ieder geval een erg degelijke game te worden die bij jong en oud in de smaak zal vallen. Tenminste, zolang de muziek in het spel je een beetje ligt natuurlijk!