Modern Warfare

Niels (Rossdale)

Veel mensen kijken dit najaar uit naar één van de grootste Call of Duty-games tot nu toe, Modern Warfare 2. Toen ik op de Gamescom bij de beursstand van Activision naar binnen liep stonden er dan ook al flink veel mensen te wachten totdat ze die ene kamer in het hoekje in mochten, waar gameplay van die game getoond zou worden. Ik was er echter voor zijn voorganger: de Nintendo Wii-versie. De multiplayer van Modern Warfare speel ik nog steeds regelmatig op de Xbox 360, maar het was toch echt alweer anderhalf jaar geleden dat ik de singleplayer voor het laatst had gezien. Toen de game werd opgestart werd alles ineens weer een grote vlaag van herkenning, plus: het zag er niet eens zo slecht uit.

Modern Warfare is niets meer dan een regelrechte port van de game op de next-gen consoles door de mannen van TreyArch. Deze heren hebben al de nodige ervaring opgedaan met ontwikkelen voor de Wii, aangezien Call of Duty: Word at War (WaW) reeds vorig jaar op de Wii was verschenen. Sinds die tijd heeft TreyArch geleerd van alle fouten die ze de vorige game gemaakt hadden. Zo is de resolutie vele malen verbeterd ten opzicht van WaW en wordt ook de Wii Zapper ondersteund. Terwijl je bij WaW vast zat aan een standaard ingestelde button-configuration, is deze bij Modern Warfare wel zelf in te stellen. Iets wat ik met open armen ontvang, want als de controls je niet liggen, dan kun je de game net zo goed direct in de prullenbak knikkeren. Iets waar ik bij de vorige Call of Duty game, ondanks dat ik er een ontzettende fan van ben, behoorlijk vaak de neiging had.

Verder zijn er vrijwel geen concessies gedaan ten opzichte van het origineel. Bij WaW bevatte bijvoorbeeld de multiplayer wat minder modes en zo waren er nog wel meer dingen. Bij Modern Warfare voor de Wii krijg je alles wat je ook op de andere platformen kon verwachten, op slechts één dingetje na... de voice-chat ondersteuning. Hiervan vermoed ik wel dat de multiplayer matches een stuk minder leuk gaan worden, het echte team-gevoel wat je krijgt door samen tactieken te bespreken zul je moeten missen. Het voordeel is wel weer dat je niet tien keer per avond door een minderjarig Amerikaans pubertje de huid vol wordt gescholden.
De multiplayer bevat alle gameplaymodes als Team Deathmatch, Ground War, Capture the Flag etc. Matches kunnen echter wel maar tien spelers bevatten, wat beduidend minder is dan op andere platformen. In hoeverre het storend is dat er minder spelers rondlopen op even grote maps is dus nog even bezien.

Het belangrijkste is natuurlijk de gameplay, een FPS speelt nog altijd het fijnste met een keyboard en muis, of met een controller in je hand. De heren van Treyarch hebben echter goed werk geleverd met deze game. Het ziet er allemaal goed uit en speelt zeer soepel. Zeker wanneer je een Wii Zapper gebruikt is het richten goed te doen en blijft de snelheid lekker in de game zitten. En die snelheid is toch wel precies één van de sterkste punten van de gehele Call of Duty-reeks. Terwijl op de PC en de next-gen consoles het beeld meedraait met je crosshair, is dit op de Wii niet zo. Je kunt je gezichtsveld draaien en binnen dit veld kun je jouw crosshair bewegen. Beweeg je jouw crosshair echter verder richting de rand van het scherm, dan draait je gezichtsveld wel. Dit zal absoluut even wennen zijn, maar als je het eenmaal onder de knie hebt werkt het prima. Het grappige is, dat bij het bewegen van je crosshair, je jouw geweer mee ziet bewegen. Iets wat het origineel niet het geval is.

Bij de co-op modus verschijnt er een tweede crosshair in het scherm, waarbij je dus samen op terroristen kunt knallen. Er is echter geen splitscreen ondersteuning, wat op zich wel jammer is. Om de game iets gemakkelijker te maken heeft de aim-down-sight sticky targets. Dit betekend dat wanneer je al in de buurt van je vijand kijkt en inzoomt, je crosshair direct richting je vijand beweegt, een soort van hele lichte auto-aim dus. Dit werkt prima en zorgt ervoor dat de gameplay zeer versterkt wordt. Er is echter geen Motion Plus ondersteuning in de game ingebouwd.

Conclusie:

Modern Warfare is een top-game die een aardige port heeft gekregen naar de Wii. De besturing lijkt behoorlijk goed te werken, zowel alleen als tijdens de co-op mode. Of de multiplayer aanslaat is echter nog te bezien aangezien er slechts 10 spelers tegen elkaar kunnen gamen, zonder voice-chat ondersteuning. Al met al wordt deze game ongetwijfeld een mooie toevoeging aan het toch wel wat gelimiteerd aantal hardcore games op de Wii.