Outriders: Worldslayer


Outriders is vorig jaar in april uitgekomen. Later kwam daar nog de gratis update New Horizons bij. Veel feedback van de community werd daarmee opgepakt. Zo hoef je niet meer tot de RNG-goden te bidden om een bepaalde Legendary wapen of armor te krijgen uit de loot, maar kun je deze ook kopen met speciale ingame currency die je verdient door de endgame te doen. De merchant is nog wel wat random, dus soms zul je een reset van zijn winkel moeten ‘kopen’, maar je hebt in ieder geval niet dat je aan het grinden bent tot je een ons weegt. Wat in mijn geval erg lang zou duren.

Binnenkort komt de developer People Can Fly met Outriders: Worldslayer. Deze komt in twee smaken: een versie met daarin Outriders en de Worldslayer DLC en spelers die het originele Outriders al hebben kunnen los upgraden naar Worldslayer. Outriders: Worldslayer bevat een nieuw verhaal dat na de gebeurtenissen van Outriders plaatsvindt. Als je die game al hebt uitgespeeld kun je met een van je bestaande personages verder gaan.

Outriders: Worldslayer (Foto: Square Enix)

Of als je gewoon met een schone lei wil beginnen of een nieuwe speler bent: je kunt een nieuwe personage beginnen en gebruikmaken van de Level 30 Boost-functie. Je bent dan meteen op het maximale level van Outriders en krijgt al betere gear om aan de slag te gaan. Als je deze boost gebruikt, heb je ook nog steeds toegang tot het eerdere verhaal en de Expeditions van het originele spel via de tijdlijnfunctie. Die content schaalt wel naar je nieuwe niveau, het is dus niet dat je overpowered bent.

Het nieuwe verhaal begint met de Anomalie die de planeet Enoch nog verder sloopt. De stormen worden heviger en zelfs de vijandelijke aliens hebben er last van. Alsof dat nog niet genoeg is verschijnt de allereerste Altered, Ereshkigal genaamd. Ze heeft een nieuwe kracht die je als Outrider nog nooit eerder gezien hebt. Ze heeft haar eigen plannen met de nieuwe wereld en je zult je eigen altered krachten moeten omarmen om haar te verslaan. Het verhaal zal dieper ingaan op de buitenaardse aard van Enoch en het achtergrondverhaal van de wereld. De makers van Outriders, beloven ook een strakke campagne-ervaring met meer gevechtsvariatie en meer buitenaardse omgevingen.

Outriders: Worldslayer (Foto: Square Enix)

Outriders: Worldslayer introduceert niet alleen nieuwe wapens en armor, maar ook nieuwe mods die je kunt leren en over kunt zetten naar jouw favoriete wapen. Elke klasse krijgt twee nieuwe 5-delige Legendary armor-sets, en er zullen ook nieuwe 3-delige Legendary armor-sets zijn, die universeel voor alle klassen kunnen worden gebruikt. De DLC bevat in totaal bijna honderd nieuwe Legendary items en ze hebben allemaal nieuwe en unieke mods met skills die je manier van spelen veranderen.

Outriders had al een skilltree per klasse waarin je naar een specialisatie kon werken, of wat kon mixen en matchen. De makers wilden niet simpel je nog meer skillpoints geven zodat je de skilltree verder kon invullen. Worldslayer introduceert namelijk een tweede skilltree: de PAX-tree. Dit is een aparte skilltree met hetzelfde drie-takken-specialisatie die je kent uit het originele spel. Deze gebruikt Pax-points om de nodes te activeren. Deze Pax-points krijg je gedurende de Worldslayer content. Als je wil experimenteren met de skills: net zoals de eerste skilltree kun je met een druk op de knop gratis respeccen.

Outriders: Worldslayer (Foto: Square Enix)

In Outriders hadden we het World Tier systeem, waarmee levels lastiger worden naarmate je hoger geraakt. Als je die al gemaxed hebt dan hebben de makers nog genoeg te doen voor je, want Outriders: Worldslayer heeft Ascension levels. Deze levels begin je te verdienen als je level 30 bent. Elk level levert Ascension points op, die je kunt gebruiken om een van vier categorieën te verbeteren: Brutality, Endurance, Prowess of Anomaly. Elke categorie heeft 5 opties om te verbeteren, zo is er in endurance een attribuut om je armor of health points te verbeteren. Maar denk ook aan een hogere crit attack of meer damage. Om een indicatie te geven: er zijn 200 Ascension points te verdienen, en daar heb je honderden uren voor nodig. Voor de diehards dus, die nieuwe endgame.

De endgame van Outriders: Worldslayer neemt je mee naar de oude stad Tarya Gratar, de bakermat van de PAX-beschaving. Dit is waar de Trial of Tarya Gratar op je wacht. Dit is een compleet nieuw type endgame, totaal anders dan de Expeditions van Outriders. Meer hierover volgt er nog dichter bij release.

Outriders: Worldslayer (Foto: Square Enix)

Iets wat best verwarrend is in Outriders zijn de twee aparte tiers om de moeilijkheidsgraad aan te duiden. In het verhaal heb je de World Tier. In de endgame, de zogenaamde Expeditions, heb je Challenge Tiers die compleet los van World Tiers staan. Met de komst van Worldslayer, of je de DLC nu koopt of niet, worden de Challenge Tiers aangepast en worden deze Apocalypse Tiers genoemd. Dit nieuwe tiersysteem hangt meer samen met de World Tier.

Als je op in Apocalypse Tiers speelt, laten vijanden soms een nieuwer hoger niveau wapens vallen: Apocalypse Gear. Het zijn varianten van Epic en Legendary drops, maar dan met een derde mod-slot. Deze gear kun je in tegenstelling tot lagere gear niet craften, het kan alleen als loot droppen. Het derde modslot kan niet aangepast worden zoals de andere twee, maar dit slot geeft dan ook krachtige effecten aan je wapen of armor.

Worldslayer voegt heel wat toe aan Outriders. Een nieuw verhaal, nieuwe Legendary en Apocalypse gear en nieuwe mods om je gear aan te passen naar je speelstijl, Ascension Tiers, een extra skilltree en een nieuwe endgame waar we nog niet veel over weten. We hebben een level mogen spelen waarin we op weg naar een nieuwe boss fight kennis konden maken met deze veranderingen. Het is te kort om daar iets zinnigs over te zeggen, behalve dat de game heerlijk weg schiet, je voelt je nog steeds erg machtig met je nieuwe krachten en ook je nieuwe gear. Of er veel mensen honderden uren in Worldslayer gaan stoppen om alles te min-maxxen vraag ik me af. Dat ligt heel erg aan de verslavende factor van de nieuwe, nog geheimzinnige, endgame. Outriders: Worldslayer komt 30 juni beschikbaar voor pc, PlayStation, Xbox en Stadia.