Trackmania

Natuurlijk heeft Trackmania een rijke geschiedenis, maar toch was ik enigszins verbaasd toen ik las dat Trackmania Nations alweer in 2006 op de markt werd gebracht. De nieuwere delen heb ik niet gespeeld, dus ik was blij om te lezen dat Nations een remake kreeg en dit jaar wordt uitgebracht.

Trackmania Snow Gameplay

Voor wie niet bekend is met de serie: Trackmania is een game met drie pilaren: racen, creëren en competitie. Het zijn doorgaans korte racebanen van zo kort als dertig seconden tot enkele minuten. Het doel is om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Dat klinkt simpel, maar simpelheid bedriegt. Strakke bochten, obstakels, spelen met de physics van de game en speciale effecten maken dat Trackmania eenvoudig op te pakken is, maar lastig te perfectioneren. Voeg dit samen met de mogelijkheid om met één klik op de knop direct opnieuw te beginnen en je hebt een snelle en verslavende cyclus.

In de game krijg je te maken met diverse soorten tracks. RoadTech is de meest basale soort en doet al mee sinds de eerste Trackmania. Daarnaast heb je RoadDirt, RoadBump en RoadIce. RoadDirt doet denken aan gravel, terwijl RoadBump de lastigste soort is: snel, intens en dankzij de helling in de track heeft het een sterk samenspel met de physics van de game. RoadIce is natuurlijk ijs en dat maakt al gauw dat je auto in een slip raakt. Daarnaast heb je speciale blokken die het geheel net wat spectaculairder kunnen maken. Denk aan turbo-boosts, slow-motion zones of zelfs een blok waarmee je tijdelijk de controle over je auto verliest.

Trackmania Preview Speed

In de preview-versie van de game kregen we toegang tot het eerste seizoen van de game, die elke drie maanden vernieuwd wordt. Dit begint natuurlijk simpel, maar toont ook hoe deze soorten tracks samen kunnen worden gebruikt voor één racebaan. Begin op RoadTech, ga over in RoadDirt en RoadBump of juist andersom. Focus op één soort track of maak drie identieke stukken, maar dan met een andere tracksoort. Het kan allemaal en vereist veel oefening van de speler. Het racen werkt nog altijd prima. Input is gevoelig en precies en de snelheid is precies goed. Fouten maken hoort erbij en die maak ik ook genoeg. Het voordeel van Trackmania is dat je binnen één klik op de knop weer verder kunt zonder laadtijden en je fouten dus eigenlijk niet veel uitmaken, je speelt gewoon weer verder. De actie is er direct en het is bijna alleen maar gameplay.

Trackmania Preview Looping

Naast het racen heb je het creëren, waar spelers hun creativiteit in vrij kunnen laten. Door tracks en blokken te plaatsen, en spelers hebben toegang tot een grote diversiteit hierin, kunnen spelers racebanen maken en delen met anderen. Verticale ramps, loopings en noem het allemaal maar op. Veteranen kunnen hier weer volop mee aan de slag, maar de editor voelt gebruiksvriendelijk genoeg aan dat ook nieuwelingen er mee aan de slag kunnen. Het kan namelijk zo simpel zijn als een blok kiezen en dit plaatsen in de editor. Eerlijk, als ik het kan met mijn weinige fantasie en twee linkerhanden, dan kunnen de meesten het wel.

Helaas hield hier de preview-versie op. Ik zeg helaas, want er zit meer in Trackmania. De mogelijkheid om je auto's aan te passen, online competities met anderen, het sleutelen aan replays en het racen tegen replays waren nog niet beschikbaar. Wat ik heb gespeeld smaakte naar meer. Het werkt goed, ziet er prima uit en voelt als Trackmania zoals ik het me kan herinneren. Of de rest ook werkt en toegevoegde waarde heeft is nog afwachten, want Trackmania komt na een klein uitstel uit op 1 juli voor pc.