The Elder Scrolls Online goes Skyrim

Dit jaar is The Black Heart of Skyrim de nieuwe verhaallijn in The Elder Scrolls Online. De aankomende DLC genaamd Greymoor zal dit hoofdstuk nog verder uitdiepen. We mochten bij Bethesda langs om meer te weten te komen over Greymoor. Of toch niet, want ja, ook in de gameswereld gelden voorzorgsmaatregelen omtrent corona. Gelukkig is er nog zoiets als video-call. Naast de twee honden van de creative director Richard Lambert zagen we ook digitale weerwolven en vampiers en kregen we een uitleg over vernieuwde systemen.

Greymoor speelt zich bijna 1000 jaar voor de gebeurtenissen in The Elder Scrolls V: Skyrim af. We gaan terug naar het bergachtige, besneeuwde landschap en zullen bekende plaatsen zoals Solitude, Morthal en Blackreach bezoeken om het op te nemen tegen een machtige vampierprins die rampspoed naar Skyrim wil brengen.

Delen van het land worden gehuld in een rode mist die de mensen Harrowstorm noemen. Iedereen die er mee in aanraking komt verandert in een zombie. Er zijn magische cirkels in het gebied te vinden en vampiers lijken er meer van te weten. Over een plaat voor zijn hoofd gesproken: de koning van Skyrim ziet het gevaar niet aankomen. Het is dus aan de spelers om de wereld weer eens te redden. Lyris Titanborn, de eerste NPC die je in The Elder Scrolls Online tegenkwam, komt uit Skyrim en gaat ons helpen de kwade machten te overwinnen.

Greymoor geeft ons een nieuw gebied om te verkennen: Western Skyrim. Zestig procent van de content is boven de grond, maar we gaan ons de resterende tijd in de diepte van Blackreach bezighouden. De donkere gotische stijl past prima in dit spel terwijl het niet bepaald lijkt op andere regio's van The Elder Scrolls Online. Het zal niet voor niets zijn dat Bethesda het populaire Skyrim pakt als basis voor een uitbreiding, veel spelers zullen dit gebied heel veel gaan bezoeken om bekende plekken terug te zien, zij het duizend jaar terug in de tijd.

The Elder Scrolls Online: Greymoor (Foto: Bethesda)

Er is niet alleen een nieuw verhaal met missies te vinden. De dungeon Kyne's Aegis daagt twaalf spelers uit om een zee-reus te verslaan, waar je naast je eigen skills ook gebruik moet maken van kanonnen op schepen en wat andere mechanieken om de bazen in die trial te verslaan. De dungeon is meer lineair dan de endgame-trial Sunspire geworden, om zo meer scenes te bevatten. Nu weten de makers hoe je ergens binnenkomt en kunnen dan meer focussen op de scene en het uitzicht. Voor spelers die hun personage in een weerwolf of vampier veranderd hebben: die skill lines zijn compleet omgegooid. Je moet wel oppassen, want net als de klasse Necromancer kun je skills hebben die strafbaar zijn als je die in het bijzijn van inwoners uitvoert. Je moet je als vampier bijvoorbeeld nu voeden door je tanden in je vijanden te zetten. Er zijn zelfs feed-kills. Logischerwijs zullen de mensen in een dorp dit niet heel tof vinden als ze dit zien en voor je het weet ben je een gezochte misdadiger.

Het antiquities-systeem is een nieuwe bezigheid in Greymoor waar je naar relics gaat zoeken. Je gaat niet alleen graven in het gebied van Skyrim, er zijn ook relics in andere regio’s verborgen. Allereerst moet je lid worden van de antiquities-club in Skyrim. Deze club geeft je een eerste paar gevonden hints naar relics. Die hints verschijnen in een nieuwe tab van je journal. Andere hints vind je door bazen te verslaan, schatkaarten op te lossen. Sommige relics zijn via een specifieke manier te krijgen, andere zijn random loot.

Goed, je hebt een nieuwe hint naar een relic, maar wat dan? Als je zo’n hint opent zie je een soort map ingedeeld in hexagonen, regelmatige zeshoeken. De meeste zeshoeken hebben aan drie zijden een symbool. Er zijn een paar zeshoeken die juist helemaal geen symbool hebben maar verspreid over de kaart liggen. Door te draaien moet je proberen de symbolen van de aanliggende zeshoeken te matchen en je zo een weg te banen naar een of meerdere van die speciale lege zeshoeken. Elke speciale zeshoek die je vrijspeelt levert je een gebied op in de regio waar de schat zou kunnen liggen. Als je maar een hint hebt, dan heb je zo ongeveer de hele regio uit te graven, maar heb je er bijvoorbeeld vijf van de zes, dan worden er een misschien maar twee kleine cirkels op je map getekend waar de relic zou kunnen zijn. Heb je alle hints te pakken, dan zie je ook meteen op de map waar je moet zijn.

The Elder Scrolls Online: Greymoor (Foto: Bethesda)

Als je de relic hebt gevonden, dan moet je de kist nog zien te openen door nog een minigame te spelen. Dat lijkt nog het meest op mijnenveger, maar dan met een signaal dat aangeeft of je warm of koud bent. Je hebt maar een paar pogingen, dus je kunt niet lukraak op vakjes gaan klikken. Er kunnen zelfs nog bonussen te vinden zijn als je het slim oplost en meer kunt sweepen. Voor al deze puzzelmoeite kun je emotes, mounts, mystic items en meer verdienen. Vooral de mystic items klinken krachtig. Zo zijn er schoenen waarmee je nooit vertraagd kunt worden door bijvoorbeeld spreuken als ensnare. Maar zoals een bekend iemand ooit zei: elk voordeel heeft zijn nadeel. Met deze schoenen kun je ook niet sprinten. Elk mystic item is erg krachtig in wat het doet, maar je mag er maar 1 van dragen. Je kunt dus geen complete set aan mystic spul dragen.

The Elder Scrolls Online heeft nu 15 miljoen spelers. Met Skyrim als inspiratie voor de nieuwe verhaallijn gaan er vast meer fans van dat spel eens een kijkje nemen in deze MMORPG. Het spel heeft dan ook steeds meer trekjes van zijn singleplayer-games overgenomen om die spelers blij te maken. Nu vampiers en weerwolven ook een complete make-over hebben gekregen ben ik zelf toch aan het denken om mijn personage ook te laten bijten. Een Necromancer als weerwolf, waarom ook niet?

Ik heb meer twijfels bij het nieuwe antiquities. Ik ben benieuwd of veel mensen willen puzzelen terwijl ze online zijn. Voor de solo-spelende verzamelaar is het natuurlijk leuk dat er meer te vinden is, als bijvoorbeeld PVP niet je ding is. De nieuwe mystic items moeten zich nog bewijzen. Het klinkt interessant, en spelers gaan vast builds uitdenken die in PVE of PVP gebruikmaken van een specifiek mystic item. Een ding is zeker: Greymoor heeft voor iedere type speler wat te bieden. En dat allemaal in de regio Skyrim.