Bee Simulator

Bij de naam Bee Simulator denk je misschien meteen aan een maffe game zoals Goat Simulator en dat is logisch. Bee Simulator is daarentegen een stuk serieuzer en heeft daadwerkelijk gameplay. Net als Assassins’s Creed is dit een game die je speelt voor je plezier en die tegelijkertijd leerzaam is.

Vooroordelen
Eerlijkheid gebied mij te zeggen, dat ik mij voorbereidde op een ultiem saaie game vol bloemetjes en bijtjes. Dat veranderde al toen ik voorbij de booth liep en gamers niet in een meditatieve staat bloemetjes aan het bevruchten waren. Nee, er was een gevecht gaande met een wesp, gevolgd door een race. Het leven van bijen is een stuk enerverender dan ik dacht. De muziek in Bee Simulator is van onder andere Mikołaj Stroiński, de componist die meewerkte aan games als The Witcher 3:Wild Hunt en The Vanishing of Ethan Carter. Genoeg verrassende elementen om mijn aandacht vast te houden.

 

Het verhaal
Bee Simulator speelt zich (grotendeels) af in Central Park in New York, Verenigde Staten. Je begint het verhaal niet als larve, want deze kleine propjes doen behoorlijk weinig. Je begint als een honingbij, maar er zijn meerdere rassen vrij te spelen. Zo zijn er onder andere ook de witte, de Amerikaanse en de blue orchid bij te verdienen. Natuurlijk begin je onderaan in de hiërarchie van de bijenkolonie, maar het is de bedoeling dat je jezelf opwerkt. Je kan nooit koningin worden, maar dat baantje is bijna even saai als het spelen van een larve. De kolonie wordt al snel bedreigd door verschillende factoren in de buitenwereld en jij kan de groep helpen overleven.

Leren door ontdekken
Het is de bedoeling van de Poolse ontwikkelaar Varsav Game Studios om laagdrempelig vermaak te bieden en tegelijkertijd mensen iets te leren over bijen. De laadschermen geven bijvoorbeeld steeds andere informatie over bijen weer. Het is niet de bedoeling om kennis op te dringen, maar om kennis te laten ontdekken.

Bee Simulator

Moeilijkheidsgraad
Bee Simulator is een spel dat je redelijk gemoedelijk kunt spelen, maar als je wilt zijn er genoeg intensieve activiteiten te ondernemen. Dat is tevens een verplichting als je verder wilt komen in Bee Simulator. Er is een Easy en Hard moeilijkheidsgraad. Standje Easy is bedoeld voor kinderen en ouderen, die niet gewend zijn aan computerspelletjes. In standje Hard zijn de gevechten bijvoorbeeld real time. Je kan de moeilijkheidsgraad op ieder moment wijzigen, mocht je te overmoedig op Hard begonnen zijn.

Gameplay
We krijgen meteen een tutorial, waarin we leren bewegen. Na deze vijf seconden mogen we meteen aan de slag om stuifmeel te verzamelen. Je vliegt rond op zoek naar bloemen. Uit veel, maar niet alle, bloemen kun je stuifmeel halen. Onderweg kun je andere wezens tegenkomen, waar je soms ook mee kunt interacteren. Wespen willen je meestal wegjagen, als ze niet proberen honing uit de korf te jatten. Je kan met hen een gevecht aangaan, waarbij de verliezer afdruipt. Er zijn races te doen, geheime locaties te ontdekken, maar er is ook een relaxte rondvliegmodus om rustig de boel te verkennen. Om lekker rond te vliegen is het belangrijk om je goed te kunnen oriënteren. Boven in je scherm geeft de HUD je doelen weer. Het is een overzichtelijk systeem dat vergelijkbaar is met de interface van Assassins’s Creed.

Bee Simulator

Eeuwig leven
Je kan niet dood in Bee Simulator. Dat is geruststellend voor de kinderen, want zij kunnen gewoon doorspelen. Als je bijvoorbeeld een gevecht van een wesp verliest, dan ben je dus niet dood, maar het heeft wel consequenties. Je kan bijvoorbeeld bepaalde keuzes niet maken of een gebied niet in. Een slimme manier om doodgaan uit een spel te halen, zonder het te makkelijk te maken.

Stuifmeel
In een vroege versie van Bee Simulator was er een minigame gemaakt om stuifmeel te verzamelen, maar het haalde de vaart te veel uit het spel. Nu vlieg je dus langs de bloem en je hebt meteen het stuifmeel te pakken. Niet iedere soort bloem is even vrijgevig, dus het is meteen zaak verschillende bloemen uit te proberen. Het stuifmeel van de meer zeldzame bloemen hebben andere eigenschappen en sommige stampers geven extra veel stuifmeel af. Het kan ook zijn dat je later in de game op een missie wordt gestuurd om alleen maar stuifmeel van een bepaalde bloem te verzamelen. Je kan niet ongelimiteerd bunkeren, want de meer stuifmeel je bij je draagt, de zwaarder je bent. Dat maakt vliegen en sturen steeds moeilijker. Je moet je buit dus af en toe even afleveren bij de bijenkorf.   

Bee Simulator
Bee Simulator - Stuifmeelrace op Gamescom

Ontdekkingen worden beloond
Het ontdekken van verschillende soorten bloemen is belangrijk voor de bijen. Dit is namelijk waardevolle informatie. Voor het inleveren van stuifmeel van bijzondere bloemen krijg je Kennis (xp). Met het verzamelen van Kennis kun je weer andere bijensoorten vrijspelen. Niet alleen de bloemen die je ontdekt worden bijgehouden, maar ook de planten en dieren. Voor trophy-jagers is er genoeg te doen, want er zijn achievements te verdienen voor het ontdekken van alle soorten. Ontwikkelaar Varsav waarschuwt dat sommige zeldzame bloemen erg goed zijn verstopt. Om je te helpen om bloemen sneller te vinden, heb je bee vision. Hiermee komt er een filter over het beeld, waardoor de verschillende bloemen duidelijker te zien zijn.

Mensen
Central Park in New York is natuurlijk ook vol met mensen. Sommigen wandelen in het park en anderen zijn aan het picknicken. Je kan behalve stuifmeel, ook suiker verzamelen van snoepgoed van mensen, ijsjes of fruit. Genoeg suiker geeft je een snelheidsboost, die je kan gebruiken wanneer je wilt. Voor de snoodaards onder ons: neen, je kan de mensen niet steken. Je kan wel ballonnen kapotmaken en als je hier goed in bent is er zelfs een achievement mee te verdienen.

Co-op (of juist niet)
Tot nu toe hebben we een onderhoudende game gezien met leuke gameplay. Bee Simulator heeft daarnaast ook een co-op modus., Je kan dus met iemand anders tegelijk rondvliegen en bloemen ontdekken. Dat stuifmeel kun je op je gemak verzamelen, maar er zijn ook stuifmeelraces, waarbij je een bepaalde hoeveelheid zo snel mogelijk moet verzamelen. Het uitdenken van een goede route is daarbij cruciaal. Je kan ook een danswedstrijd houden tegen elkaar. Je moet dan bewegingen zo goed mogelijk nadoen, nou ja, beter dan je tegenstander. Voor de splitscreenmodus zijn er ook nog drie extra maps gemaakt, zodat je ook in hele andere omgevingen dan New York kunt ronddwalen.

Bee Simulator

Bee Simulator heeft meer te bieden dan je denkt. Het ziet eruit als een ideale game om scholieren meer geïnteresseerd te krijgen in biologie in het algemeen en bijen in het bijzonder. Het brein achter Bee Simulator, Łukasz Rosiński, kijkt hoe hij Bee Simulator nog makkelijker kan maken voor gebruik in het onderwijs. Behalve ik was er namelijk nog een Nederlandse docent die Bee Simulator  in hun lesmateriaal willen gebruiken.

Bee Simulator is vanaf 14 november op pc (Windows), PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.