Trails of Cold Steel 3

NIS America is vooral bekend van hun vlaggenschip Disgaea, maar ondertussen ook van hun vele vertalingen van Japanse games. Een van de franchises die ze onder hun hoede hebben is Trails of Cold Steel. Er zijn al vier JRPG-games uit in Japan, maar langzamerhand mogen we ze in het Westen ook spelen door NIS America. Trails of Cold Steel 3 is al in 2017 in Japan uitgekomen, maar de Engelse versie is onderweg.

Trails of Cold Steel 3 is een direct vervolg op de gebeurtenissen uit de eerdere delen. Het is aan te raden de eerdere games te spelen of te let’s play-kijken, want anders wordt het allemaal lastig te volgen. Het verhaal speelt zich anderhalf jaar na deel 2 af. Rean Schwarzer is nu een militair docent en hij is op onderzoek naar de mysterieuze voorvallen rondom zijn geboorte. Dat doet hij niet alleen, zijn oude klasgenoten en zijn nieuwe studenten worden er ook bij betrokken. Ook leren we wat zijn oud-studiegenoten allemaal gedaan hebben in de tussentijd.

Trails of Cold Steel 3 - Chat (Foto: NIS America)

Als je bekend met de serie dan weet je eigenlijk al wat je kunt verwachten in Trails of Cold Steel 3. Turnbased gevechten waarin je fysieke of magische aanvallen doet, op zich is dat allemaal vrij standaard JRPG. In de Trails-serie is er dan nog een Link-systeem: je kunt tijdens een gevecht twee teamleden met elkaar linken. Dat levert een extra kans op dat de partner mee gaat vechten in de beurt van het actieve teamlid. Er zijn vernieuwingen in dit derde deel: de interface is compleet omgetoverd zodat elke categorie acties nu elk onder een knop zitten. Dat is te vergelijken met de interface van Persona 5.

De grootste twee toevoegingen in Trails of Cold Steel 3 zijn de Brave Actions en Breaks. Door Link-aanvallen te doen krijg je nu Brave Points. Deze punten kun je spenderen aan ‘Brave Orders’. Dat zijn bonussen die je hele team helpen. Natuurlijk heeft elk teamlid weer zijn eigen specialistische order en kosten ze meer punten als ze sterkere effecten hebben. Ash geeft bijvoorbeeld meer attackpower en break rate.

Trails of Cold Steel 3 - UI (Foto: NIS America)

Het Break-systeem lijkt op het Stagger-systeem uit Final Fantasy 13. Elke aanval laat de break-meter van de vijand stijgen. Als de meter vol is dan ‘breekt’ de vijand. Hierdoor wordt de vijand teruggezet in de wachtrij zodat hij veel later pas kan aanvallen. Als je dit slim doet dan pak je dus de vijand die als eerste zou gaan aanvallen in deze turn-based match. Maar dat is nog niet alles. Elke aanval die een teamlid op deze vijand doet zorgt voor een gegarandeerde Link-aanval en je krijgt een gegarandeerd item van die vijand. Erg nuttig allemaal.

Grafisch is Trails of Cold Steel 3 een stuk beter dan zijn voorgangers. Het spel draait soepel in Full HD met 60fps op een PlayStation 4, op een PlayStation 4 Pro zou dat in 4K lukken. Het haalt het misschien niet bij graphics als in Final Fantasy XV, maar gezien het budget ook een stuk kleiner is kan het er prima mee door. Na de afgr-Ys-elijke vertaling van Ys VIII is iedereen weer op zijn hoede als het gaat om vertalingen en vertolkingen. Deze lijkt goed te zijn. De teksten lopen vloeiend en ook de stemmen klinken aangenaam. Wil je de originele Japanse stemmen horen dan is dat ook een optie.

De eerste twee delen van Trails of Cold Steel zijn al te krijgen op PlayStation 4. Het is dan ook niet raar dat het derde deel ook naar het Westen komt. Trails of Cold Steel 3 heeft wat nieuwigheden zodat er meer tactiek tijdens de turn-based gevechten komt kijken. Als je het goed speelt wordt het spel zelfs een stuk makkelijker door de Brave- en Break-systemen. Belangrijker zijn de vertalingen na de misstap met Ys VIII. Deze lijken in orde te zijn en ook de stemmen zijn een stuk beter uitgezocht. We moeten nog even wachten, maar vanaf 22 oktober is de game verkrijgbaar op PlayStation 4. Het vierde en laatste deel van de saga is ondertussen al uit in Japan, hopelijk kunnen we het verhaal ook in het Engels eindigen.