Final Fantasy XIV: Shadowbringers

Tijdens het Fanfest in Parijs kwam er veel informatie over Final Fantasy XIV: Shadowbringers. In deze preview lees je zoals wat je mag verwachten.

In Las Vegas is de Blue Mage aangekondigd en ondertussen al speelbaar in Final Fantasy XIV: Stormblood, maar nu tijdens het Fanfest in Parijs is de Gunbreaker aangekondigd. Deze nieuwe tank-rol gebruikt een gunblade zoals we die kennen uit Final Fantasy VIII. De gunblade is een zwaard waarmee je slashing damage doet. Door magische ammunitie te laden verhoog je de damage, of geef je de slagen magische effecten. De job begint (onder voorbehoud) in Gridania met level 60. Het enige dat je moet hebben is een level 60 personage, dan kun je beginnen aan deze nieuwe klasse. Je hoeft geen specifieke job al te hebben om aan de Gunbreaker te beginnen.

Final Fantasy XIV - Shadowbringers - Gunbreaker (Foto: Square Enix)

Alle andere jobs krijgen ondertussen een nieuw maximaal level. We mogen van level 70 naar level 80 gaan grinden. Om dat er nu wel erg veel abilities bij komen zijn er veranderingen op komst zoals het samenvoegen van sommige abilities. De sidejobs, zoals visser en dergelijke krijgen ook niewe abilities. Daarnaast werd een nieuw speelbaar ras onthuld – de ‘Viera’, een lenig ras met lange oren als van een konijn, bekend uit de wereld van Ivalice in Final Fantasy XII. Hieronder zie je ze 'in actie'.

Zoals bij elke uitbreiding komen er nieuwe enorme gebieden. Tijdens dit Fanfest zijn er twee gebieden bekendgemaakt. Er is Ra'tika Greatwood waar je onder enorme bomen kunt vliegen. In de takken zijn de steden te vinden. Er is een beast tribe, de Nu Mou, waar Yoshida subtiel over heen praatte. Het tweede gebied wat besproken werd is Il Mheg, een erg fantasierijk gebied vol met pixies, elfen bedreven in arcane magie. De pixies zijn ook de beast tribe van dat gebied. Het zijn tricksters, die je helpen of of tegenwerken. Yoshida grapt dat ze niet zo erg zijn als de Moogle tribe uit Stormblood, waar je constant heen en weer gestuurd werd omdat er weer wat Moogles dom aan het doen waren. Zeg je Beast Tribe, dan zeg je Primal. Er is weer een nieuwe bedacht, Titania, de koningin van de pixies. Waarom, hoe en wat schijnt veel met het verhaal te maken, dus daar werd niets meer over gezegd.

Natuurlijk moet er in de gebieden ook content komen. Er zijn negen nieuwe dungeons te vinden wanneer Final Fantasy XIV: Shadowbringers uitkomt. Na Bahamut, Alexander en Omega mogen we een vierde high-end raid verwelkomen. Helaas was er iets niet af, waardoor Yoshida de onthulling nu niet kon doen. Hij wilde wel, maar we zullen op het Tokyo Fanfest moeten wachten, dat eind maart al is. Voor mensen die eens niet willen vechten, maar met hengel, naald en draad of een pannetje craften is er een extra verhaallijn bedacht met de Restoration of the Holy See of Ishgard. Dit is endgame content voor de Disciples of Land en Hand met een verhaallijn zodat je oude bekende uit ishgard nog eens tegen gaat komen. De content zal niet in een keer uitkomen, maar met latere content-patches uitgebreid worden.

Er komt een nieuwe alliance raid. Nu we Return to Ivalice hebben gehad is het tijd voor een nieuwe samenwerking met andere gameproducers. Je kunt je misschien wel voorstellen hoe de zaal reageerde op gastontwikkelaars Yosuke Saito en Yoko Taro. Beide zijn onder andere verantwoordelijk voor Nier: Automata, en met Taro-san aan boord weet je dat het iets compleet geschifts gaat worden. De naam van de alliance raid is onthuld als YoRHa: Dark Apocalypse. Nier meets Final Fantasy XIV, ik kan echt niet wachten om daarmee aan de slag te gaan.

Final Fantasy XIV - Shadowbringers - YoRHa Dark Apocalypse (Foto: Square Enix)

Een nieuw gamesysteem in Final Fantasy XIV: Shadowbringers is het ‘Trust’-systeem. Hiermee kunnen spelers de instanced dungeons van Shadowbringers proberen te overwinnen met bekende NPC’s aan hun zijde (uitgezonderd dungeons die meer dan vier teamleden vereisen). Ze hebben allemaal een vaste klasse, zo is Tancred de Gunbreaker, en Y'shtola een Black Mage. Het systeem moet zorgen dat als je echt niet wil spelen met andere online spelers of op een tijdstip als niemand er is. De meeste verhaaldungeons zijn normaal toch met vier man te doen en hierdoor heb je dus een keuze: computergestuurde allies of echte spelers. Ondertussen komt er ook New Game+. Nu zie ik zelf daar geen nut in, gezien ik alles al zelf gespeeld heb. Alleen als je het drankje 'Tales of Adventure' gekocht hebt om meteen met het verhaal van Stormblood te kunnen beginnen snap ik het, dan kun je in ieder geval het hele verhaal ervoor nog eens spelen.

Final Fantasy XIV - Shadowbringers - Trust system (Foto: Square Enix)

Met het nieuwe World Visit-systeem kun je eindelijk dan ook andere servers bezoeken. Er zijn wel zorgen over de economie op de verschillende servers, want blijkbaar mag je gewoon handelen. Een kleine server heeft meer schaarste en is dus lucratief voor mensen die dan van een grotere server komen en daar de complete economie op hun kop zet met hun goedkopere prijzen. Helaas kwam er geen duidelijk hoe ze dit gaan aanpakken, maar zo gauw er een kans is om Yoshida daarover te vragen zal ik het zeker niet laten.

Naast nieuwe informatie over de game is ook de Final Fantasy XIV: Shadowbringers Collector’s Edition onthuld. Deze is vanaf 6 februari als pre-order beschikbaar, alleen in de Square Enix Store. De Collector’s Edition bevat:

 • Shadowbringers Special Art Box – Een unieke, met zilver ingelegde doos met een illustratie van artist Yoshitaka Amano.
 • Dark Knight Figure – Een indrukwekkend, hoogkwalitief beeldje van de Warrior of Darkness als duistere ridder.
 • Shadowbringers artboek – Een artboek met een schat aan illustraties en concept art dat is gebruikt voor de creatie van deze uitbreiding.
 • Shadowbringers-logo sticker – Een herbruikbare vinylsticker met het Shadowbringers-logo.
 • Final Fantasy XIV speelkaarten – Een deck speelkaarten met artwork van A Realm Reborn tot Shadowbringers.
 • In-game Grani Mount – Rijd op de formidabele Grani en jaag elke schurk op je pad de stuipen op het lijf. Wees wel voorzichtig bij het bestijgen van dit nogal stekelige beest.
 • In-game Wind-up Fran Minion – Neem Fran mee als je partner, te land, ter zee en in de lucht. Waar je avontuur je ook brengt, houd hem uit de buurt van Mist.
 • In-game wapen Revolver Gunbreaker - Squalls iconische gunblade verschijnt in FFXIV als gunbreaker-exclusief wapen.

Final Fantasy XIV - Shadowbringers - Collector's Edition (Foto: Square Enix)

Pre-orders voor Final Fantasy XIV: Shadowbringers zijn vanaf 6 februari exclusief verkrijgbaar in de Square Enix Store. Omdat deze items al voor de lancering worden geleverd, kan iedereen die de uitbreiding pre-ordert de Aetheryte Earrings gebruiken om level 70 te bereiken voordat de expansion verschijnt. Wie de game pre-ordert komt in aanmerking voor de volgende items, die verkrijgbaar zijn vanaf 1 maart 2019 om 09.00 uur:

 • In-game Baby Gremlin Minion – Niets is zo verkwikkend als het verkennen van onbekende landen met een baby gremlin op je hielen die de hele tijd op je loopt te mopperen.
 • Aetheryte Earring – Een oorring die is gevormd naar de Aetherytes die je overal in steden tegenkomt. Levert indien gedragen 30% bonus EXP, tot level 70. Je hebt dus geen problemen met itemlevel meer.
 • Early Access – Vroegtijdige toegang geeft spelers de kans om Shadowbringers al op 28 juni te spelen, enkele dagen voor de officiële release

Met in ieder geval nog een nieuwe job te gaan en meer te zien van de tweede beast tribe met vast weer een Primal, beelden van de nieuwe high-end raid, en meer informatie over dungeons en andere content is er nog genoeg over te praten tijdens het Fan Festival in Tokio op 23 en 24 maart. Ruim voor de release van Final Fantasy XIV: Shadowbringers op 2 juli. Ik moet denk ik al wat vakantie gaan opnemen om door al die nieuwe content te ploegen...