For The King

De strategische turnbased RPG For The King is reeds uit op pc, maar de consoles moeten geduld hebben tot volgend jaar. De vraag is niet: is het de moeite waard, want de reviews zijn lovend. De vraag moet zijn: is For The King iets voor jou?

Demo-versie
Terwijl ik aan de slag ga met de demo, krijg ik uitleg over For The King. De koning van de titel is zojuist vermoord en je vrienden en jij gaan uitzoeken wie daarachter zit, waarom en wie de nieuwe koning moet worden. De demo is een stuk van de game en ziet er heel goed uit. Niet alles is reeds helemaal uitgewerkt voor console. Het lettertype in de menu’s is bijvoorbeeld nog afwijkend.

Bekend concept
Je speelveld is een groot bord vol zeskantige vlakken (hex). Voor degenen die vaker turnbased strategie spelen, komt er veel bekend voor. De acties en toverspreuken zijn grotendeels dezelfde die je kent andere strategiespellen en van D&D. Mocht je een beginner zijn, dan is For The King een leuke instap-titel, zolang je maar op ‘easy’ begint.

For The King

Digitaal bordspel
De  gebieden in For The King worden willekeurig gegenereerd, net als de quests (missies) en de gebeurtenissen. Alle acties die je kunt doen worden bepaald door de (virtuele) dobbelsteen. Hoe ver je kunt lopen, hoe hard je kan slaan en ga zo maar door. Je voert alle acties uit met een personage, tot je niets meer kunt doen. Dan is de volgende aan de beurt. Je speelt dus in feite een digitaal bordspel. Er zijn drie personages die je alle drie kunt aansturen of je speelt samen met twee anderen. De anderen kunnen online of offline (op de bank) meespelen. Als je in een nederzetting komt, dan kun je jezelf laten genezen, vloeken opheffen en zegeningen krijgen. Natuurlijk kan je ook spullen verkopen en kopen, mocht je genoeg geld op zak hebben. Ook zijn er (zij)missies te krijgen. Let op: sommige missies moeten binnen een bepaalde tijd afgemaakt worden.

Aantrekkingskracht
Als je een vijand aanvalt, dan wordt een ieder in de directe omgeving in het gevecht betrokken. Een gevecht met een wolf kan dus ineens veranderen in een strijd met een wolf, drie bandieten en een beer. De grootte van het gebied om de vijand dat anderen aantrekt wordt bepaald door hoe krachtig je vijand is. Andersom werkt dit systeem ook. Dus als een groepslid wordt aangevallen, dan kan een ieder van de groep die in de buurt staat de vijand aanvallen. Het is dus verstandig om een beetje in elkaars buurt te blijven.

For The King

Roken voor extra focus
Om je kansen te vergroten om een hoog aantal ogen te gooien met de dobbelsteen, kun je Focus gebruiken. Helaas heb je hier niet een onbeperkte hoeveelheid van, maar je kunt meer krijgen door het eten van een bepaald plantje. Het symbool voor dit plantje komt vele Nederlanders erg bekend voor, maar volgens de Canadese ontwikkelaars is het een esdoornblad <kuch, kuch>. Deze esdoornbladeren rook je in een pijp en dan krijg je meer ‘focus’.

Verschillende quests
Er zijn ook ‘fetch quests’, waarbij je iets moet ophalen en een stuk verderop weer gaat afleveren. Gelukkig worden deze een stuk leuker gemaakt door het feit, dat een teamlid de missie kan aannemen, maar ieder ander deze kan inleveren. Zogenaamde Chaos-quests kunnen de hoeveelheid chaos in een gebied verminderen. Chaos maakt het spel namelijk moeilijker, door bijvoorbeeld je vijanden meer gezondheid en kracht te geven. Naarmate je verder reist door gebieden in For The King, neemt de chaos ook toe om je heen. Ieder gebied wordt dus steeds een beetje moeilijker. Je kan lore vrijspelen in het spel. Je kiest zelf in een menu wat voor lore je ‘aanschaft’. Deze kennis maakt weer andere zaken in de gamewereld beschikbaar voor je.

For The King

Lastige loot
Bij het verslaan van een vijand is er buit te verdelen. Een persoon kan alles oppakken en je kunt later met elkaar gaan ruilen. Wat For The King lastig kan maken, is de loot die je verzamelt. Alles wordt bepaald door de dobbelstenen. Dat houdt in dat je aan het begin van het spel een fantastisch sterk wapen kunt vinden, waarmee je de hele game kunt uitspelen. Je kan ook nergens iets leuks oppikken en dus gedwongen zijn om een degelijk wapen te moeten kopen. In de dungeons van For The King kun je trouwens ook handelaren tegenkomen, waar je jouw spullen aan kan verkopen, maar waar je ook kruiden kan kopen voor genezing of ‘focus’.

For The King

Doodgaan
Je hebt een aantal hartjes bovenaan je scherm. Stel je voor dat twee teamleden overlijden tijdens een gevecht. Degene die het overleeft kan beiden weer tot leven wekken en ze komen dan terug in de laatste stad waar je bent geweest. Alle xp die zij sindsdien hadden verzamelt, zijn ze wel kwijt en het hele team verliest een hartje. Soms krijg je na een geslaagde quest de keuze tussen ‘minder chaos’ of ‘een extra hartje’. Lastige keuze. Mocht je geen hartjes meer hebben en gaat er iemand dood, dan kun je deze dus niet meer terugbrengen. Je moet dan For The King dus uitspelen met de twee overgebleven leden. Het is in theorie met heel veel geluk mogelijk om For The King in je eentje uit te spelen, maar dat is slechts een theorie.

For The King is iedere keer dat je het speelt helemaal anders. De lore is dus ook anders. Dat is meteen ook de reden dat er geen ‘new game+’ is. For The King is zoals gezegd nu reeds te spelen op pc (Windows), maar komt in 2019 uit voor Xbox One, PlayStation 4 en Nintendo Switch.

For The King