Dakar 18

Ontwikkelaar BigMoon Entertainment is een kleine studio met een behoorlijke staat van dienst. Ze werkten mee aan grote games als WRC 5, MotoGP 13 en Lichdom: Battlemage. Deze ervaringen boezemen zoveel vertrouwen in, dat ze een officiële licentie hebben gekregen om een game te maken over de Dakar Rally: Dakar 18.

Alle raceklassen
Om zo veel mogelijk bij de inspiratiebron te blijven, was een uitdaging. De vijf raceklassen zijn allemaal aanwezig: auto’s, vrachtwagens, motoren, quads en UTV’s. Er is software voor auto’s, aparte software voor motoren, maar voor quads en UTVs was er niets te krijgen. BigMoon moest daarom hun eigen software-engine ontwikkelen, want er was geen software die al deze voertuigen kon aansturen. Er zijn in totaal 44 verschillende voertuigen in de game verdeeld over 31 teams.

Dakar 18

Bijzonder groot
Om de racers maximale vrijheid te bieden hun eigen route te bepalen, is er gekozen voor een openwereld-opzet. Er is 18.000 aan vierkante kilometers te ontdekken. Dakar 18 gaat door Bolivia, Argentinië en Peru. De omgeving van deze landen is zo natuurgetrouw mogelijk gerecreëerd in de game aan de hand van satellietbeelden op een schaal van 1:2. Dat betekent dat een stage van vijf uur in het echt je 40 minuten tot twee uur rijden kost in de game. Dit hangt af van je voertuig, hoe goed je navigeert en de moeilijkheidsgraad waar je op speelt. Er zijn ‘waypoints’ tussendoor waar je de game kunt opslaan. In de meest eenvoudige stand ‘rookie’ kun je vanaf iedere bepaalde waypoint verder rijden. In de moeilijkere modi zijn er minder waypoints, waarbij dit kan. In de Dakar Rally krijg je een boekje mee, waarmee je jouw route moet bepalen. Je mag geen smartphone of GPS meenemen, maar moet het doen met basale aanwijzingen met symbooltjes ernaast. Je voelt het al aan: dat is ook het enige wat je aan navigatie hebt in Dakar 18.

Dakar 18

Diskwalificatie
Dakar 18
is een moeilijk spel, dat geeft BigMoon ook toe. Je kan je voertuig snel en makkelijk beschadigen. Helaas kun je niet overal alles repareren. Als je voertuig te gaar is om nog door te kunnen rijden, dan moet je je terugtrekken uit de race. Je moet je ook houden aan de regels van de officiële race. Dat betekent dat je in dorpjes vaak maximaal maar 30 kilometer per uur mag rijden. Als je toch harder rijdt, dan kan dit je Dakar-punten kosten. Mocht je mensen of de lokale fauna aanrijden, dan kun je ook gediskwalificeerd worden.

Dakar 18

Navigator
We mogen zelf aan de slag met Dakar 18 en ik krijg een vrachtwagen om mee rond te crossen. Er is een navigator, die je aanwijzingen geeft. Heel erg handig. Als er veel preorders komen, dan wordt er gewerkt aan meerdere talen voor de navigator. Vooralsnog is alleen een man die Engels spreekt beschikbaar. Hij legt wel emotie in zijn stem, naargelang de situatie. Hij kan dus erg blij, verontrust en geïrriteerd klinken, wat allemaal te maken heeft met je rijstijl en -gedrag.

Anderen helpen
Je kan ook uit je vrachtauto stappen en andere auto’s slepen, mocht je zo vriendelijk zijn. Als het iemand van je eigen team is, dan is het ook erg wenselijk. Je kan iedereen helpen die je wilt. Er is ook een multiplayer-modus, waar acht gamers aan mee kunnen racen. Je kan dus ook een vriend uit de brand helpen, als je daar zin in hebt. Voor het helpen krijg je ook Dakar-punten, dus dat scheelt.

Dakar 18

Open wereld
Ik ga wel compleet van het pad af, om te zien wat er mogelijk is. Ik wilde de randen van de openwereld ervaren en die heb ik niet gevonden. Je bent echt vrij om rond te rijden en over zandduinen te springen met je wagen. Hiermee haalde ik mijn waypoint niet, maar voor bollebozen is het dus mogelijk om je eigen route uit te stippelen. Voor mij was verdwalen heel goed mogelijk.

Dakar 18 komt 25 september uit op pc (Windows), PlayStation 4 en Xbox One.

Dakar 18