Super Neptunia RPG

In het westen is Neptunia een minder bekende franchise. In Japan lijkt het wel alsof er telkens minimaal twee titels in ontwikkeling zijn bij de maker, Idea Factory. Voor Super Neptunia RPG is er voor het eerst een Westerse ontwikkelaar benaderd, Artisan Studios. Het is ook de eerste keer dat de franchise op een Nintendo-console verschijnt.

De wereld van Neptunia heet Gamindustri en is verdeeld in vier regio's. Elke regio wordt geleid door een CPU: Lastation, Lowee, Leanbox en Planeptune. Elke regio representeert een specifieke gameconsole en ziet er dus anders uit. Lastation staat voor de PlayStation, Lowee voor de Wii, Leanbox is Xbox. En dan is er Planeptune die staat voor de geannuleerde Sega Neptune. En je raadt het al, er woedt een console war in Gamindustri. Er zijn vier godinnen die elk aan een regio gebonden zijn. Zij moeten de orde handhaven.

Super Neptunia RPG - World (Foto: Idea Factory)

De Neptunia-titels hebben altijd een bepaalde soort humor in zich, vooral ontelbare toespelingen naar discussies die in onze echte wereld langskomen. In het verhaal van Super Neptunia RPG wordt Gamindustri op een dag puur tweedimensionaal en de vier godinnen Neptune, Noire, Blanc en Vert verliezen hun herinneringen. In de nieuwe platte wereld worden de inwoners gestraft die durven te denken aan de derde dimensie. De discussie 2D versus 3D wordt dus opgerakeld en de godinnen moeten opnieuw orde scheppen.

Met een nieuwe ontwikkelaar is er ook een nieuw invalshoek voor Super Neptunia RPG. Het is namelijk niet een standaard RPG. Het spel is een 2D-platformer als je de wereld verkent. De 2D-omgeving doet me denken aan de Sierra- en Lucas Arts-adventures die er vroeger nogal veel waren. Het heeft wel iets, een beetje nostalgisch. Raar is wel dat Lastation geen grote industriestad is zoals in eerdere titels. Dit keer heeft het een dorpse uitstraling met een wat donkere tint zo nu en dan. Voor de rest ziet het er kleurrijk uit, heel anders dan in voorgaande games. Verkennen doe je door te lopen, springen en al het standaard platformen.

Super Neptunia RPG - Battle (Foto: Idea Factory)

De gevechten van Super Neptunia RPG spelen zich ook in 2D af. De vijanden verschijnen aan de linkerkant en de godinnen aan de rechterkant. Er staat een godin vooraan, de rest staat erachter in formatie. De godinnen Neptune, Noire, Blanc en Vert zijn elk aan een knop gekoppeld, zodat je snel een andere godin naar voren kunt zetten. Elke godin heeft weer een ander wapen en kan bruikbaarder in bepaalde gevechten zijn. En natuurlijk is het handig te wisselen als je voorste godin langzamerhand aan het doodgaan is. Er zijn nog verschillende formaties in te stellen met de schouderknoppen. Dit heeft een effect op je team. Er is een Strike-formatie om meer aanvallen te doen, Magic om magische aanvalskrachten te krijgen, Heal om te genezen en Support om je team te buffen.

De gevechten spelen zich noch real-time, noch turn-based af. Acties kosten actiepunten. Die meter loopt steeds weer wat vol, maar je moet soms dus even wachten voordat je het aantal punten hebt om een specifieke actie te kunnen doen. Je krijgt bonuspunten als je gebruikmaakt van een zwakte van een vijand. Daardoor is het veel belangrijker om op te letten met wie en wat je te maken hebt en wat er het best tegen te doen is. Je kunt zelf aanvallen stacken door snel godinnen te roteren. Op deze manier zijn er combo's te maken, maar het kost wel meteen een bulk aan actiepunten om elke godin aan slag te laten zijn. De godinnen zelf hebben een menselijke vorm, maar ook in Super Neptunia RPG kunnen ze veranderen in hun godin-vorm, waardoor ze veel sterker zijn.

Idea Factory neemt een gok om een toch al niche game eens compleet om te gooien. De gevechten van Super Neptunia RPG zijn zeker anders voor de Neptunia-reeks. Deze zijn nog het interessantst te noemen, de 2D-wereld waarin je verkent deed me nog weinig, het was vrij standaard platformwerk. Met deze veranderingen is het de vraag hoe deze game het gaat doen. Dat gaan we meemaken, eerst in Japan waar de game eind deze maand al uitkomt. Wij moeten nog even wachten want voor ons verschijnt Super Neptunia RPG ergens in 2019 op PlayStation 4 en Nintendo Switch.