Metro Exodus

In de Metro-serie waren altijd games waarbij een speciaal sfeertje hing. Een tekort aan licht, ammunitie en zuurstof zorgde er altijd voor je continu met samengeknepen billen diamantjes zat te schijten. Wij mochten tijdens Gamescom aan de slag met een demo en ik kan je één ding verzekeren, die Kruitvat actie van Pampers, die ga je nodig hebben.

Metro Exodus is het derde deel in de Metro-serie en is de opvolger van Metro 2033 en Metro Last Light en speelt zich twee jaar later af dan Last Light. Omdat hij genoeg van de metro heeft, pakt hij dit keer de trein genaamd Aurora om een nieuw leven te beginnen. Deze trein gaat ook als een rode draad in het verhaal een rol spelen. Omdat treinen vroeger niet zo snel gingen, zal je steeds andere seizoenen meemaken tijdens je speelsessies. Alles speelde vroeger natuurlijk af tijdens de nucleaire winter, maar nu ga je een nucleaire zomer meemaken!

Tijdens de demo konden wij een deel van de game spelen dat zich vooral buiten afspeelde. We werden losgelaten in een bosrijke sandbox omgeving met de opdracht om van plek A naar plek B te lopen, maar hoe je daar komt, dat is vooral aan jezelf. Gelukkig hoef je niet overal meer een gasmasker op, dus je hebt geen tijdslimiet. De gescripte looproute is losgelaten. Zoek je de confrontatie op, dan kan dat. Loop je er met een grote boog omheen, dan kan dat ook. Maar dan kan het best zo zijn dat je goede loot misloopt of dat de fauna eens een kijkje komt nemen. Overal liepen wolven rond en zelfs beren, en die dragen over het algemeen geen loot met zich mee…

Want de kogels en bogen waren behoorlijk schaars. Zelfs zo schaars, dat ik al sluipend mijn vijanden moest benaderen om ze zo stilletjes mogelijk uit te schakelen. Nee, de Rambo-speelstijl die ik normaal aanhield in de vorige delen werkte totaal niet. Gelukkig zit er een quick save optie ingebouwd, en die ga je vaak moeten gebruiken. De moeilijkheidsgraad ligt behoorlijk hoog, dus je zult straks behoorlijk vaak moeten herladen. De vijanden gaan op zoek naar je, en zien je al van een behoorlijk afstandje. Overal liggen ook boobytraps voor je klaar, dus je moet goed uitkijken waar je loopt.

Wapens spelen ook dit keer weer een belangrijke rol. Nog belangrijker is dat je nu van alles kan modificeren aan je wapen. Her en der vind je bij vijanden of ergens achtergelaten onderdelen voor je wapen en die kun je on the fly aanpassen, zonder dat je in menuutjes hoeft te graven. Dit gaat nog verder dan in de vorige delen, en zal nodig zijn om in de omgeving te kunnen overleven. Gelukkig kun je ook je eigen kogels maken, en ook dit keer kun je verschillende soorten kogels maken.

Voor diegene die van onderzoeken houden, die kunnen hier hun lol op. In de demo word je gedropt dicht bij een zomerkamp waar kinderen leuk aan het spelen waren voordat de oorlog begon. Ze hoopten opgehaald te worden, maar dat gebeurde niet. Door het dorpje te onderzoeken kom je er steeds meer achter wat zich allemaal afspeelde door middel van briefjes die achter zijn gelaten. Je zult dus actief in het verhaal moeten gaan, want anders mis je het.

Voor de pc masterrace onder ons: de game zal NVIDIA RTX volledig ondersteunen. Vooral hierdoor ziet het verschil tussen dag en en nacht, en vooral ochtend en avond, er verschrikkelijk mooi uit. Hoe dit zich gaat vormen op de Xbox One X en de PlayStation Pro, dat konden ze nog niet vertellen.


Hoewel de demo vooral pittig was, liet Metro Exodus vooral zien waar uitgever Deep Silver, developer 4A Games en vooral de engine allemaal toe in staat zijn om mee te boksen met de grote tripple A games. Deze demo smaakt naar meer. Ik bestel alvast wat luiers voor volwassen.