World of Warships: Legends

Wargaming is er maar druk mee. Free-to-play titels ontwikkelen en als het even kan ook naar consoles brengen. Dat geldt ook voor World of Warships, de digitale versie van het aloude zeeslag. Deze zal als World of Warships: Legends ergens in 2019 ook op PlayStation 4 en Xbox One uitkomen, met extra’s als je de Pro of X versie bezit van desbetreffende console.

Om World of Warships console-proof te maken moeten er wel nog wat dingen gebeuren. Allereerst zijn er minder spelers in een potje. De ontwikkelaar wil het scherm overzichtelijker houden voor ons op de bank. In plaats van twaalf tegen twaalf wordt het negen tegen negen. Je team is kleiner, dus je hebt wat minder tactische mogelijkheden, maar je krijgt er een minder chaotisch scherm voor terug en dat lijkt ons ook belangrijk.

Een tweede wijziging zit ‘m in de besturing. Je speelt op een gamepad, dus de ontwikkelaar heeft een mapping bedacht. Mocht je het zelf beter weten, dan mag je de knoppen aanpassen. Voor ons non-muisgebruikers is er wel een targeting-lock en een tracking camera, zodat het allemaal wel iets simpeler wordt dan op pc. Maar daar heb je dan weer meer precisie met de besturing.

World of Warships: Legends - Controls (Foto: Wargaming)

Grafisch mikt de ontwikkelaar met World of Warships: Legends dit keer op 30fps, met 4K ondersteuning voor PlayStation 4 Pro en Xbox One X. Normaal zou ik denken, maar als je bedenkt dat World of Warships een tragere game is waarbij strategie juist belangrijker is: dan maakt het eigenlijk niet zo veel uit. Er is nergens een mogelijkheid om razendsnel te handelen waarbij je baat hebt bij 60fps.

Dat is dan ook een van de dingen die ook op consoles te ervaren is: de langzamere maar wel diepgaandere gameplay. Die is wat trager omdat je niet alleen moet mikken en dan een torpedo schiet, er is ook een tactische schaakspel aan de gang. Je moet zelf namelijk wel zo manoeuvreren dat je niet in een val vaart, je moet samenwerken met de andere kapiteins van je team en je moet proberen de tactieken van je tegenstanders te doorgronden.

World of Warships: Legends - Battle (Foto: Wargaming)

De framerate is misschien lager, maar voor de rest is de grafische kant van de alpha-build van World of Warships: Legends wel prima. De 4K HDR beelden zien er mooi uit, explosies en dergelijke spatten van het scherm. De besturing en het overzicht ziet het er op het eerste gezicht ook goed uit. De ontwikkelaars vragen nu al feedback aan de community. Dit is niet van “je ziet het wel wanneer het af is”, maar er zijn al testsessies op Xbox One waar je jezelf voor kunt aanmelden. Je kunt al je feedback kwijt op een speciaal opgezet Discord-server van de ontwikkelaar, zodat ze in een vroeg stadium al zorgen en problemen de wereld uit kunnen ruimen. Volgende maand mogen ook PlayStation 4-eigenaren aan de gang.

World of Warships: Legends - Fire (Foto: Wargaming)

Wargaming brengt met World of Warships: Legends een wat meer niche spel naar consoles. Wil je snelle actie en weinig denken, dan is deze game niet voor jou. Wil je tactischer aan het werk gaan, dan heb je hiermee een free-to-play die mogelijk interessant is. Er zijn concessies gedaan om het speelbaar te houden, waarbij de vermindering van aantal spelers in een gevecht en de verlaging naar 30fps de grootste aanpassingen zijn. Daarentegen ziet het er wel mooi uit, zeker in 4K met HDR aan op een Xbox One X. Binnenkort kunnen ook de PlayStation 4-eigenaren gaan testen met closed alpha sessies. Je moet je dan wel inschrijven op de site van Wargaming. World of Warships: Legends komt in 2019 uit op PlayStation 4 en Xbox One.